Al meer dan een jaar doen de VS (en Israël) samen met de Europese Unie verwoede pogingen om de controle over Syrië over te nemen en zo Iran verder te isoleren. Het moet ook de kwestie van Libanon na meer dan veertig jaar eindelijk oplossen. Met als bedoeling de Israëlische controle over het Midden-Oosten absoluut te maken.
Rusland in de marge duwen
De druk vanuit de VS is dan ook enorm. Nooit voorheen heeft de VS zoveel middelen ingezet om andere landen in de pas te doen lopen. Het wil kost wat kost het ganse Midden-Oosten op de knieën. Probleem is echter als hier al herhaalde malen gemeld de positie van Rusland, China en landen als Brazilië en Indië.
In de nu openlijk geworden ruzies tussen Rusland en de VS dreigt Washington er nu mee om Syrië geheel aan de Russische invloed te onttrekken. De Amerikaanse stelling is in essentie: ‘Doe nu met ons mee en dan mag je in de marge nog wat invloed overhouden.”
Rusland zou bijvoorbeeld in Syrië zijn industriële infrastructuur, havenfaciliteiten en wapenleveringen kunnen behouden. Zijn export dus veilig stellen. Het beleid van het land wordt dan echter in essentie in Israël gemaakt. Rusland zou braafjes aan de lijn moeten liggen.
Reeds een tijd poogt men o.a. in kranten als de Financial Times, de BBC en Reuters de indruk te geven dat Rusland hier mee akkoord gaat. Kwestie de regering in Syrië bang te maken. Een klassieke desinformatiecampagne door onze media dus.
Nieuwe afweersystemen
Gisteren geeft Rusland dan in duidelijk termen gezegd dat men er niet aan denkt om de Syrische regering via geweld te laten vervangen. Verder neemt de kritiek, zowel in Rusland als bij de andere nieuwe grootmachten, op de VS in deze kwestie steeds meer toe.
Ook deed Rusland gisteren publiek nog een tweede en wel heel duidelijk waarschuwing aan de VS en EU. Zo melden ze dat men nieuwe militaire afweersystemen naar Syrië stuurt. De volgende stap in deze escalatie is dan het zenden van Russische troepen. En dat kan, gezien de escalatie, zeker niet meer uitgesloten worden.
In de New York Times van vandaag staat hierover en aan weinig twijfel over te laten artikel waarin de grote baas van Rosoboronexport (1) aan het woord gelaten wordt. Zijn woorden zijn in essentie een keiharde waarschuwing: ‘Val Syrië niet aan want wij staan daar’. Met andere woorden: Valt de Navo Syrië aan dan valt men feitelijk ook Rusland aan.
Het citaat uit de New York Times:
“I would like to say these mechanisms are really a good means of defense, a reliable defense against attacks from the air or sea,” Anatoly P. Isaykin, the general director of the company, Rosoboronexport, said Friday in an interview. “This is not a threat, but whoever is planning an attack should think about this.”
“Ik wil zeggen dat deze systemen een zeer goede verdedigingslijn vormen. Het is een erg betrouwbaar wapensysteem gericht tegen aanvallen vanop zee en vanuit de lucht”, zegde Anatoly P. Isaykin, algemeen directeur van Rosoboronexport in een gesprek vrijdag. “Dit is geen bedreiging, maar ieder die een aanval plant zou vooraf beter eens nadenken.”
Destabilisatie
Rusland en de andere landen als China zijn het meer dan kotsbeu dat de VS niet alleen andere erg belangrijke landen als Syrië en Iran poogt te veroveren, ze zijn het nog meer beu dat men vanuit Washington alles in het werk zet om via het financieren van allerlei opposanten hen te destabiliseren.
De spanning in de wereld neemt dan ook gestaag toe en dreigt verder te escaleren. Het is de VS die hier de sleutel in handen heeft. Gaat het verder met het verscherpen van het conflict rond Syrië en Iran dan zullen ook de andere landen stappen in die richting zetten.
Het is trouwens merkwaardig dat de EU en de VS op een ogenblik dat ze de hulp van Rusland en China feitelijk echt nodig hebben de agressie tegen die landen opdrijven. De EU wil graag extra financiële steun van Beijing maar doet niets anders dan haar pesten.
Het wordt warm in Mexico
Waarom zou Beijing in ‘s hemelsnaam de VS en de EU ter hulp snellen? China en Rusland duwen ze wel op dit ogenblik nog niet richting de afgrond, maar dit alleen omdat China en Rusland heel goed beseffen dat men de EU en de VS economisch best niet laat ten onder gaan.
Het zou immers ook hun alleen maar schade berokkenen. Het is een visie die onze regeringen nog niet eens of amper hebben. Daar klinkt nu in feite alleen de oorlogstrom en heeft men zo te zien geen aandacht voor de desastreuze gevolgen.
Een ding is duidelijk: Rusland trok gisteren een dikke rode lijn waarover men in het westen best niet trekt. Of de gevolgen zouden, zoals de baas van Rosoboronexport zegt, wel eens voor het westen kunnen zijn.
De heren en dames ontmoeten elkaar kortelings in het Mexicaanse Los Cabos in het kader van de G20, de zogenaamd 20 grootste industrielanden waar ook Brazilië, China en Indië aanwezig zijn. Het zou er ook figuurlijk wel eens heel warm kunnen worden.
Willy Van Damme
1) Rosoboronexport is de Russische staatsfirma die het monopolie heeft over de wapenuitvoer van Rusland.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten