vrijdag 22 april 2022

The Rights Forum

 

The Rights Forum
22 april 2022

Beste lezer,

Het was een vreemde tip die wij deze week kregen: ‘Kijk eens op de Facebook-pagina van het Joods Politie Netwerk, daar staat een handleiding over hoe mensen aangifte tegen jullie kunnen doen.’ Inderdaad blijkt op die pagina een advies te staan over het doen van aangifte tegen The Rights Forum.

Schijnbaar uit het niets adviseert het netwerk de burger over aangifte vanwege ons veelbesproken Wob-verzoek aan universiteiten. Dat verzoek ‘doet antisemitisch aan’, oordeelt het netwerk zonder enige toelichting. De lezer wordt aangeraden aangifte te doen op grond van ‘groepsbelediging naar ras, danwel belediging met een antisemitisch karakter’.
 
Boekje te buiten
Met dit advies gaat de politie naar ons oordeel haar boekje ver te buiten. Natuurlijk heeft zij een adviesfunctie waar het gaat om het doen van aangifte. Maar het publiek uit eigen beweging informeren over de beste manier om aangifte te doen tegen een specifieke maatschappelijke organisatie is iets heel anders. Als daar ook nog het ongefundeerde oordeel ‘antisemitisch aandoend’ aan wordt gehangen krijgt het advies het karakter van een beschuldiging in de sfeer van smaad en laster.

Daar komt bij dat het advies dateert van 21 februari, vier weken nadat wij ons Wob-verzoek indienden. Tegen die tijd hadden wij al in twee artikelen (op 11 februari en 10 maart) uitvoerig stilgestaan bij de achtergrond van het Wob-verzoek en de lastercampagne die het teweegbracht. 

Kennelijk bestonden er bij de politie redenen om aan onze uitleg te twijfelen. De gedachte om over die twijfel contact met ons op te nemen is bij het korps blijkbaar niet opgekomen. In plaats daarvan werd verder voeding gegeven aan de oneigenlijke framing van ons Wob-verzoek en de lastercampagne tegen onze organisatie.

Los van die onbehoorlijke handelwijze zijn wij zoals gezegd van mening dat de politie met het verdachtmaken van The Rights Forum haar boekje ver te buiten gaat. Ook zou juist de politie – het Joods Politie Netwerk voorop – scherp dienen toe te zien op de verhaspeling van de begrippen ‘Israël’ en ‘Joden’, waarvan in de lastercampagne bewust gebruik is gemaakt. Door ons Wob-verzoek ‘antisemitisch aandoend’ te noemen bezondigt de politie zich er zelf aan.

Lees hier het hele artikel over het advies van het Joods Politie Netwerk.

Protestmars tegen het Israëlische geweld tegen de Palestijnen

Op zaterdag 23 april vindt in Den Haag een demonstratie plaats tegen het aanhoudende Israëlische geweld tegen de Palestijnen. Met de demonstratie willen de organisatoren stelling nemen tegen de Israëlische bestormingen van de Al-Aqsa-moskee, het bombarderen en de blokkade van Gaza, etnische zuivering, kolonisering en apartheid. 

In de oproep wijzen de organisatoren ook op de rol van de Nederlandse media, die steevast het Palestijnse perspectief onderbelicht laten: 'If our news media refuses to report the reality, it is up to us to amplify Palestinians’ stories here in the West. It is our duty to raise our voices and stand in solidarity with those existing and resisting in Palestine.'

Tijd en locatie
14:00 Lange Vijverberg
14:30 Protestmars
15:15 Koekamplaan

Maastricht
In Maastricht organiseert @freepalestinemaastricht ook een demonstratie. Die begint om 14.00 op het Stationsplein. 

Petitie Europees Burgerinitiatief ‘Stop Handel met Nederzettingen’

Met een Europees Burgerinitiatief (EBI) streeft een coalitie van 150 organisaties, verenigd in de coalitie ‘Stop Trade with Settlements’ (Stop Handel met Nederzettingen), naar een Europees verbod op handel met alle illegale nederzettingen in bezette gebieden, nu en in de toekomst. Naast vooraanstaande internationale organisaties als Human Rights WatchAvaaz en de International Federation for Human Rights maken de Nederlandse organisaties Humanitas en The Rights Forum deel van uit de coalitie.

Een EBI is een officieel democratisch instrument van de Europese Unie, waarmee EU-burgers invloed kunnen uitoefenen op het beleid. Met dit EBI vragen wij de Europese Commissie een wetsvoorstel op te stellen waarmee voorgoed een eind wordt gemaakt aan de illegale handel. Slagen wij erin vóór 20 februari 2023 ten minste een miljoen EU-burgers achter ons initiatief te krijgen, dan is de Commissie wettelijk verplicht daarop in te gaan.

Een miljoen handtekeningen klinkt als een forse barrière, maar met inzet van alle krachten die streven naar een rechtvaardiger wereld slechten we die. Laat uw stem tellen en teken de petitie op onze website!

Voor meer informatie kunt u terecht op onze pagina Veelgestelde vragen en op de website van de coalitie. Nederlandse organisaties die zich bij de coalitie willen aansluiten kunnen contact opnemen met The Rights Forum.

Save the date Henri Veldhuis Symposium 2022

The Rights Forum organiseert op zaterdag 21 mei het Henri Veldhuis Symposium. De in 2018 overleden Veldhuis was vanaf de oprichting in 2009 bij The Rights Forum betrokken, en was een onvermoeibaar pleitbezorger voor de rechten van Palestijnen. 

Het symposium vindt plaats in Culemborg, waar Veldhuis meer dan 25 jaar dominee van de Barbarakerk was. Het programma bestaat uit een keynote speech en verschillende paneldiscussies en workshops. Onder de onderwerpen die aan bod komen zijn de Israëlische nederzettingen en de annexatie van Palestijns gebied, Israël-Palestina in de media en het Christenzionisme. Het programma duurt ongeveer van 10.00 tot 17.00 uur. 

Meer informatie over het Henri Veldhuis Symposium volgt spoedig. 
The Rights Forum zet zich in voor een rechtvaardige uitkomst van de kwestie-Palestina/Israël en komt op voor de rechten van de Palestijnen. Met een financiële bijdrage kunt u ons daarbij ondersteunen.

Geen opmerkingen:

Land of the Free. Home of the Brave

  Going Underground @GUnderground_TV From the country that lectures the world on freedom and press and democracy: State troopers are sent to...