maandag 8 maart 2010

Israel als Schurkenstaat 22

Bezoek van Shir Hever ´AIC´
10-03-2010

Tijd: March 10, at 20:00
Plaats: University Theatre, Nieuwe Doelenstraat 16 Amsterdam
Organisatie: Gate48 in cooperation with Amsterdam School of Cultural Analysis (ASCA)

The Political Economy of Aid to the Occupied Palestinian Territories

Discussion with Shir Hever, Alternative Information Center
discussant: PW Zuidhof, Lecturer in European Economics, UvA

The Palestinians under the Israeli occupation are amongst the highest recipient of per-capita aid in the world and the Gaza Strip is the most aid-dependent area in the world today. Shir Hever will address the following related questions: why is the international community investing so much money in Palestine? And why have the billions of Euros invested failed to improve the standard of living of Palestinians?

Shir Hever is a researcher at the Alternative Information Center, a Palestinian-Israeli organization based in Jerusalem and Beit-Sahour. His analysis of the economic aspects of the Israeli occupation addresses international aid, the effects of the occupation on the Israeli economy, and the boycott, divestment and sanctions campaigns against Israel.

Info: www.gate48.org
Lezing en gesprek: Dries van Agt over zijn ´Schreeuw om recht´
11-03-2010

Tijd: Donderdag 11 maart, 19.30-21.00 uur
Plaats: Nieuwe Kerk, Nieuwe Kerkhof, Groningen
Organisatie: Studium Generale, SIB, Groningen-Jabalya, Een Ander joods Geluid, Vrouwen in 't Zwart

Dries van Agt was van 1977-1982 minister-president van Nederland. Sinds eind jaren negentig zet hij zich actief in voor de rechten van de Palestijnen. Op 10 december 2009 richtte hij 'The Rights Forum' op, een stichting die zich inzet voor een rechtvaardig Midden-Oosten beleid van de Nederlandse regering. In de Raad van Advies zitten verscheidene voormalige ministers van Buitenlandse Zaken: Hans van den Broek (CDA) Pieter Kooijmans (CDA) en Hans van Mierlo (D66). Vorig jaar publiceerde Van Agt zijn boek 'Een schreeuw om recht. De tragedie van het Palestijnse volk'.

Na afloop signeert Dries van Agt zijn boek 'Een schreeuw om recht'. Zie hier de flyer.
Publieksavond met Israëlische mensenrechtenactiviste Tania Hary
24-03-2010

Plaats: Verzetsmuseum, Plantage Kerklaan 61, Amsterdam
Tijd: Woensdag 24 maart, zaal open 19:30, aanvang 20:00, einde 22:30
Organisatie: Een Ander Joods Geluid, gate48 en SIVMO (Steuncomité Israëlische Vredes – en Mensenrechten Organisaties)

De wederopbouw van Gaza: een verloren zaak?

Paneldiscussie met Tania Hary (Directeur internationale betrekkingen van de Israëlische mensenrechtenorganisatie Gisha), Liesbeth Zegveld (hoogleraar Internationaal Humanitair Recht) en Radi Suudi (Nederlands-Palestijns politicoloog) over de wederopbouw van Gaza na de Gaza-oorlog.

Tijdens de Gaza-oorlog (december 2008 – januari 2009) werd naast het immense menselijke leed grote schade toegebracht aan de bebouwing en infrastructuur in de Gazastrook. Op 2 maart 2009 kwam de wereldgemeenschap in het Egyptische Sharm el-Sheikh bij elkaar om geld te toe te zeggen voor de wederopbouw van Gaza, in totaal meer dan 3 miljard euro.

De wederopbouw verloopt echter uitermate stroef. Volgens de Israëlische mensenrechtenorganisatie Gisha is Israël voor een groot gedeelte hiervoor verantwoordelijk door de import van goederen in de Gazastrook ernstig te beperken. Het Israëlisch beleid van minimale import en minimale export is erop gericht de problemen op elk gebied voor het Hamas bestuur onoverkomelijk te maken en de leefomstandigheden zodanig te ontwrichten dat de bevolking zich tegen Hamas zal keren. Gisha betoogt echter dat sprake is van het collectieve bestraffing van de Gazaanse bevolking. Israel schendt met de bijna totale boycot het internationaal recht. Daarbij moet worden vastgesteld dat ook de leden van het Kwartet en Egypte deze boycot steunen en mee uitvoeren.

Gisha heeft vanaf haar oprichting in 2005 veelvuldig gewezen op de verplichtingen van de staat Israël het vrije verkeer van mensen en goederen toe te staan. Niet alleen ten aanzien van Gaza, maar ook voor de Westelijke Jordaanoever.

Tania Hary zal na haar lezing in gesprek gaan met Liesbeth Zegveld en Radi Suudi over de huidige situatie in de Gazastrook en wat nodig is om daadwerkelijk over te kunnen gaan tot wederopbouw.
Marjan Sax (Raad van Advies EAJG, politicologe, publiciste, medeoprichtster Mama Cash en adviseur goede doelen) zal de avond leiden.
Het publiek krijgt de gelegenheid vragen te stellen en deel te nemen aan de discussie.

Toegang is gratis. De voertaal is Engels.

Voor meer informatie over Gisha zie: www.gisha.org

http://www.eajg.nl/index.asp?navitemid=2

Geen opmerkingen:

Politie Martelingen Als Gevolg van Politieke Terreur van Halsema

 https://www.instagram.com/reel/DCXua4xvJqF/?igsh=OTdxNXJsb3p3ejhm