zondag 7 maart 2010

Ben Knapen van de NRC 19




Het is niet anders: de bourgeoisie is een opportunistische klasse getekend door een misselijk makende middenstands mentaliteit, zoals Robert Jasper Grootveld het in de jaren zestig karakteriseerde. Een klasse die niet verder kan kijken dan het eigen directe belang. Ik geef u een voorbeeld aan de hand van de krant van de gezeten burgerij, de NRC. Een klasse bewuste opiniemaker van deze groep is Ben Knapen. Hij schreef onlangs:

'De bestuurskunde vertelde dat een brede middenklasse de basis is van een stabiele, democratische samenleving. Immers, armen krijgen niets van democratie en rijken hebben het niet nodig. Juist een middenklasse heeft rechtsregels nodig, toegang tot goed onderwijs, eerlijke rechtspraak, bescherming van de persoonlijke levenssfeer, van openbare orde.'

Deze stelling wordt door Knapen niet aangevochten, integendeel, de stelling is uitgangspunt van zijn betoog en toont aan dat Knapen en zijn publiek zich ervan bewust zijn dat hun democratie al die jaren inhoudsloos is geweest als men uitgaat van de definitie dat democratie een systeem is waarbij de meerderheid, dus ook de armen, zijn eigen lot kan bepalen middels politieke vertegenwoordigers. Maar nee dus, en desondanks is er geen enkele NRC-lezer geweest die tegen de stelling van Knapen is ingegaan. Men accepteert dat de parlementaire democratie een wassen neus is. Hoe verhoudt dit feit zich met de volgende stelling van dezelfde Ben Knapen:

'Een paar functies van media zijn wezenlijk voor een democratie. Klassieke media doen als geen ander aan onderzoek en verslaggeving, zij verbinden een breed publiek en maken daarmee een breed maatschappelijk debat mogelijk en bovendien bieden zij impliciet een permanente opfriscursus maatschappelijk functioneren.'

Vraag: hoe kunnen de media 'wezenlijk' zijn 'voor een democratie' als die parlementaire democratie volgens de niet aangevochten stelling van Ben Knapen niet bestaat? Dat kan niet. Waarom vecht dan niemand Knapen's paradox aan? Omdat de bourgeoisie weet dat het arme deel van de burgers inderdaad niet meetelt en dat de democratie niet bestaat en dat de pers doorgaans spreekbuis is van de macht. Waarom zegt niemand dit? Laat ik het antwoord geven aan de hand van het volgende wat Knapen schreef:

‘Met The New York Times gaat het niet goed. Deze eerbiedwaardige en gezaghebbende instelling heeft zo’n belabberde beurskoers dat de schulden inmiddels groter zijn dan het eigen vermogen. De Times zal wel niet verdwijnen maar hij wankelt.

Dat betekent nogal wat, want wie stuurt er dan nog verslaggevers naar Irak om een onafhankelijker beeld aan te bieden? Wie zoekt er dan nog uit hoe de geldstromen in de gezondheidszorg eigenlijk lopen? Enzovoorts, enzovoorts. In het geding is de laatste, algemene, landelijke kwaliteitskrant. In het geding is ook een wezenlijke leverancier van de grondstoffen van debat: feiten, inzichten, argumenten.

Gek genoeg maken Amerikanen er zich niet zo druk over. Er wordt hier en daar wel geklaagd over het democratisch tekort wanneer een stad zijn laatste krant verliest – en dat gaat in de huidige crisis hard – maar de noodklok over de democratie wordt er niet geluid. Misschien is het naïviteit, misschien een onwankelbaar vertrouwen in de democratie.’

Het antwoord op mijn vraag zit opgesloten in deze bewering: 'Gek genoeg maken Amerikanen er zich niet zo druk over. Er wordt hier en daar wel geklaagd over het democratisch tekort wanneer een stad zijn laatste krant verliest – en dat gaat in de huidige crisis hard – maar de noodklok over de democratie wordt er niet geluid. Misschien is het naïviteit, misschien een onwankelbaar vertrouwen in de democratie.’

