Het begeleiden van de beursgang van ABN Amro is voor bankiers vooral een prestigeproject dat wereldwijd aardig wat klanten kan opleveren. "Het is dan ook niet verwonderlijk dat de bankiers betrekkelijk weinig ontvangen voor de beursgang van de staatsbank, zegt Vermeend. is. Normaal moet je denken aan een bedrag van rond de 20 tot 30 miljoen, dus dat heeft hij gewoon goed gedaan. Bij zo'n project, dat politiek zo gevoelig ligt, speelt elke euro een rol en met dit bedrag kan hij thuiskomen." 
 

"ik denk dat er banken zijn die het voor niks hadden willen doen. In het algemeen wil je zo'n prestigieuze Nederlandse staatsbank graag op je naam hebben staan, ook internationaal. Dat wil je graag hebben, daar wil je mee pronken en laten zien aan andere klanten. Én het levert je extra klanten op, ook in die wereld." 
Voor de belastingbetaler maakt het niet zoveel uit, meent Vermeend. De opbrengst van de beursgang zal in mindering worden gebracht van de staatsschuld en afhankelijk van het beursklimaat is de uitkomst dat het op een verlies uitdraait. "Toen de bank werd aangekocht is al besloten dat alles via de staatsschuld zou lopen, dus we lijden straks een verlies met een boekwaarde van rond de 15 miljard euro. Maar elke euro die het minder is, is meegenomen." 
7 reacties
Sorteren op 
Voeg een reactie toe...
Jan de Kwaaisteniet
Ook dit zal wel weer een vorm van volksverlakkerij zijn, er zal vele malen meer ingestoken zijn dan er nu teruggehaald wordt. En die sukkels daar in den Haag maar denken dat de Nederlandse bevolking dergelijk charlatans non 1 minuut geloven. Hoe dom kan men daar zijn. Wanneer wordt die augiasstal eindelijk eens preventief geruimd, hat zootje ongeregeld dat daar zit heeft de bevolking al miljarden gekost met onnodige zaken en blunders.
Piet Jager · 
Bizar dat zou de eerste keer dat die iets positiefs doet voor de burgers, ik kan het bijna niet geloven, zal wel weer een addertje onder het gras zijn.
Nog goedkoper zou misschien zijn als het ministerie van financien ze zelf uitgeeft of zie ik dat verkeer?
Holke Flapper · 
Nog steeds heb ik geen enkel argument gehoord waarom de ABN Amro nu ineens naar de beurs moet. De Staatsschuld kan goedkoop worden gefinancierd en ik zou met Roemer zeggen laat de bank maar eerst het verlies terugverdienen en dan naar de beurs dan heeft ze meteen een mooi trackrecord. Dat Vermeend Dijsselbloem niet aanvalt is wel duidelijk ook PvdA trouwens in de kringen van de hogere Financiën zijn geen negatieve geluiden te bespeuren. Waarom ook met zo'n boterberg op je hoofd. De3 heren Balkenende en Bos hartelijk bedankt, het zal jullie tijd wel duren, want beiden hebben nu een prachtpositie met idem inkomen. So what??
Gerard Kroon · 
Of het 4,5 miljoen kost weet je pas achteraf. Of staat Dijsselbloem privé garant en past hij het eventuele verschil uit eigen portemonnee bij?
Kijk, dan zou dit verhaal indruk maken. Nu is het weer gebakken lucht.
Azijn Seikert · 
Wordt lekker makkelijk gedaan over een verlies van 15 miljard. Maar hoog opgegeven van een onderhandelingswinst van 27 miljoen die toch al in de pocket was. Dan heb je je prioriteiten toch verkeerd liggen Vermeend. Of is dit weer een duwtje in de rug van onze farizeeër Dijsselbloem? Vermeend weet ook dondersgoed dat een staatsschuld gefinancierd moet worden. Nou ja, zoalng het goed gaat zullen we maar zeggen. Fuck de risico`s op de volgende generaties.
Jacques Groffen · 
Leuk voor Dijsselbloem dat hij weer met ons belastinggeld mag gaan spelen!
Sebastiaan Lork · 
is PvdA en dat zijn land en volksveraders.Dus wat verwacht je, en er zullen in de toekomst weer zat koeien zijn die soort gaat stemmen.