zondag 1 maart 2009

Jan Marijnissen van de SP 10


Jan Marijnissen,
de auteur Milan Kundera noemt journalisten terecht de ‘termieten van de reductie,’ die ‘over de hele wereld dezelfde simplificaties en clichés uit[strooien], waarvan mag worden verwacht dat ze door de meerderheid zullen worden aanvaard, door allen, door de hele mensheid.’ En dat komt deels omdat ‘de mens zich een wereld [wenst] waarin het goed en het kwaad duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn, want in hem huist het ingeschapen en ontembare verlangen te oordelen alvorens te begrijpen.’ En hij voegde daaraan toe: 'Tot in een niet zo ver achter ons liggende tijd betekende het modernisme een non-conformistische opstand tegen de pasklare ideeën en de kitsch. Vandaag verwart het moderne zich met de immense vitaliteit van de massamedia en modern zijn betekent nu mateloze inspanningen doen om bij de tijd te zijn, conform te zijn, nog conformer te zijn dan de anderen. Het moderne heeft het kleed van de kitsch aangetrokken… Het woord kitsch verwijst naar de houding van degene die tot elke prijs zoveel mogelijk mensen wil behagen. Om te behagen dien je je te conformeren aan wat iedereen wenst te horen, in dienst te staan van de pasklare ideeën, in de taal van de schoonheid en de emotie. Hij beweegt ons tot tranen van zelfvertedering over de banaliteiten die wij denken en voelen… Op grond van de dwingende noodzaak te behagen en zo de aandacht van het grootst mogelijke publiek te trekken, is de esthetiek van de massamedia onvermijdelijk die van de kitsch en naarmate de massamedia ons gehele leven meer omsluiten en infiltreren, wordt de kitsch onze dagelijkse esthetiek en moraal.’ En deze commerciele massamedia wil jij nu met belastinggeld subsidieren.
Jan Marijnissen, er zijn twee mogelijkheden, of je beseft werkelijk niet in wat voor wereld we leven of je bent een machiavellist. Gezien het feit dat jij politicus bent, heb ik het sterke vermoeden dat je een macchiavellist bent, voor wie 'de waarheid' er niet toe doet, zolang die maar jouw politieke denkbeelden lijken te verwezenlijken.
Terwijl jij en je medepolitici jullie spelletjes spelen en de journalisten de rol van 'slippendragers van de macht' bekleden, is de geloofwaardigheid van de overgrote meerderheid van de volksvertegenwoordgers tot bijna zero gedaald, waardoor in Nederland tenminste de partij van het ressentiment nu de grootste dreigt te worden. Jan, iemand moet de schuld krijgen voor de economische, financiele en vooral ook culturele crisis waarmee het kapitalisme kampt. Die crisis is onlosmakelijk verbonden met het kapitalistische systeem. Je kent ze wel, de Kondratieff-golven die om de 50 tot 60 jaar het kapitalisme naar een diepe economische depressie voeren. En wie moet jouw achterban nu vertellen dat hun werkloosheid of de beperking van hun pensioenen, gezondheidszorg het gevolg zijn van de noodzaak om de rijken rijk te houden? Ik bedoel, jij en je club socialisten willen dat de banken en hun commerciele massamedia gesubsideerd worden met belastinggeld. We weten waar jij staat, nu het erop aankomt. Marijnissen, dat subsidiegeld moet ergens vandaan komen, dat groeit niet op iemand's rug, zoals je ouders je ongetwijfeld hebben proberen duidelijk te maken. Derk Sauer die jouw club sponsert is niet rijk geworden door de armen in Rusland te helpen. Integendeel. Het gevolg van het feit dat je jezelf geencanailleerd hebt met de gesubsidieerde elite, leidt ertoe dat ook een deel van jouw achterban op Wilders dreigt te gaan stemmen. Die mensen zijn niet blind.
Ik kreeg net deze e-mail:
'Beste Lezer,

Ik ben geschokt door het nieuws dat de
PVV in de NIPO-peilingen
de grootste partij geworden is. Dat betekent dat de PVV groter is geworden dan de monsterzege die de LPF ooit bij verkiezingen haalde.
We moeten de uitslag van dit onderzoek serieus nemen, al is het nog geen verkiezingsuitslag.
Zoals ik al in een eerder in een schrijven mijn bezorgdheid te kennen heb gegeven over de angstpolitiek van Wilders en zijn vermeende 'islamisering', blijkt de werkelijkheid nog veel zorgelijker te zijn dan ik kon bevroeden.

