De slag om Bachmoet

Elke oorlog heeft zo zijn dramatische ogenblikken. De veldslagen om Moskou, Leningrad (Sint-Petersburg) en Stalingrad in W.O.II, Waterloo en in Vietnam het Tet-offensief zijn allen hoogtepunten met massaal bloedvergieten. Ook deze oorlog voor de controle van Oekraïne tussen het Westen en Rusland heeft dat ook. Na de gevechten om de havenstad Mariupol en die om de zustersteden Sjevjerodonetsk en Lysychansk is er nu Bachmoet (x), een industriestad van normaal zo’n 70.000 inwoners in de provincie Donetsk. 

Massale verliezen

Al sinds augustus van vorig jaar woeden hier gevechten. Het is het idee van Rusland om via die stad op te rukken naar Kramatorsk en Slovjansk en zo de gehele provincie Donetsk onder haar controle te krijgen. De regering in Kiev wil dat natuurlijk verhinderen en bouwde Bachmoet om tot een versterkte burcht. Lang bleef het hier relatief rustig met amper enige vooruitgang voor Rusland. 

Loopgravengevecht - 2

De  gruwel van de loopgravenoorlog in het oosten van Oekraïne. Hier een man tot man gevecht met vermoedelijk dodelijke afloop. 

Die heeft echter lang gewacht tot ze de tijd geschikt zag. De laatste maanden is de strijd dan toegenomen. In essentie met een enorme hoeveelheid bijna continu artillerievuur vanwege Rusland. Zowat alle waarnemers langs beide zijden hebben het over een verhouding van 6 bommen tegen een voor Oekraïne. Hoeveel slachtoffers dit duel al gemaakt heeft is niet te schatten. 

Maar hier lijkt men langs beide zijden het te hebben over tienduizenden verliezen langs Oekraïense kant. Incluis die van de buitenlandse huurlingen, gewonden, deserteurs, gevangenen en vermisten. Langs de kant van de NAVO plaats men bij de verliezen veelal een gelijk aantal Russen tegenover. In hoeverre dit klopt is onduidelijk. Van Russische zijde zijn er geen cijfers beschikbaar.

Doorvechten tot de laatste man 

Normaal zou dit zeker zo hoog moeten zijn maar de Russische strategie is er blijkbaar een van massaal artillerievuur en minimaal gebruik maken van de infanterie. Maar Oekraïne trok hier tot 50.000 en meer troepen samen tegen Wagner, het Russisch huurlingenleger van Jevgeni Prigozhin. En dat is kleiner dan het in Bachmoet samengetrokken Oekraïense leger. 

Bachmoet - Situatie 3 februari 2023

De militaire situatie op 5 februari 2023 rond Bachmoet/Artemov. De steden/dorpen met een cirkel zijn bezet door het Russische leger. De onderlijnde zijn het voorwerp van gevechten tussen beide legers. Krasna Hora ligt aan de H32/M04, Ivanski aan de M-03 en Chasiv Yar waar ook gevechten woeden ligt aan de O0506. In het zuiden, oosten en noorden van de stad wordt nu gevochten. 

Het gevoel leeft dat zoals met Lysychansk en Mariupol de regering in Kiev alles op alles zet en niet, zoals Rusland elders tijdens het grote offensief  van Oekraïne in de provincie Kharkov deed, denkt aan een strategische terugtocht om troepen te sparen. 

In de slag om Lysychansk leidde dat tot een duidelijk meningsverschil tussen de legerstaf en de regering. Een ruzie die door die laatste werd gewonnen. Met als gevolg het verlies van de goed verdedigbare stad en die uiteraard veel extra soldatenlevens heeft gekost. 

Desondanks heeft het relatief kleinere huurlingenleger van Prigozhin duidelijk het overwicht van het nominaal grotere Oekraïense. Wel heeft het in het zuiden van Bachmoet recent wel degelijk de hulp van het Russische leger gekregen. Duidelijk is ook dat Oekraïne met een probleem zit om zijn leger aan te vullen met nieuwe manschappen. 

