vrijdag 12 september 2008

Frits Bolkestein

Vandaag stond in de Volkskrant een toespraak van de bejaarde politicus Frits Bolkestein met onder andere deze opmerking:

'Het christendom begon als een godsdienst van het proletariaat. Het duurde een paar eeuwen voor het de staatsgodsdienst van het Romeinse Rijk werd. De islam begon als een godsdienst van veroveraars.' http://extra.volkskrant.nl/opinie/artikel/show/id/1405

Het opmerkelijke is dat de strekking van zijn betoog exact overeenkomt met een betoog van een zwaar bewapende joodse fundamentalist die ik enkele jaren geleden op de bezette Westbank sprak. Dat wil zeggen, hij beweerde weliswaar dat 'het christendom begon als een godsdienst van het proletariaat. Het duurde een paar eeuwen voor het de staatsgodsdienst van het Romeinse Rijk werd.' Maar het verschil met Bolkestein was dat de joodse religieuze fanaticus niet over de islam sprak maar over het judaisme. Hij zei dat 'het judaisme een godsdienst van veroveraars' was en dat hij als erfgenaam van deze traditie recht had om het land van de Palestijnen te veroveren. Ik vroeg hem of hij zijn bewering kon staven met bewijzen. Meer dan een uur kwam hij met citaten uit het Oude Testament zoals deze:

'(Deuteronomium 20:16-17) Maar van de steden dezer volken, die u de HEERE, uw God, ten erve geeft, zult gij niets laten leven, dat adem heeft. Maar gij zult ze ganselijk verbannen: de Hethieten, en de Amorieten, en de Kanaänieten, en de Ferezieten, de Hevieten, en de Jebusieten, gelijk als u de HEERE, uw God, geboden heeft;
(Deuteronomium 20:13) En de HEERE, uw God, zal haar in uw hand geven; en gij zult alles, wat mannelijk daarin is, slaan met de scherpte des zwaards;
(Deuteronomium 7:16) Gij zult dan al die volken verteren, die de HEERE, uw God, u geven zal; uw oog zal hen niet verschonen, en gij zult hun goden niet dienen; want dat zoude u een strik zijn.
(Deuteronomium 7:22-23) En de HEERE, uw God, zal deze volken voor uw aangezicht allengskens uitwerpen; haastelijk zult gij hen niet mogen te niet doen, opdat het wild des velds niet tegen u vermenigvuldige. En de HEERE zal hen geven voor uw aangezicht, en Hij zal hen verschrikken met grote verschrikking, totdat zij verdelgd worden.
(Numerie 21:34-35) De HEERE nu zeide tot Mozes: Vrees hem niet; want Ik heb hem in uw hand gegeven, en al zijn volk, ook zijn land; en gij zult hem doen, gelijk als gij Sihon, den koning der Amorieten, die te Hesbon woonde, gedaan hebt. En zij sloegen hem, en zijn zonen, en al zijn volk, alzo dat hem niemand overbleef; en zij namen zijn land in erfelijke bezitting.
(Numerie. 25:17) Handel vijandelijk met de Midianieten, en versla hen;
(Numerie 31:7) En zij streden tegen de Midianieten, gelijk als de HEERE Mozes geboden had, en zij doodden al wat mannelijk was.
(Jozua 10:40) Alzo sloeg Jozua het ganse land, het gebergte, en het zuiden, en de laagte, en de aflopingen der wateren, en al hun koningen; hij liet geen overigen overblijven; ja, hij verbande alles, wat adem had, gelijk als de HEERE, de God Israels, geboden had.
(1 Samuel 15:18) En de HEERE heeft u op den weg gezonden, en gezegd: Ga heen en verban de zondaars, de Amalekieten, en strijd tegen hen, totdat gij dezelve te niet doet.
(Jeremia 50:21) Tegen het land Merathaim, trek tegen hetzelve op, en tegen de inwoners van Pekod; verwoest en verban achter hen, spreekt de HEERE, en doe naar alles, wat Ik u geboden heb.
(1 Samuel 15:3) Ga nu heen, en sla Amalek, en verban alles, wat hij heeft, en verschoon hem niet; maar dood van den man af tot de vrouw toe, van de kinderen tot de zuigelingen, van de ossen tot de schapen, van de kamelen tot de ezelen toe.
(1 Samuel 5:9) En het geschiedde, nadat zij die hadden rondom gedragen, zo was de hand des HEEREN tegen die stad met een zeer grote kwelling; want Hij sloeg de lieden dier stad van den kleine tot den grote….
(Jeremia 13:14) En Ik zal hen in stukken slaan, den een tegen den ander, zo de vaders als de kinderen te zamen, spreekt de HEERE; Ik zal niet verschonen noch sparen, noch Mij ontfermen, dat Ik hen niet zou verderven.
(Ezechiel 9:5-6) Maar tot die anderen zeide Hij voor mijn oren: Gaat door, door de stad achter hem, en slaat, ulieder oog verschone niet, en spaart niet! Doodt ouden, jongelingen en maagden, en kinderkens en vrouwen, tot verdervens toe.'