De PVV voert niet alleen een hetze tegen moslims,
het partijprogramma waarvan bij velen de
inhoud onbekend is, bevat extreem rechtse standpunten en gaat zeker niet op zijn zachtst gezegd over 'vrijheid'. De PVV staat een repressieve autoritaire staat/maatschappij voor. Het crisisklimaat waarin wij ons momenteel bevinden is weer voor de zoveelste maal een voedingsbodem voor harde rechtse politiek. Wie de geschiedenis kent weet welke gevolgen dat kan hebben. We mogen ook niet blind zijn voor de schade die Balkenende en zijn kabinetten
met een neoliberaal beleid berokkend heeft. De neoliberale politiek heeft grote groepen in de maatschappij in een onzekerheid gebracht en mensen gevoelig maakt voor rechts populisme.

Nogmaals mijn oproep voor degenen die mijn bezorgdheid delen en net zoals ik in een
rechtvaardige samenleving willen wonen en leven, met respect voor elkaar en zonder haatzaaierij. Stil zitten en afwachten totdat de PVV vanzelf doodbloedt lijkt mij geen optie. Laten we duidelijk maken wat Wilders en de PVV werkelijk willen en aktie gaan ondernemen en constructieve alternatieven gaan bewerkstelligen.
Demonstraties en andere aktievormen, persberichten, buurtwerk, debat,etc., er zijn veel mogelijkheden om racisme en
facisme te bestrijden.

Tips, akties, laat het mij weten. Als je wilt, stuur dit bericht door aan anderen.

Met vriendelijke groet,

Bart Rovers.

Zie ook: http://ontgoocheldoos.blogspot.com/2009/02/zijn-hoger-opgeleiden-dommer-geworden.html'
Elsevier bericht inmiddels: 'Vanuit Amerika, waar hij is om zijn film Fitna te laten zien, reageert Wilders verheugd. Tegen De Telegraaf zegt hij: ''Het zijn natuurlijk nog maar peilingen, maar het is een enorm blijk van vertrouwen van de Nederlandse kiezer.''
Wilders ziet de virtuele groei van zijn partij als een ''enorme verantwoordelijkheid'' en wil snel gaan werken aan een goede kandidatenlijst voor nieuwe Kamerleden. De PVV-leider hoopt op snelle verkiezingen: ''Wat mij betreft zijn die morgen, dan ben ik de volgende minister-president.''
Zie: http://www.elsevier.nl/web/10225443/Nieuws/Politiek/PVV-in-peiling-voor-het-eerst-grootste-partij.htm
En jij maar in de NRC pleiten om de commerciele pers van het kapitalisme overeind te houden, dezelfde pers die meewerkt aan het populariseren van Wilders' vooroordelen. Wakker worden Jan! Overal ligt de kitsch op de loer.

7 opmerkingen:

Sonja zei

Jan Marijnissen ontving, na Neelie Kroes in 2007, de Machiavelliprijs, die personen huldigt die “betekenisvolle uitwisseling van denkbeelden over communicatie tussen politiek, overheid en burgers bevorderen.” Hoe ironisch, wanneer je weet dat elk publiek optreden van Marijnissen meestal een monoloog betreft waarin partijpropaganda wordt gerepeteerd, en waarin waarheden worden overgesimplificeerd, verdraaid of verzwegen. Nog ironischer is het wanneer je weet dat, als het over “communicatie” gaat, de reacties van burgers op de SP weblogs worden ‘geregisseerd’, waarbij met name kritische geluiden uit de linkerkant van de samenleving worden verwijderd, teneinde het messiaanse imago van de partij te beschermen. Alleen (extreem) rechtse kritiek mag blijven staan, opdat het vaste clubje SP-dicipelen hier een aanleiding ziet om de partij (nog meer) op te hemelen. Ook emails met kritische vragen om opheldering aan SP-politici worden niet beantwoord. Communicatie?
Lees verder (ook over de mensen achter de Machiavelliprijs)

