maandag 15 april 2013

De Con Man Derk Sauer





Rag mama Rag! Mijn oude marxistische kameraad, de SP-miljonair Derk Sauer tast toe:

'Onrust bij NRC over 'buitensporige' winstuitkering eigenaren

Door: Wilco Dekker − 31/05/12, 06:00
© ANP.
Bij NRC Handelsblad en nrc.next is onrust ontstaan over de 12,5 miljoen euro dividend die de eigenaren van de kranten - de investeringsmaatschappij Egeria en mediaondernemer Derk Sauer - zichzelf willen uitkeren. Volgens de ondernemingsraad (OR) van NRC Media gaat het om een 'buitensporig superdividend' van 2,5 keer de winst, dat in deze tijden niet is uit te leggen.
De OR roept de aandeelhouders, commissarissen en directie daarom op af te zien van de miljoenen. Het dividend voor Egeria (91 procent) en Derk Sauer (9 procent) kwam onlangs naar buiten via de jaarrekening. Daaruit bleek dat de uitgever van NRC Handelsblad en NRC.next vorig jaar 4,7 miljoen euro winst maakte. Het veel hogere dividend zou mogelijk zijn doordat de buffers die gevormd waren bij de overname van de titels door Sauer en Egeria hoger zijn dan nodig.

Ontslagen
Egeria en Sauer kochten NRC in 2010 voor 70 miljoen euro van De Persgroep, de eigenaar van onder meer de Volkskrant. Het eerste jaar eindigde NRC 1,6 miljoen euro in het rood, vooral door een voorziening voor een reorganisatie. Daarbij verdwenen ruim dertig van de 350 banen. De OR vindt de uitkering van 12,5 miljoen euro gezien die ontslagen ongepast, stelt OR-voorzitter Hubert Smeets, vooral omdat nieuwe tussentijdse maatregelen dit jaar niet uitgesloten zijn.

Kranten hebben het lastig door teruglopende advertentie-inkomsten. Ook vindt de OR het 'riskant dat de solvabiliteit en liquiditeit in deze onzekere economisch tijd worden verlaagd'. Volgens de OR is de schuld van 23 miljoen euro afgezet tegen de winst hoger dan afgesproken. Ook is het rendement dat de kranten moeten behalen onduidelijk. Volgens de OR is dat volgend jaar maximaal 12,5 procent, volgens de directie moet het nu al minimaal 15 procent zijn.

Superdividend
President-commissaris Derk Sauer heeft laten weten dat de winstuitkering past binnen de afspraken die bij de overname zijn gemaakt. De NRC-directie, waarvan ook hoofdredacteur Peter Vandermeersch deel uitmaakt - is dat met hem eens. De OR gaat nu een externe deskundige inschakelen om te kijken of het 'superdividend' past binnen de afspraken.

De kwestie ligt gevoelig omdat NRC voorheen deel uitmaakte van PCM, dat met hoge schulden werd achtergelaten door het Britse opkoopfonds Apax. Egeria en Sauer hebben nog niet gereageerd op het verzoek af te zien van het geld. Beide partijen waren gisteren niet bereikbaar voor commentaar. 

NRC verhuist eind dit jaar van Rotterdam naar het Amsterdamse Rokin, waar ook een grand café komt. De OR vraag zich waarom voor de verbouwing 8 miljoen euro is geleend, als blijkbaar 12,5 miljoen kan worden uitgekeerd.'

He, een 'grand café'? Dat zal toch niet geexploiteerd worden door Derk's oude marxistische partner Fons Burger die rijk werd via de horeca? Hier wat achtergrond informatie over een andere SP-miljonair, te weten Fons Burger:

'In 1987 startte hij met zijn laatste spaargeld het muziekcafé Rotown dat binnen korte tijd internationale faam verdiende als kleinschalig podium voor popmuziek. Een jaar later richtte hij ook het nachtelijke uitgaanscentrum Nighttown op een van de eerste clubs die (samen met de Roxy in Amsterdam) de Housemuziek in Nederland bracht en Rotterdam een grootstedelijk poppodium teruggaf na het faillissement van het jongerencentrum Arena. Hoewel er eerst op grote schaal en vanuit het hele land protesten kwamen tegen deze ‘vercommercialisering van het jongerenwerk’ werd Nighttown uiteindelijk door vriend en vijand omarmd en een eclatant succes. Als ontwikkelaar mocht Burger vervolgens voor de gemeente diverse andere projecten in de culturele sector ontwikkelen en werd hij huisbaas van meer dan tien Rotterdamse kunstinstellingen, diverse cafe, restaurants en podia.
In 1995 stopte hij met deze activiteiten en wierp zich op het vaderschap. Hij werkte nog een seizoen als acteur en speelde 34 voorstellingen in de musical Klein Duimpje van Chiem van Houweningen en Louis Lemaire.
In 1998 begon Burger met Quest Independent een van de eerste platformorganisaties op het internet dat zich richtte op het uitwisselen van ideeën, kennis en ervaring op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. De stichting was gekoppeld aan een post doctorale opleiding journalistiek waarvan Burger directeur en hoofdredacteur was. Nadat in 2001 het geloof in internet een flinke deuk opliep moest Quest Independent haar activiteiten staken.Samen met zijn nieuwe levenspartner Jacqui van der Sande richtte Burger het bedrijf Brighter World op dat zich toelegde op uitgave van bladen, websites, boeken en het organiseren van campagnes en evenementen voor non-profitorganisaties en goede doelen. Reclamecampagnes voor duurzame producten als bijvoorbeeld de Oke sinaasappel maar ook uitgave van het populistische tijdschrift Strand wat ingewikkelde maatschappelijke problemen begrijpelijk maakt voor het brede publiek. Ook het cross mediaproject Goodies kwam uit de koker van Brighter World. Een tijdschrift, een website en een televisieprogramma dat op een hippe manier duurzaamheid onder de mensen probeerde te brengen... 
In 2008 verscheen het boekje ’52 simpele manieren om de wereld te veranderen’ van de hand van Burger en zijn vrouw Jacqui. In 2009 en 2010 volgde nog drie boekjes in deze reeks,'  aldus Fons himself.

Overigens betwijfel ik of een van die '52 simpele manieren om de wereld te veranderen' het voorstel is om de activiteiten van luitjes als Sauer en Burger aan banden te leggen. Dat kan ook niet op een 'simpele manier,' daar komt veel meer bij kijken.

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...