En inderdaad, het Oude Testament staat vol veroveringen en bevat ook de eerste geschreven rechtvaardiging om genocide te plegen. De Oud Testamentische God geeft daartoe opdracht.

Als ik Bolkestein's redenering nu goed begrijp is het judaisme eerst en vooral een 'godsdienst van veroveraars'. Is dit voor hem een verklaring voor het feit dat extremistische zionisten in en buiten Israel de verovering van Palestijns land organiseren en rechtvaardigen? Zo ja, waarom spreekt hij zich hier als liberaal niet tegen uit? Zo nee, waarom niet? Waarom blijft hij zich zo fanatiek en verbeten keren tegen alleen de islam?

Een ander punt is dit, Bolkestein zegt het volgende:
'Het zou idioot zijn te zeggen dat alle moslims terroristen zijn. Maar de meeste terroristen zijn tegenwoordig wel moslim. Waarom is dat zo? ' Klopt deze bewering? Nee, volstrekt niet zelfs. Het is namelijk de vraag wat terrorisme precies is. Als onafhankelijke journalist gebruik ik zelf de definitie zoals die beschreven staat in het Amerikaanse Leger Handboek, waarbij terrorisme omschreven wordt als 'het bewust geplande gebruik van geweld of dreiging van geweld om doelen te bereiken die politiek, religieus, of ideologisch van aard zijn.'

Welnu, mei 1996 verscheen de toenmalige Amerikaanse ambassadrice bij de VN, Madeleine Albright, in het befaamde CBS programma 60 Minutes. Haar werd een reactie gevraagd op een VN-rapport waarin melding werd gemaakt van het feit dat als gevolg van de sancties en de Amerikaanse en Britse bombardementen die de infrastructuur volledig hadden verwoest, meer dan een half miljoen Irakese kinderen onder de vijf jaar om het leven was gekomen. De programmamaakster voegde eraan toe: 'Dat zijn meer kinderen dan in Hiroshima stierven… Is het de prijs waard?' Albright antwoordde: 'Wij denken dat het de prijs waard is.' Toen programmamaakster Lesley Stahl aandrong en de ambassadrice vroeg of de Amerikaanse regering 'zelfs met de hongerdood' van kleuters akkoord ging, rechtvaardigde Albright deze genocidale politiek met de opmerking: 'Weet je Lesley… het is moeilijk voor mij om dit te zeggen, want ik ben een humaan mens, maar mijn eerste verantwoordelijkheid is om ervoor te zorgen dat Amerikaanse troepen niet weer opnieuw de Golfoorlog hoeven uit te vechten.' Met andere woorden: een ongewapend, hulpeloos kind werd opgeofferd voor een getrainde militair die zich wel kon verdedigen. Burgers worden opgeofferd voor militairen, de omgekeerde wereld, meer dan 1000 jaar nadat in het jaar 975 in het Zuid-Franse Le Pui voor het eerst in de geschiedenis de bescherming van burgers tegen oorlogsgeweld werd vastgelegd. Nog geen zes maanden na haar uitspraak werd Madeleine Albright gepromoveerd tot minister van buitenlandse zaken. Vier jaar later confronteerde de Australische journalist John Pilger de Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken James Rubin met haar uitspraak. Zijn reactie kwam erop neer dat Pilger te 'idealistisch' was. 'Bij het uitvoeren van politiek beleid moet men een keuze maken tussen twee kwaden… en helaas zijn de gevolgen van de sancties groter dan we gehoopt hadden,' aldus Rubin. Hij adviseerde Pilger niet zo naïef te zijn omdat er nu eenmaal een 'echte wereld' bestaat waar 'werkelijke keuzes moeten worden gemaakt.'