Thesingh zei

Yep, Wilders groter dan ooit, zelfs dan Pim. En hoe komt dat? Door onze geweldige kritische pers? Wahahaha, zelfs als gewone kritische gebruiker over Wilders wordt je al geweerd op nujij.nl. Daar heb ik je nog een cc-tje van gestuurd. Wilders krijgt in de media dezelfde behandeling als Israel. Zogenaamd is Wilders telkens het slachtoffer, terwijl hij toch echt de ellende over zichzelf uitroept.

Sonja zei

Daar zeg je wat Brendan: op Nujij.nl mag je dus ook al bijna geen kritiek uiten op Israel. Tenminste, toen tijdens de aanval op Gaza.

Anoniem zei

Het merkwaardige is dat CNN of Fox News berichten op de manier van de Nederlandse pers. Fox News was best scherp over het bezoek van Wilders, door te stellen dat als je kritiek hebt op de koran waarom dan niet op de talmoud, 1e testament en de bijbel. CNN vindt Fitna lijken op nazi-propaganda en dat Wilders gebruikt maakt van de vrijheid van haatzaaien:


http://www.youtube.com/watch?v=kyHawujNb7Q

Anoniem zei

het moet natuurlijk -niet-berichten zijn

yelamdenu zei

Dat komt doordat in Amerika totaal anders wordt aangekeken tegen de relatie religie - vrijheid van meningsuiting.
Je mag er [van de wet] wel sch*jten op het geloof van een ander, maar je doet het gewoon niet.

Fox News doet op zijn manier natuurlijk vrolijk mee aan de demonisering van moslims, afhankelijk van de agenda van het moment.

groeten,
herman_m

Anoniem zei

Bart Rovers, ik kon je email adres niet vinden. Deze brief stuur ik net naar Metro:

Tahir Idoe meent in Metro Brieven (2 maart) dat het negeren van Wilders de beste
manier is om ‘infectie’ te vermijden. In het buitenland is Wilders
echter met veel interesse geinterviewd en blijkt dat hij met enkele
eenvoudige vragen van zijn stuk te brengen is. Dit gebeurde bijvoorbeeld op
CNN en Russia Today (te Googelen).

Wilders stelt steeds dat een cultuur
gebaseerd op Christendom, Jodendom en humanisme 'superieur' is aan die van
de Islam. Interviewers vragen of hij de gewelddadige teksten in het Oude
Testament heeft gelezen. Dan zegt Wilders: ‘Maar het Nieuwe Testament
bracht daar verzachting in’. Confronteren ze Wilders dan met Lukas 19:27,
waarin Jezus beveelt ongelovigen ‘te slachten voor zijn ogen’, en met
de kruistochten, de brandstapels en de Inquisitie, dan zegt Wilders:
‘Maar het Christendom heeft een Verlichting doorgemaakt’.

Tijdens de
Franse Revolutie zijn echter honderdduizenden mensen bloedig onthoofd en
gefussilleerd. Na de ‘Verlichting’ heeft Europa enorme gruwelen
aangericht in de wereld, waaronder racisme, apartheid, twee wereldoorlogen,
massamoord op joden en Indianen, het communisme en het banken-kapitalisme
dat onze economie nu de kop kost. En waar is Wilders' 'humanisme' als hij
mensen om hun geloof wil discrimineren?

Anderzijds waren veel positieve
waarden van de Verlichting juist afkomstig uit de islamitische wereld.
Zoals wetenschap en filosofie. We rekenen nog dagelijks met Arabische
cijfers en algebra.

Geert Wilders maakt een karikatuur van de geschiedenis,
die eenvoudig valt door te prikken. CNN en Russia Today maken duidelijk:
niet ontwijken, maar confronteren is het beste medicijn tegen deze
bedrieger.