vrijdag 6 maart 2009

Het Neoliberale Geloof 355

Dit was al in januari bekend:

'Overheidssteun ING cadeau van 6 miljard 29-1-2009


Volgens Jac Kragt, schrijver van het boek ‘De Kredietcrisis’, komt de overheidssteun voor ING feitelijk neer op een ‘free gift’ van 6 miljard euro.
Volgens Jac Kragt, schrijver van het boek ‘De Kredietcrisis’, komt de overheidssteun voor ING feitelijk neer op een ‘free gift’ van 6 miljard euro. “De prijs die ING betaalt, is heel zacht. Ze hebben handig onderhandeld met de overheid.” En voor dat cadeau krijgt de overheid niet eens een aandelenbelang in ING. Volgens Kragt heeft ING een eenzijdige transactie met Wouter Bos afgesloten die eigenlijk alleen voor ING gunstig is. “Ze hebben wel toegezegd dat ze 25 miljard extra aan het bedrijfsleven uit gaan lenen, maar dat is gewoon op marktconforme voorwaarden. Dat zouden ze normaal gesproken toch al doen.”
Besmette kredietportefeuilleDe staat draagt 80% van het risico op de besmette kredietportefeuille van ING in Alt-A obligaties. “Als ING verliezen lijdt op die portefeuille, dan moet de Nederlandse staat die tot 90% van de initiële waarde opvangen. Deze garantie heeft hetzelfde economisch risico als een aankoop van de portefeuille op een gemiddelde prijs van 90%. Maar de marktwaarde van de obligaties in die portefeuille is al ongeveer 30-35% gedaald sinds uitgifte. De overheid heeft dus 20 tot 25% meer gegarandeerd dan die obligaties in de markt waard zijn, een cadeautje van ongeveer 6 miljard.” Dit is volgens Kragt goed terug te zien in de toename van de beurswaarde van ING, sinds afgelopen vrijdag ongeveer 4 miljard euro. Ook de opwaardering van het eigen vermogen van 5 miljard euro dat ING naar eigen zeggen dankt aan de garantie, klopt daarmee heel aardig.
Geen aandelenbelang
En voor die 6 miljard euro hoeft ING volgens Kragt wel heel weinig te doen. “De overheid krijgt geen aandelenbelang, maar slechts een toezegging dat ING 25 miljard euro meer gaat uitlenen aan het bedrijfsleven. Het is nog maar de vraag of dit gaat werken.” De deal is volgens Kragt zo aantrekkelijk dat het hem zou verbazen als bedrijven als SNS en Aegon niet al de hele week op de stoep staan bij Wouter Bos voor een soortgelijke regeling.
AfschrijvingenING is niet de enige bank met een problematische portefeuille in Alt-A obligaties, maar volgens Kragt was deze bij ING wel groter dan bij andere banken. “Op die Alt-A obligaties is inmiddels al 30 tot 35% afgewaardeerd, dat is bijna net zoveel als bij de subprime hypotheken.” Vanaf het begin van de kredietcrisis tot oktober 2008 hebben banken volgens Kragt al 1000 miljard dollar moeten afschrijven op obligatieportefeuilles in gestructureerde kredieten. “Daar kwam in het vierde kwartaal nog eens 1000 miljard bij.”
Depressie
Wanneer deze afschrijvingen afgelopen zijn, is volgens Kragt moeilijk te zeggen. “Als nu blijkt dat 80% van de mensen hun hypotheek gewoon afbetaalt dan zijn de portefeuilles te laag gewaardeerd.” Hoe dan ook gaat Kragt uit van het slechtste economische scenario, depressie. “De balansen van banken, bedrijven en gewone mensen zullen moeten krimpen. En dat is heel pijnlijk.” Het is volgens Kragt nu zaak dat de overheden ervoor zorgen dat de kredietkraan open blijft. “De overheid moet ervoor zorgen dat gezonde bedrijven kunnen herfinancieren. Als de kredietkraan dicht gaat, heb je echt een probleem. Dan kunnen zelfs gezonde bedrijven niet meer overleven.”
'Slechte banken'
Het idee van de Amerikaanse president Barack Obama om ‘slechte banken’ op te richten die de problematische leningen van banken overnemen, is volgens Kragt ‘een stap die hij moet zetten'. “Het is alleen de vraag of het werkt.” Als het mislukt rest er volgens Kragt nog maar één scenario. “Zelfs nationalisatie van Amerikaanse banken is niet uit te sluiten.”
Joop van Vlerken'

Geen opmerkingen:

"Israel is burning children alive"

Khalissee @Kahlissee "Israel is burning children alive" "You are destroying this country shame on all of you" Ex U.S. ...