Met andere woorden: deze genocide om politieke doelen te bereiken, is terrorisme op mega schaal, geheel in stijl met de goddelijke voorschriften in het Oude Testament, waaraan veel Europese en Amerikaanse christenen zoveel waarde en geloof hechten. Gezien de geschiedenis van de christelijke beschaving van alleen al de laatste halve eeuw is het volstrekte nonsens om te beweren dat 'de meeste terroristen tegenwoordig... moslim' zijn. De heer Bolkestein is een oude demagoog, die de werkelijkheid uit het oog is verloren. Ik weet niet of het verstandig is een dergelijke figuur al te vaak uit te nodigen voor publieke praatjes. De situatie is al moeilijk genoeg. Maar ja, wie ben ik, nietwaar?

8 opmerkingen:

Sonja zei

Bedankt voor dit commentaar Stan. Het Oude Testament spreekt natuurlijk voor zich, maar de huidige christenen zullen als eerste aanvoeren dat ze niets meer hebben met het OT. Ja, dat staat wel in de bijbel, maar het draait toch om het evangelie en de boodschap van vrede van Jezus. En dat is dan precies wat ons zo beschaafd maakt (en de islam niet).

Toevallig las ik net een commentaar op de lezing van Bolkestein. Iemand redeneerde dat het feit dat wij, na Jezus' zelfoffering aan het kruis, het offeren van mensen hebben opgegeven, en dat christenen daarom beschaafder zijn dan moslims. Ik neem aan dat de commentator het bedoelde als: moslim = zelfmoordterrorist. Deze ongetwijfeld vredelievende christen heeft dus een zeer verwrongen beeld van de werkelijkheid, alleen al als je denkt aan collateral damage. Of soldaten die in dienst treden om desnoods te sterven voor hun land. Denk ook aan Albright. Nee, mensen offeren is still alive and kicking.

O ja, het Nieuwe Testament. Nu verkondigde de vredesprins Jezus zelf over het OT in zijn Bergrede (Mattheüs 5:17-18):
"Denk niet dat ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen. Ik verzeker jullie: zolang de hemel en de aarde bestaan, blijft elke jota, elke tittel in de wet van kracht, totdat alles gebeurd zal zijn."

Vandaar dat Eimert van Middelkoop op zijn website schrijft (vlak na 9/11): "Het is de bijbelse overtuiging dat overheden in dienst staan van God, 'als toornende wreekster voor hem die kwaad bedrijft'."

De SGP schrijft: "Geweld kan nodig zijn ter bescherming van recht en gerechtigheid tegen de duistere machten van geweld, wreedheid en onderdrukking," en citeert vervolgens: "Op Gods zeer speciaal bevel voerde Israël verdelgingsoorlogen tegen de Kanaänitische volken, omdat deze de maat der zonde hadden vol-gezondigd (Deut. 20:16-18; vgl. Gen. 15:16)."

Zodoende weten we dat het Oude Testament nog zeer levend is, en ook vandaag de dag een uitgangspunt is voor het goedpraten en steunen van oorlog en geweld. Maar ook Jezus stelde: "Meent niet, dat Ik gekomen ben, om vrede te brengen op de aarde; Ik ben niet gekomen om vrede te brengen, maar het zwaard!" (Mattheus 10:34) Dat Jezus een pacifist zou zijn geweest was komt uit het land der fabelen.

