vrijdag 8 juni 2007

De Nuance van de NRC 30

Bush, Merkel en Poetin hebben lol tijdens de G8-top. (Foto Reuters)

De NRC, slijpsteen voor de geest, bericht:

'vrijdag 8 juni 2007 - 20:30

G8 eens over miljardenhulp Afrika
Door een onzer redacteuren

Heiligendamm, 8 juni. De landen van de G8 hebben vandaag afgesproken om zo’n 44 miljard euro uit te trekken voor bestrijding van ziektes als aids, tbc en malaria in vooral Afrika.
President Bush nam vanochtend vanwege maagklachten niet deel aan de besprekingen. Volgens een woordvoerder hoopte hij zich later op de dag weer bij de andere leiders te kunnen voegen.
De acht sloten gisteren een compromis over de aanpak van het broeikaseffect. De VS gingen ermee akkoord dat een ‘substantiële beperking’ nodig is van de uitstoot van broeikasgassen. Bovendien stemt Washington ermee in onderhandelingen over een opvolger voor het Kyoto-klimaatverdrag in VN-verband te laten plaatsvinden.'

Lees verder: http://www.nrc.nl/buitenland/article720509.ece/
G8_eens_over_miljardenhulp_ziektebestrijding_Afrika

Ik weet niet wat 'een van onzer redacteuren' van de NRC heeft gedaan, maar het heeft er toch veel van weg dat hij tijdens de bijeenkomst in slaap is gesukkeld. Want zelfs Het NOS-Journaal liet vanavond na acht uur zien en horen dat er veel scherpe kritiek is van deskundigen op de gemaakte afspraken. Het geld voor Afrika was al eerder beloofd volgens de zanger Bono en Bob Geldof was ook uiterst kritisch.

Zie daarvoor de buitenlandse media: 'Geldof labels G8 pledges 'a farce' :: latest

The G8 leaders pledged today to lift Africa out of poverty and proposed a $60bn plan to fight Aids, tuberculosis and malaria.But aid groups immediately attacked the plan as not even meeting pledges made at a similar summit two years ago.The G8 agreed on a programme worth more than $60bn (€44.9bn) in aid, German Chancellor Angela Merkel said.However, in its final report, the amount pledged had no timeframe and did not specifically single out Africa as the beneficiary.The leaders agreed there should continue to be an annual progress report on how far they are meeting their promises on Africa.They also confirmed an extra $500m (€374m) this year alone as part of the project to provide free schooling in Africa and confirmed there would be support for long-term funding.A deal was also struck to try to cut malaria deaths by half through projects in 30 African countries.But Bono, the musician and social activist who has pushed for more help for Africa, said the old promises have become harder to keep.“They say 60 billion dollars for Aids, TB and malaria and it sounds great, but that’s not earmarked for Africa, it’s a global figure and there’s no timeline,” he said.Anti-poverty campaigner Bob Geldof also attacked the deal as “a total farce”.'

Lees verder: http://www.irishexaminer.com/breaking/story.asp?j=221885210&p=zzy8859y6&n=221885970

Wat door de NRC in al haar nuance als een succes wordt gepresenteerd, blijkt volgens Geldof en anderen 'een totale farce' te zijn. Waarom meldt de NRC de kritiek niet?

Verder krijgt de NRC-lezer het nieuws dat de Amerikaanse president buikloop had of iets dergelijks. Daar heeft hij vaker last van gehad zodra hij gerechten uit de buitenlandse keuken krijgt voorgeschoteld. Zoals we ons allen kunnen herinneren had ook zijn vader daar last van. Mij schieten de potsierlijke beelden te binnen van dat officiele diner in Japan waarbij Bush senior onder de tafel weggleed om zich daar ongestoord te kunnen ontlasten van zijn maaginhoud. Alleen in humoristische termen beschreven is dit vermeldenswaard, anders niet lijkt mij. Welke reactie heeft de NRC-redactie verwacht op de vermelding dat Bush maagklachten had? Ik vraag dat aangezien de NRC zelf stelt dat het 'iets meer van de lezer vraagt'. Ik denk dat hij of zij zal hebben gedacht: 'Ach had hij last van zijn maag, wat vervelend nou. Heeft zijn afwezigheid nog invloed op de bijeenkomst gehad? Waarschijnlijk niet, want anders hadden ze dat wel gemeld. Maar waarom vertellen ze me dan toch dat hij buikpijn had? Een medicus zou er beroepsmatig nog enige belangstelling in kunnen hebben, maar ik niet. Ik ben een hoger opgeleide op zoek naar wezenlijke informatie, ik lees toch ook de roddelbladen niet.' En gelijk heeft hij of zij. De drijfveren van de commerciele massamedia blijven vaak raadselachtig. Waarom een hele zin hieraan gewijd en niet aan de veel wezenlijkere informatie dat er scherpe kritiek op deze top werd uitgeoefend?

