vrijdag 12 september 2008

Gerard Mulder van het Parool


Hier een stukje journalistiek van de bovenste plank. De Nederlandse journalist Gerard Mulder schrijft vandaag in het Parool het volgende:


'Met Afghanistan heb ik niets, en als het morgen in de aardboden zou wegzinken, laat ik geen traan,' om vervolgens als oprechte provinciaal en tegen een leuke vergoeding te concluderen dat Nederlandse troepen in Afghanistan moeten blijven want 'Als de westerse wereld Afghanistan aan de Taliban overlaat, krijgt de reputatie van het Westen wereldwijd een kolossale deuk.'

Het staat er echt!!! Deze journalist op leeftijd denkt werkelijk dat het Westen een reputatie van naam en faam heeft hoog te houden, en dat na vijf eeuwen kolonialisme met de daaraan gekoppelde westerse terreur, van de VOC totaan het Amerikaanse geweld in Irak. Een reputatie hebben we zeker, maar dan een buitengewoon slechte, zoals elke wereldreiziger weet. Als we onze troepen terugtrekken zal er een gejuich op gaan in de wereld van de armen en machtelozen. De Irakezen bijvoorbeeld willen dat de Amerikanen zo snel mogelijk verdwijnen. De Amerikanen weigeren dit, hun leger zit er om een greep op de olie te houden. Dat weet elke geinformeerde journalist, hier zowel als daar. De enige deuk die onze reputatie zal oplopen zodra wij uit de landen van anderen verdwijnen is dat men daar zich zal realiseren dat de koloniale macht niet eeuwig is. En ik kan u verzekeren dat de meeste derde wereldbewoners daar dolgelukkig over zullen zijn, ook al omdat ze 'niets' met Nederland hebben en 'als het morgen in de aardbodem zou wegzinken' ze 'geen traan' zullen laten. Geen enkele! En geef ze eens ongelijk.
U kunt reageren op zijn stukje in het Parool: hetlaatstewoord@parool.nl

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoe komt het toch dat er bijna geen gezond verstand meer is Stan?

Ik vind jou conclusie heel overdacht en logisch.

Nog meer...De eerste wereldoorlog was een grote Dwaasheid "De treinen reden al" Hoe konden zoveel intelligente "mensen" achter Hitler staan?

En nu in 2008 De Volkskrant met Paul Verhoeven over Jezus????

En Paus Benedictus verwelkomd door president Nicolas Sarkozy en zijn vrouw Carla Bruni ????

Sonja zei

Soms kan ik er wel om janken, zo ERG als dit is. Eerst Mulder, daarna Bolkestein vandaag. Wat moet ik nu concluderen: is men dom of is men ziek in het hoofd? Het allerallerergste van dit soort commentaren en lezingen vind ik nog wel het GEMAK waarmee men moord en doodslag (van/op de Ander) ofwel negeert, minimaliseert, of ermee instemt. Alsof het over onkruid verdelgen gaat. Brandnetels vind ik niet mooi, dus als ze verdelgd worden heb ik daar geen probleem mee. Alsof het leed van de Ander in Verweggistan minder bezwaarlijk is. Alsof Anderen minder van hun ouders, broers, zussen of kinderen houden. Alsof ze minder voelen dan wij. Bij ons vallen slachtoffers, en dat is "schokkend nieuws" en een "zwaar verlies", bij hen, zoals de Volkskrant vorige week schreef over burgerslachtoffers van de NAVO in Afghanistan, betreft het een "vergissing". Het was dan wel "de meest dodelijke vergissing", maar het blijft een vergissing!

Anoniem zei

Ik heb altijd al geweten dat veel mensen behoorlijk ziek of gestoord waren, maar dat het ooit zoals de laatste jaren deze vormen aan zou nemen overtreft alles en is werkelijk te triest voor woorden. Om te janken... inderdaad Sonja.

Anoniem zei

Dat het steeds erger lijkt te worden..
Heeft imho iets te maken met "de schaamte overboord zetten", gebruik maken van de hetze van de afgelopen jaren en gewoon 'durven' zeggen: fuck it, waarom zouden we eigenlijk voldoen aan bepaalde journalistieke standaarden? Jeweetwel, van die vage details als "feiten", of "context" enzo; het gaat toch goed zo? :)

Anoniem zei

Wat nou beschaving?

Het is dezelfde soort angst die heerst in klas waar een persoon gepest wordt.
Je weet dat het fout is maar als je niet meedoet (of zelfs opstaat) dan is het misschien jouw beurt.
En uiteindelijk wordt het een gewoonte en ga je erook nog in geloven.

Inderdaad, om te huilen.


Succes Stan,

Dan

Anoniem zei

@Herman-m en anderen

Volgens mij wordt de samenleving niet steeds gekker. Maar zijn dit soort flagrante uitspraken en beschouwingen vaker zichtbaar aan de mainstream-oppervlakte. Waar men voorheen het nog weleens had over 'politiek correct', is dat begrip inmiddels een 'slechte' norm geworden.
Een vorm van beschaving dacht ik altijd. Kennelijk een flinterdunne.
Mensen die zich zo uitlaten, voelen zich gesterkt door hun (westerse) omgeving.
Wij leven pas in de echte ontwikkelingslanden.

gr,
M

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...