vrijdag 7 augustus 2015

Gerard Bouman's Politiestaat



Hallo Stan, op je berg!

Deze man moeten we in de gaten houden: korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie.

3 nov 2014 - Politiemensen moeten wapen altijd dragen vanwege terreurdreiging
http://www.parool.nl/parool/nl/224/BINNENLAND/article/detail/3781624/2014/11/03/Politiemensen-moeten-wapen-altijd-dragen-vanwege-terreurdreiging.dhtml

30 januari 2015 - Terreurmaatregel: agent moet wapen mee naar huis nemen
http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/terreurmaatregel-agent-moet-wapen-mee-naar-huis-nemen

4 maart 2015 - Hoogste politiebaas wil aparte wetgeving voor agenten
Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie wil dat agenten niet langer onder het normale strafrecht worden vervolgd, maar onder specifieke regels voor politiemensen. Het is volgens de hoogste politiebaas onterecht dat er voor de wet geen onderscheid bestaat tussen een agent die uit veiligheidsoverwegingen geweld gebruikt en gewelddadig gedrag van criminelen. Politieagenten hebben vorig jaar 158 keer geschoten, blijkt vandaag uit cijfers van de politie. [...] Maar als een schietende agent wordt vervolgd, dan is daar volgens de korpschef wetgeving voor nodig die is toegesneden op de bijzondere bevoegdheden van agenten.
http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3882648/2015/03/04/Hoogste-politiebaas-wil-aparte-wetgeving-voor-agenten.dhtml

11 maart 2015: Gewapende korpschef mag Kamer niet in
Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie heeft vandaag geweigerd een bijeenkomst [hoorzitting] in de Tweede Kamer bij te wonen, omdat hij zijn dienstwapen moest inleveren bij de beveiliging.
http://nos.nl/artikel/2024191-gewapende-korpschef-mag-kamer-niet-in.html

11 mei 2015 - Korpschef politie: Ik maak plaats als iemand beter is
http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4014069/2015/05/11/Korpschef-politie-Ik-maak-plaats-als-iemand-beter-is.dhtml

22 juli 2015 - Korpschef Gerard Bouman: oppassen voor emotionele valkuilen
Bouman schrijft dat het vonnis intern heftige emoties heeft losgemaakt. ,,Het voedt bij velen de frustraties over gebrek aan erkenning en over het vertekende beeld dat (sociale) media al te vaak van ons werk en onze mentaliteit schetsen.”
http://www.wijwillenhetweten.nl/korpschef-gerard-bouman-oppassen-voor-emotionele-valkuilen/

3 augustus 2015 - Kritiek op korpschef Bouman
Vanwege nieuwe Europese wetgeving kunnen verdachten binnenkort eisen dat ze pas door de politie worden verhoord in het bijzijn van hun advocaat. Gerard Bouman, Korpschef Nationale Politie, is daar niet blij mee. Hij schreef in een brief aan minister Van der Steur dat deze wet zal leiden tot minder strafvervolging. Diverse strafrechtadvocaten hebben met ongeloof gereageerd op de hoogste politiebaas.
http://www.radio1.nl/items/304800-Aanwezigheid%20advocaten%20bij%20verhoren.html

5 augustus 2015 - Korpschef: schietende agent niet vervolgen voor doodslag
Agenten die geweld gebruiken moeten juridisch anders worden beoordeeld dan burgers. Ze moeten niet vervolgd worden voor "een gewoon misdrijf" zoals (poging tot) doodslag of mishandeling, zegt korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie.
http://nos.nl/artikel/2050505-korpschef-schietende-agent-niet-vervolgen-voor-doodslag.html

6 augustis 2015 - Korpschef Bouman wil leger topadvocaten voor schietende agenten
Er moet volgens Bouwman een team gespecialiseerde advocaten komen die piketdiensten draaien voor het geval een politieagent als verdachte wordt aangemerkt in een schietincident. [...] Bouwman wil dat de advocaten intern worden geschoold om het werk van de agent beter te begrijpen.
http://www.blikopnieuws.nl/2015/231279/korpschef-bouman-wil-leger-topadvocaten-voor-schietende-agenten

Zomergroeten,


2 opmerkingen:

Suster Bertken zei

Een griezelige ontwikkeling, die zal leiden naar een steeds gewelddadiger gedrag van de politie omdat er geen repercussies volgen op hun misdaden. Enfin, er zijn experimenten genoeg die hebben aangetoond (en vele voorbeelden uit de werkelijkheid) dat normale mensen vervallen in psychopathisch gedrag als je hen veel macht geeft over anderen. Tel daar bij op de frustratie die agenten ondervinden door de bureaucratie die aan alle kanten rammelt. Die heeft een uitlaatklep nodig.
En als extreem geweld door de politie aan de orde van de dag is, kan het ook dienen als camouflage voor moord:
https://hendu39.wordpress.com/2015/08/01/a-prison-nurses-look-at-sandra-blands-death/

Sonja zei

Gisteren: politie schietend op vol terras, schiet onschuldige omstander in been

Gisteren bij een ander 'incident': Politie schiet verwarde man in been tijdens aanhouding in Badhoevedorp
'want pepperspray hielp niet'. Geloofwaardig?

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...