dinsdag 1 februari 2011

De Nuance van de NRC 194

Er klopt iets niet bij de NRC. De krant opent vanavond op de voorpagina met een 6 kolommen breed artikel van 'onze correspondent'. Maar die correspondent heeft geen naam, en ook is niet duidelijk waar hij/zij precies gestationeerd is. Is hij/zij correspondent in Cairo? De lezer wordt het niet verteld. Waarom niet? De NRC correspondent in de VS wordt altijd bij naam genoemd. Heeft de NRC uberhaupt wel een correspondent in Egypte? Waarom moet die anoniem blijven?

Vervolgens krijgen we de typisch Nederlandse journalistieke vorm van een kort verslag van de correspondent gevolgd door een langer 'commentaar' op pagina 2 en tenslotte een nog langere 'opinie' op pagina 9. Waarom kunnen Nederlandse journalisten niet zoals de angelsaksische verslaggevers gewoon hun werk doen, te weten: uitgebreid en onafhankelijk verslag doen? Waarom moet in dit domineesland in de commerciele massamedia zo'n nadruk liggen op commentaar en opinie? En ja hoor, wat is na 30 jaar terreurbewind van Mubarak het commentaar van de 'kwaliteitskrant'? Wel:

'Mubarak moet nu gaan.'

Juist ja, Nederlandse journalistiek.

4 opmerkingen:

Sonja zei

Even gezocht, maar Israël-correspondent Guus Valk zit momenteel in Cairo. Zie: "carnavalesk".

Anoniem zei

Men is in Nederland en Israel zo bang voor de Moslim Broederschap. Nu weer bij Andries Knevel

Corrie

Sonja zei

Ik ben bang van Andries Knevel.

stan zei

oh vandaar, de israel-correspondent die geen Arabisch spreekt. maar als dat zo is dan is het artikel van bart hinke, de wielrenfan, nog opmerkelijker.

De Propaganda van de Halsema's in Nederland

 Now what to think about this:   The mayors argue that while criticism of the Israeli government is not anti-Semitism in itself, “holding Je...