En de NRC meldt voorts: 'Bovendien stemt Washington ermee in onderhandelingen over een opvolger voor het Kyoto-klimaatverdrag in VN-verband te laten plaatsvinden.' De suggestie moet zijn dat er hier sprake is van een aanzienlijke vooruitgang. Maar die suggestie is onjuist. De Bush-bende zegt te willen onderhandelen, maar dat zegt de bende onder druk van de wereldwijde publieke opinie, het beleid blijft gewoon bepaald worden door de oliemaatschappijen en andere concerns die hebben betaald om George Bush president te laten worden. Maar ook dat meldt de NRC niet. Over welke nuance zou de krant het in advertenties toch hebben? 'Slijpsteen voor de geest?' Welke geest? Die van 'een van onze redacteuren?'

De krant zelf ziet het als volgt:

'NRC Handelsblad is de krant die iets meer van zijn lezers vraagt. Het is de krant die zich tot doel heeft gesteld zijn lezers scherp te houden of scherper te laten worden. Verwoord in de slagzin ‘Slijpsteen voor de geest’.
De krant is het middel, scherpte het doel. Daartoe hanteert NRC Handelsblad een strikte scheiding tussen feiten en meningen. Vrij van geest, objectief en onafhankelijk beschouwt NRC Handelsblad de wereld. De krant informeert, de lezer concludeert. NRC Handelsblad biedt talloze advertentiemogelijkheden zowel in print als online, waarmee u een hoogopgeleide, kapitaalkrachtige doelgroep bereikt.'
Juist ja.

Zie: http://www.pcmmedia.nl/pages/krant/nrc_handelsblad/nrc_handelsblad.php?fromtopmenu=home&mediaoverride=krant&idoverride=45

Dan nog die foto: in godsnaam NRC-redactie, wordt volwassen! Al die foto's van autoriteiten die babietjes kussen of die zogenaamd lol aan het trappen zijn nadat ze of terwijl ze over het lot van de mensheid beslissen, over leven en dood van miljarden mensen, laat die foto's gewoon weg. De NRC-lezer is geen randdebiel. De krant zelf beweert: 'NRC Handelsblad is de krant die iets meer van zijn lezers vraagt.' Handel er dan ook naar! Er wordt al genoeg gelogen en bedrogen. Ik weet dat de krant een commerciele instelling is en dat nieuws koopwaar is, maar beste redactie, wees wat minder cynisch en tegelijkertijd wat meer volwassen.

3 opmerkingen:

Sonja zei

De Volkskrant doet hetzelfde met de kop: "G8 doet zijn plicht jegens Afrika"
Groot succes, want "de G8-landen zullen hun verplichtingen tegenover Afrika onverkort nakomen." Het staat er toch echt alsof het geld reeds overgemaakt is. Net als de berichtgeving over de G8 in Gleneagles van Diederik van Hoogstraten die berichtte dat Bush daar enorm goed bezig was met het redden Afrika.

Anoniem zei

Eén-tweetje tussen G8 en Global NGO's.

Er werd gerept over politie-infiltranten gedurende demonstraties rond de G8, maar wat te denken van het prominent aanwezige Greenpeace in de demonstratie.
Klimaatverandering en CO2 waren de actiepunten van Greenpeace en dit bleek wonderwel aardig in het straatje te passen van deze G8-Top. Dat de hele klimaat-CO2 hype, ingeluid door Al Gore, een totaal andere agenda dient laat zich raden.
http://blogger.xs4all.nl/elannet/archive/2007/02/12/183315.aspx

In de haven van Rostock lag naast een schip van Greenpeace nog een schip van een Global NGO, namelijk MSF, Medecins Sans Frontieres. ( Artsen zonder Grenzen )
Hun actiemotto was "Got Pills? Millions don't. Treatment for all."
De bemanning van het schip liep rond in witte T-shirts met de tekst "HIV POSITIVE".
http://www.aerzte-ohne-grenzen.de/Organisation/Aktuell/MSF-und-G8/Video-Aktion-G8.php

Wonderwel werden ook hun gebeden verhoord door de G8-leiders.
$ 60.000.000.000 gaat er aan medicijnen naar Afrika.
De farma-industrie zal er blij mee zijn!

Helaas voor de ontvangers van deze pillen, genezen deze je niet. Eerder het tegendeel.

De andere kant van HIV/AIDS al gezien?
http://zapruder.nl/portal/artikel/de_andere_kant_van_aids_nl_ondertitels/
http://zapruder.nl/portal/rubriek/AIDS/

Wat helpt er dan wel?

In onderstaande documentaire, 24 korte stukjes, laten Tine van der Maas en haar moeder Nelly zien hoe ze in Zuid-Afrika mensen behandelen, met onderandere AIDS en TB. Ze gebruiken middelen als lemoen, knoflook en gember. Ze hebben uitstekende resultaten.
http://www.youtube.com/profile_videos?user=Alunine&p=r

Dit is hun website. Zeker de moeite om even te lezen.
http://www.powertothepeople.co.za/

Thesingh zei

De hele G8 is onzin. Alle aandacht die ernaar uit gaat is hetzelfde als wat er in bedrijven gebeurt met berichten van de CEO directeur. Ik ben net op een conferentie geweest over interne communicatie. De gratuite informatie en slechte foto's die je in bedrijfspublicaties ziet is van vergelijkbaar niveau als wat je over de politiek ziet in het algemeen. Journalisten doen vaak alsof ze waakhonden zijn, maar veelal zijn het schothondjes. Blaffende honden bijten niet.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...