Anoniem zei

Ik raad iedereen aan om "het evangelie van Isis" te lezen van Lauri Fransen. Daar wordt uitgebreid ingegaan op de ontstaansgeschiedenis van bijbel, van christendom en andere godsdiensten.

http://www.ama-terra.nl/index.php?page=boek.inc

Thesingh zei

Ach ja, op het opiniestuk op de site van de Volkskrant heb ik ook op het CERN stuk gereageerd. 5 miljard of meer voor iets waarvan men pretendeert dat we dichter bij het ontstaan van het heelal komen. Onzin natuurlijk, het is gewoon een heel duur speeltje. Investeer eens in echte oplossingen. Ook op de opiniepagina's wordt kernenergie weer gepusht. Want zonne energie dat is te idealistisch. NEt zoals het te idealistisch is om Irakese kinderen te reden. De economie moet namelijk doorrollen om CERNS te bouwen en door te kunnen computeren. Gaat er nog iemand naar de Volksopstand in oktober?

Anoniem zei

In tijden van oorlog is de islam dan toch de beschaafdste "mainstream" godsdienst. Dat mag Frits "ik heb een boek van Bernard Lewis gelezen dus nou ben ik ook een islam-expert" Bolkestein in z'n zak steken.

Overigens zijn joden die zich beroepen op oorlogszucht in het OT als hun drijfveer een heel raar eng soort fundamentalisten. Met traditionaal jodendom heeft het eigenlijk geen fluit te maken.

Anoniem zei

Wat je ook bent Stan, je bent iig een voorbeeld voor mij :D

Anoniem zei

Het is een beetje vreemd voor mij om hierop te reageren omdat ik als moslim graag wijs op de gemeenschappelijke kern van Judaïsme en Islam. Het liefst verdedig ik beide. Maar om mij nu tot de Islam te beperken; de Islam kent een duidelijke oorlogsethiek van zelfverdediging, waarover kort en duidelijk te lezen valt in dit artikeltje:

"Wanneer gij wandelt in vijandig gebied, doodt geen vrouwen en geen kinderen; noch de blinden, noch de ouderen. Hakt geen bomen om, noch verniel enig gebouw."

http://spiritualchange.blogsome.com/2008/08/24/jihad-is-de-innerlijke-strijd-tegen-het-kwade/


De genadeloze bloeddorst van veroveraars is de belangrijke voorbeelden van de islamitische traditie vreemd. Een voorbeeld is hoe de kalief Umar godsdienstvrijheid gaf aan volkeren onder zijn bestuur, en hij de joden en vervolgde christelijke groepen uitnodigde weer in Jeruzalem te komen wonen na door de Romeinen te zijn verdreven. Met zijn eigen handen begon hij de schoonmaak van de Tempelberg, die door de christenen werd gebruikt als vuilnishoop. De joden zagen hem als hun verlosser. Hierover is uitgebreid geschreven door Karen Armstrong in 'Jeruzalem'.

Dit even voor iedereen die denkt dat er een 'kern van waarheid' zit in Bolkesteins propaganda. Echt mensen, ik behoor tot een groep die vervolgd wordt door fundamentalistische moslims, maar ik denk dat we binnenkort weer zullen roepen: "Liever Turks dan Paaps".

Sonja zei

Deuteronomium 17:2-5
Als iemand in één van de dorpen of steden van uw land het verbond met God verbreekt door andere goden, de zon, de maan of de sterren te aanbidden (wat Ik streng verboden heb), controleer dit dan eerst zorgvuldig; als geen twijfel bestaat over de waarheid ervan, zal die man of vrouw buiten de stad worden gebracht en door steniging worden gedood.

Psalmen 110:6
Hij spreekt het vonnis over de ongelovigen uit en de lijken stapelen zich op. Hij vernietigt hen, waar zij ook zijn.

Leviticus 10
Als een man overspel pleegt met de vrouw van een ander, moeten beiden ter dood worden gebracht.

Leviticus 13
De straf op homosexuele omgang is de dood voor beide partijen. Zij hebben het oordeel zelf over zich gebracht.

Leviticus 27
Een medium of waarzegger (man of vrouw) moet zonder meer worden gestenigd tot de dood erop volgt. Zij hebben zelf hun ondergang veroorzaakt.

Anoniem zei

@ Sonja,

Breng het OT en de Bijbel voor de rechter, verbied het boek! We moeten de Bijbel en het OT verbranden!

Weten de homo's dat nog? Dat christelijke scholen dit opvolg(d)en door hun homosexuele leerkrachten van school te verdrijven, hen het brood uit de mond te stoten

Waarom was P. Fortuin daar niet tegen?

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...