maandag 4 mei 2009

Terreur 9


'Karst T. kondigde daad aan'
AMSTERDAM - De dader van de aanslag bij Koninginnedag heeft zijn daad nog geen maand geleden aangekondigd. Dat zegt zijn voormalige buurman uit Velp maandag in het AD.

Toen Karst T. nog in Velp woonde, zou hij zich in een café in een gesprek met de buurman hebben beklaagd over de uitzichtloosheid van zijn bestaan.
Nadat hij had geblowd zou hij hebben gezegd dat hij baalde van zijn situatie als werkloze en dat hij 'misschien wel gekke dingen' ging doen als hij de huur niet meer kon betalen.

Volgens het AD had hij afgelopen vrijdag, een dag na het drama, de sleutels in moeten leveren. De buurman nam de uitingen destijds niet serieus.

Willem-Alexander

De Telegraaf schrijft op basis van medewerkers van de marechaussee dat T. het had voorzien op prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Hij zou hun namen meerdere keren hebben genoemd na vragen van een agent die direct na de aanslag was toegesneld.
De ex-buurman van T. gaat er niet van uit dat hij het speciaal op de twee had gemunt. Volgens hem wilde T., die 'iets tegen het keurslijf van de maatschappij' had, deze maatschappij raken door het Koningshuis in het algemeen te treffen.

http://www.nu.nl/algemeen/1958662/karst-t-kondigde-daad-aan.html



Wie was Karst T.?

Karst T., de man die het koninginnedagdrama in Apeldoorn veroorzaakte, was een rustige man die een teruggetrokken bestaan leefde. Dat zeggen buren van hem.

 Ontslagen

Karst T. was woonachtig in een appartement aan de Burchtgracht in Huissen. Volgens de verhuurster van het appartement is de man enkele maanden geleden ontslagen. Hij was 's nachts werkzaam in de beveiligingsbranche en studeerde overdag.

Baan verloren

Nadat hij zijn baan had verloren was hij volgens haar niet meer in staat om de huur op te brengen en moest hij de woning ontruimen. Juist vandaag zouden nieuwe huurders hun intrek in het appartement nemen.

Buurvrouw

 Zijn voormalige buurvrouw, Sandra, omschrijft de man als 'een keurige, beleefde man' die vrij teruggetrokken leefde. De afgelopen maanden stond hij volgens haar niet meer toe dat er mensen bij hem binnenkwamen.

Rustig persoon

Ook een bewoner in de omgeving van zijn oude adres in Velp, waar de politie donderdag eveneens aanwezig was, omschrijft de man als 'een heel erg rustige persoon'.

Alternatief

 T. wordt in De Gelderlander omschreven als een man met geen of weinig vrienden. Hij groeide op in het oosten van Gelderland. Zijn vader werkt er als gemeenteambtenaar. Soms kleedde hij zich alternatief. Dan droeg T. opgerolde broekspijpen met hoge zwarte schoenen. Zijn haar kort en aan de zijkanten helemaal afgeschoren.

Overleden

 Karst T. raakte na het incident zwaargewond. In het ziekenhuis is hij aan zijn verwondingen overleden.

http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/binnenland/)/components/actueel/rtlnieuws/2009/05_mei/01/binnenland/

0501_1145_portret_van_de_dader.xml


Zijn extreem rechtse 'outfit'  van een skinhead, inclusief gladgeschoren kop, wordt nu eufemistisch 'alternatief'  gekleed gaan, genoemd. Vooraf nam de buurman hem 'niet serieus' en achteraf nemen sociologen als Vuijsje en Schnabel de dader 'niet serieus'. Hij moet 'een gekke eenling' blijven, iemand zonder motieven, want anders moet men zijn motieven 'serieus' nemen. En dat kan niet, want dit zou betekenen dat we onze cultuur 'serieus' moeten nemen, en onze ideologie, en juist die zaken staan -- net als God vroeger -- buiten elke discussie. De mythen kunnen nooit 'serieus' worden bekritiseerd, want dat zou het einde van die mythen betekenen. En wat moet de mens zonder mythen? De gedachte alleen al veroorzaakt een panische angst bij 'de politiek literaire elite'. Het betekent het einde van hun officiele versie van de werkelijkheid en daarmee het einde van hun aanzien, gezag, macht.

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...