vrijdag 2 juni 2023

De Onthullende Yoeri Albrecht Affaire 5

Troops from other coalition forces — including Afghans, British, Germans, Polish, and Canadians — have committed or been complicit in atrocities during the Afghan war…  https://www.commondreams.org/news/ben-roberts-smith 

Rond de zwaar beschadigde Russische tank die De Balie-directeur Yoeri Albrecht, met steun van de Groen-Linkse burgemeester Femke Halsema — een vroegere medewerkster van dit ‘debatcentrum’ — op het Leidseplein heeft laten plaatsen, staat op groen gekleurde borden dat er ‘geen bloemen, vlaggen, kaarsen en dergelijke’ mogen worden geplaatst. ‘Deze worden weggehaald.’ De reden van dit verbod is voor de hand liggend, de burgermeester en De Balie zijn impliciet tegen een democratisch debat over het plaatsen van een dergelijk geweldstrofee. Het moet al bij de eerste blik duidelijk zijn wie de vijand is, daar mag geen enkele twijfel over bestaan. Waarom niet? Omdat het hier propaganda betreft, en ‘propaganda must be total,’ zo toonde de Franse socioloog Jacques Ellul aan in zijn gezaghebbende boek ‘Propaganda: The Formation of Men's Attitudes (1973): 

Through the myth it creates, propaganda imposes a complete range of intuitive knowledge, susceptible of only one interpretation, unique and one-sided, and precluding any divergence. This myth becomes so powerful that it invades every area of consciousness, leaving no faculty or motivation intact. It stimulates in the individual a feeling of exclusiveness, and produces a biased attitude. The myth has such motive force that, once accepted, it controls the whole of the individual, who becomes immune to any other influence. This explains the totalitarian attitude that the individual adopts — wherever a myth has been successfully created — and simply reflects the totalitarian action of propaganda on him.


Not only does propaganda seek to invade the whole man, to lead him to adopt a mystical attitude and reach him through all possible psychological channels, but, more, it speaks to all men. Propaganda cannot be satisfied with partial successes, for it does not tolerate discussion; by its very nature, it excludes contradiction and discussion. As long as a noticeable or expressed tension or a conflict of action remains, propaganda cannot be said to have accomplished its aim. It must produce quasi-unanimity, and the opposing faction must become negligible, or in any case cease to be vocal.


Vandaar dat er zelfs geen bloemen op de tank mogen worden gelegd, want een dergelijk humaan gebaar verbreekt de ‘quasi-unanimiteit,’ dat de vijand een monster is. ‘De tegenpartij dient verwaarloosbaar’ te blijven, ‘of in ieder geval ophouden vocaal te zijn,’ aldus Ellul, wiens werk in het Engels werd vertaald op voorspraak van Aldous Huxley, de auteur van Brave New World (1932). Vandaar het door De Balie verordonneerde verbod om in het openbaar enige empathie te tonen met de motieven van de vier Russische jongemannen die in de tank waren gesneuveld. 


Het verbod van Balie-directeur Albrecht ontmaskert een aantal irrationaliteiten en taboes van de westerse democratische rechtstaat en zijn consumptiecultuur. Mij wordt regelmatig gevraagd waarom meer steekhoudendende, meer plausibele argumenten en analyses, die ik via citaten van deskundigen geef, geen plaats krijgen in het werk van de ‘commerciële pers.’ De reden is, zoals Ellul terecht opmerkte, dat propaganda ‘totaal’ moet zijn. ‘Propaganda cannot be satisfied with partial successes, for it does not tolerate discussion; by its very nature, it excludes contradiction and discussion.’ Deze feiten maken duidelijk waarom mijn mainstream collega’s, die ik al vele jaren persoonlijk aanspreek op hun corrupte houding, nooit publiekelijk met mij in discussie willen gaan. Mijn kritiek, en die van andere dwarsliggers, moet namelijk ophouden te bestaan, onze stemmen mogen niet gehoord worden, dissidenten moeten, net als destijds de dissidenten in de Sovjet Unie, ‘verwaarloosbaar’ blijven. Internet is de samizdat geworden van het Westen, in de zin die de Russische schrijver Vladimir Boekovski eraan gaf: ‘Samizdat: ik schrijf zelf, ik redigeer zelf, ik censureer zelf, ik geef zelf uit, ik verspreid zelf en ik zit er zelf een straf voor uit.’ Nu steeds meer burgers in staat zijn door de propaganda heen te prikken ontstaat er wel ‘tegenspraak en discussie,’ zeer tot ongenoegen van de elite en haar pleitbezorgers in de massamedia. Een voorbeeld van hoe dit kan leiden tot de criminalisering van dissidenten, gaf de uit de Sahara afkomstige stukjesschrijver voor de Volkskrant, Hassan Bahara, die op 29 mei 2023 de volgende opinies bijeen tikte onder de kop ‘Wie betaalt de complotdenkers?’:


De Medialogica-uitzending vormde een noodzakelijke aanvulling op het AIVD-rapport van vorige week over ‘anti-institutioneel extremisme’ dat steeds meer mensen in zijn greep krijgt. Aanhangers hiervan geloven in complottheorieën over een ‘kwaadaardige elite’ die eropuit is om ons tot slaaf te maken, of zelfs wil uitroeien. Op ‘langere termijn,’ aldus de inlichtingendienst, kunnen dit soort ideeën een bedreiging vormen voor de ‘democratische rechtsorde.’