Knapen stelt dat 'misschien een onwankelbaar vertrouwen in de demoratie' er toe leidt dat de kiezer geen behoefte meer heeft aan de pers die volgens hem 'wezenlijk voor een democratie' is. U begrijpt: dit is kletskoek. Tegelijkertijd toont deze bewering de absurde houding van de bourgeoisie aan, men weet dat men in een leugen leeft, wil dit ook nog wel toegeven, zoals we kunnen zien aan de columns van Knapen, maar de gezeten burgerij wil geen consequenties hieraan verbinden, want een dergelijke gevolgtrekking zou een onmiddellijke bedreiging van hun comfortabele bestaan zijn.

Dus kijkt niemand op wanneer Knapen schrijft dat 'binnen Amerika zelf [de] macht [is] verplaatst: Wall Street maakte vele jaren de dienst uit, betaalde praktisch voor elke senatorcampagne, was, kortom, het centrum van financiële, politieke en ideologische zwaartekracht.'

Kortom, de Amerikaanse democratie is volgens Knapen al die jaren 1 grote corrupte bende geweest beheerst door degenen die het meest betaalden. Democratie is dus te koop, en niemand anders kan dit beter weten dan Ben Knapen zelf, de voormalige perschef van Philips. Maar wanneer deze opiniemaker schrijft: 'de noodklok over de democratie wordt er niet geluid,' dan betekent dit dat hij een dove waarnemer is, want 'de noodklok' wordt wel degelijk geluid. Keihard zelfs. Al een halve eeuw lang stemt bijna de helft van de Amerikaanse kiezers niet meer tijdens de Congres- en presidentsverkiezingen. Ook toen Obama werd gekozen, kwam 43 procent van de kiezers niet opdagen. Waarom zouden ze? Ze weten maar al te goed dat de democratie niet bestaat en dat de VS in handen is van de plutocratie, de 1 procent van de allerrijksten die meer dan 40 procent van de rijkdommen in handen heeft.

Trouwens, ook de machteloosheid onder de Nederlanders neemt schrikbarend toe gezien het feit dat 'met 53,5 procent de opkomst' bij de gemeenteraadsverkiezingen 'de laagste was ooit,' zo lees ik op de voorpagina van dezelfde NRC. De raadsverkiezingen werden gekleurd door de landelijke politiek, waardoor de conclusie is gerechtvaardigd dat een wezenlijk deel van de kiezers weinig vertrouwen meer heeft in de democratische politiek. Het probleem hierbij is dat opiniemakers als Ben Knapen geen signalen opvangen, niet precies begrijpen waar ze naar kijken. Ze kijken wel, maar kunnen niet zien. En dat is simpelweg het gevolg van het feit dat ze door een ideologische bril kijken.

http://stanvanhoucke.blogspot.com/search?q=ben+knapen

3 opmerkingen:

Anoniem zei

De wijze sprak:"Door te kijken zullen zij geenzins zien en door te horen zullen zij geenzins horen.......omdat..."

AdR zei

Matth. 13, zeg het dan maar gewoon, Anoniem.

AdR zei

Maar dat "de democratie" de armen niets te bieden heeft is ideologisch gesproken juist een nieuw praatje. Bij de instorting van het zogenaamde reële socialisme, die ook het einde van menige zich socialistisch noemende dictatuur in Afrika en Azië met zich meebracht, beloofde een nieuwe periode van welvaart en voorspoed, want alleen democratie staat borg voor welvaart voor iedereen. Was het praatje omstreeks 1990.

Het cynisme waarmee deze Knapen het grootste deel van de mensheid afschrijft is veelzeggend - maar het is Nieuw in dit Theater.

Wat te Doen met het Nederlands Racisme?

  RELIGIE&FILOSOFIE OPINIE CULTUUR&MEDIA SPORT PODCASTS  PUZZELS ACHTERPAGINA Correspondent Nasrah Habiballah in Tel Aviv: ‘Onze saf...