dinsdag 28 november 2006

Israelisch Expansionisme 31

Van Jacqueline de Bruijn kreeg ik het volgende bericht:

PERSBERICHT
ASN Bank verbreekt de band met bedrijf dat investeert in de Israëlische bezettingspolitiek

Na aandringen van verontruste rekeninghouders verbreekt ASN Bank haar banden met Veolia. De Franse multinational is deze week verwijderd uit het beleggingsuniversum van de ASN Bank omdat Veolia betrokken is bij de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden.

Veolia is actief in de sectoren water, vuilverwerking, energie en transport. Wereldwijd heeft het bedrijf 270.000 werknemers en een omzet van 25,2 miljard Euro (2005). In Nederland is Veolia eigenaar van verschillende ondernemingen: Connex – Nederland (Breda), Dalkia BV (Nieuwegein), Veolia Water Netherlands (Den Hoorn) en Veolia Water Solutions & Technologies Netherlands (Ede).

De ASN Bank heeft Veolia laten weten dat niet alleen financiële criteria haar beleggingsbeleid bepalen, maar ook ethische en sociale aspecten. De activiteiten van Veolia Transport in Jeruzalem zijn in strijd met het internationale recht.

Op 15 mei 2006 heeft een groep van verontruste rekeninghouders een brief naar de ASN bank gestuurd met het verzoek zich terug te trekken uit Veolia, omdat dit bedrijf meewerkt aan een onwettig project. Veolia Transport neemt deel in het consortium City Pass, dat in 2005 een contract ter waarde van 400 miljoen afsloot met de Israëlische regering voor de aanleg van een sneltram in Jeruzalem. De sneltram verbindt illegale Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden met West-Jeruzalem. Hierdoor speelt dit project een cruciale rol bij het in stand houden van de illegale nederzettingen en versterkt het project het permanente karakter daarvan.

Om het verzoek kracht bij te zetten heeft de groep van verontruste rekeninghouders ondersteuning gevraagd aan de ontwikkelingsorganisatie ICCO, die ook een relatie heeft met de ASN Bank, en aan Een Ander Joods Geluid, dat tegenstander is van het Israëlische nederzettingenbeleid. Ook hebben Nederlandse, Israëlische en Palestijnse organisaties ter ondersteuning van het verzoek brieven gestuurd aan de ASN Bank.

De verwijdering van Veolia uit het beleggingsuniversum van de ASN-Bank bewijst dat burgers invloed kunnen uitoefenen op wat er met hun geld gebeurt. Zij kunnen druk uitoefenen en aandacht vragen voor ethisch, duurzaam en sociaal verantwoord beleggen.

De ASN Bank is de eerste Europese bank die zich terugtrekt uit een bedrijf dat profiteert van de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden. Andere banken, beleggings- en pensioenfondsen zouden dit goede voorbeeld moeten volgen.
Zo heeft ABN AMRO een relatie met het Amerikaanse bedrijf Caterpillar. Dit bedrijf maakt de gepantserde bulldozers die worden gebruikt bij de bouw van de door de VN als onwettig verklaarde muur op Palestijns gebied en bij het vernietigen van Palestijnse huizen en straten bij wijze van collectieve straf.
Het is duidelijk dat het zin heeft dat rekeninghouders hun stem laten horen om het investeringsbeleid te beïnvloeden.

Voor meer informatie en contactgegevens van Een Ander Joods Geluid, ICCO en/of verontruste rekeninghouders kunt U bellen met Jacqueline de Bruijn 06 11 323 163

Voor meer achtergronden kunt u de volgende documenten raadplegen.
http://www.unitedcivilians.nl/nl/doc.phtml?p=Profundo+Report+%28English%29
http://www.amnesty.fr/index.php/amnesty/s_informer/
la_chronique/mars_2006_sommaire/israel_et_territoires_occupes
http://electronicintifada.net/v2/article5723.shtml
http://electronicintifada.net/v2/article6076.shtml

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...