Op langere termijn? Kijk goed en je ziet de eerste barsten in de democratische rechtsorde nu al. Politieke bestuurders vrezen in toenemende mate voor hun veiligheid. Liever een leven in de luwte, denken ze, dan bedreigd en gestalkt worden door complot-zeloten die geloven dat je kinderen gevangen houdt in de kelders van de Tweede Kamer.


Een treurige constatering. Maar na de Medialogica-uitzending kun je ook denken: pluk de miljonairs die complot-idioterie financieren tot de laatste veer kaal, laat ze merken dat er niet valt te sollen met onze democratische rechtsorde.

https://www.volkskrant.nl/columns-van-de-dag/wie-betaalt-de-complotdenkers-medialogica-achterhaalde-de-sugardaddy-van-micha-kat~b08f7333/   


Hier worden zowel alle dissidenten als hun financiers op één hoop gegooid, allen zijn, in de ogen van de propagandisten, levensgevaarlijke intriganten, en zodoende een dodelijk gevaar voor de westerse ‘Democratie.’ 


Laat één ding alvast duidelijk zijn: de militante Hassan B. gaat het ver schoppen in het gezuiverde, gecorrumpeerde wereldje van de polderpers dat ik zo’n halve eeuw van binnenuit heb kunnen bestuderen. Daarentegen is, in deze voorstelling van zaken, de staat met zijn geweldsmonopolie de redding van de gehele mensheid, tot het einde der dagen. Het is een opvatting die de laatste jaren steeds luider klinkt uit de mond van al die angstige en daardoor volgzame kleinburgers, en de met de macht heulende 'corporate press.' Nu de Amerikaanse Droom en zijn neoliberale heilsleer in toenemende mate in een nachtmerrie is veranderd, moet iemand of iets de schuld krijgen van de overal om zich heen grijpende chaos. Vanzelfsprekend niet de elite, die al decennia geleden werd gewaarschuwd voor de chaos en de ineenstorting van de westerse cultuur van de onverzadigbare begeerte. Die kan absoluut niet de schuld krijgen van de algehele demasqué, want rijken bezitten de pers en hebben daarmee het ‘perception management’ in handen. En zolang de massa nog niet op hol is geslagen kunnen alleen de dissidenten de schuld krijgen voor het groeiende maatschappelijke wantrouwen. Bovendien is het een voordeel dat de elite de strijd tegen de massa kan uitstellen, door net te doen alsof een minderheid betreft van ‘complot-zeloten die geloven dat je kinderen gevangen houdt in de kelders van de Tweede Kamer.’ Maar kent u deze ‘complot-zeloten,’ die in het brein van de columnist uit de Sahara bestaan? Ik in elk geval niet. Toch wordt hier een toenemende groep kritische Nederlanders gecriminaliseerd door een mij verder onbekende Volkskrant-columnist, die op zoek naar erkenning, de ‘perceptie’ van zijn publiek ‘managed.’ Opvallend is dat de militante Hassan Bahara nog steeds niet beseft dat een democratie pas functioneert wanneer er verschillende opvattingen bestaan die met elkaar in discussie gaan om zodoende een synthese te bereiken. Ik bedoel: in Hassan’s gehucht deelde de dorpsoudste de lakens uit, en de rest volgde eeuwenlang met een voorbeeldige kadaverdiscipline, maar dankzij de Renaissance en de Verlichting weet de westerling nu dat Hassan Bahara's meningen feodaal zijn. De kracht van een democratie is de onderlinge uitwisseling van ideeën en niet de dictatuur van ‘pluk de miljonairs die complot-idioterie financieren tot de laatste veer kaal,' zodat dissidente visies monddood kunnen worden gemaakt. Democratie is een systeem dat van generatie op generatie wordt overgedragen, en wordt aangepast aan de veranderende werkelijkheid. Dat Hassan B. dit niet weet, is niet zo vreemd, veel enger is dat een deel van de corrupte westerse elite uit lijfsbehoud ineens kritiek ziet als ‘anti-institutioneel extremisme.’ Ik kom hierop terug, nu regenten als Yoeri Albrecht, directeur van De Balie met geweld dissidenten de mond probeert te snoeren. Wij leven aan de vooravond van een nieuw fascisme. 



 




1 opmerking:

Anoniem zei

Gerrit Komrij was een goede intellectueel.
Wat betreft Hassan Bahara viel mij op dat hij op de foto in
'de onthullende yoeri-albrecht-affaire-4' lijkt op een Habsburger met z'n kinnebakkes.
Ik denk dat die gelijkenis van meer invloed is op z'n 'wereldbeeld' dan het feit dat hij uit een dorpje in de woestijn komt.
Hij droomt vast dat hij een afstammeling is van.

The Impotence of Antony Blinken

  The Unz Review • An Alternative Media Selection Subscribe A Collection of Interesting, Important, and Controversial Perspectives Largely E...