De hoeveelheid filmpjes waarbij men in Oekraïne mannen van straat plukt en met geweld in auto’s duwt is groot. Men poogt zelfs in het buitenland verblijvende Oekraïners terug te halen. Sommige westerse bronnen hebben het wat betreft de regio rond Bachmoet voor het Oekraïense leger over 150.000 en meer gewonde, gedeserteerde, vermiste, gedode en gevangen genomen soldaten. 

Kiev zoekt naar mannen voor leger in Verenigd Koninkrijk

De Oekraïense regering is ook in het buitenland druk op zoek naar verse rekruten voor haar oorlog. De Britse regering dreigt Britten die aan die jacht weigeren mee te werken dat ze mogelijk zelfs gestraft kunnen worden. 

Aldus de zich Terecht Eerbaar (sic) noemende minister Michael Gove. Vers slachtvee om de veroveringsdrang van de NAVO te steunen. De nood moet wel zeer hoog zijn. 

De omsingeling

Het Russische leger met Wagner erbij is nu begonnen met wat de voorlaatste fase moet zijn van de slag om Bachmoet. En dat is de omsingeling van de stad. Een ramp dreigt dus voor de regering in Kiev. Niet alleen het verlies van die stad en regio maar mogelijks ook vele duizenden soldaten die gevangen genomen worden. 

In wezen is echter geen van de wegen die het westen van het land verbinden met Bachmoet nog volledig veilig en liggen die in geschutafstand van de Russen. Alleen nog de E40 en de O0506 zijn nog onder Oekraïense controle maar liggen op 2 km en minder van het Russische leger en al wie er passeert zijn dus schietschijven. 

In het stadje Invanski wordt er nu gevochten en dat ligt aan de T0504/M-03. Hetzelfde voor de E40/H32 die door Krasna Hora en Paraskoviivka loopt en waar er eveneens hevig wordt gevochten. Deze stadjes/dorpen kunnen als het ware elke dag in handen van Rusland vallen.   

Bachmoet Regio - Front uitgebreid - 5 februari 2023

De regio van het oosten van de provincie Donetsk. Groen zijn door Rusland bezette gebieden. Rood (Kupyansk, Lyman, Siversk en Bachmoet) zijn steden in handen van het Oekraïense leger die dreigen omsingeld te worden door de Russen. 

Het is dan ook een kwestie van dagen voor de val van Bachmoet een feit is. In wezen blijft er immers alleen nog de secundaire weg O0506 richting het stadje Chasiv Yar over maar die is smal en niet echt geschikt voor grote troepenbewegingen. En ook hier staan de Russen aan de stadspoorten te vechten. Er werden recent door Kiev extra reserves aangerukt. 

Grote nederlaag

Opmerkelijk is wel dat alhoewel de stad praktisch omsingeld is Oekraïne toch maar troepen blijft sturen. Waanzin die Oekraïne zoals voorheen met Mariupol, Lysychansk en Sjevjerodonetsk grote verliezen gaat bezorgen. Verliezen die het zich feitelijk niet kan permitteren.  

Zeker is dat de val van Bachmoet niet ver af meer is en uitdraait op een grote nederlaag voor de regering Zelenski. Men mag het dan in de westerse media wel hebben over een strategisch onbelangrijke stad en de verovering van het stadje Soledar bestempelen als nepnieuws feit is dat hier zwaar gevochten is en Oekraïne er alles aan doet om die verovering te verhinderen. 

Bachmoet is bovendien een kruispunt van wegen, ook voor het spoor, en ligt op de weg van de provinciehoofdstad Donetsk naar Kramatorsk en Slovjansk. Men zal het in onze pers wel afdoen als niet belangrijk maar dat is het wel. Dit gezien de grote verliezen en de hardnekkigheid van de Oekraïense regering om stand te houden. Wie goed luistert ziet in Kiev de zenuwachtigheid dan ook sterk toenemen. 

Die van de NAVO gevraagde raketten, tanks, vliegtuigen en zelfs duikboten zouden er liefst al morgen zijn en de interne ruzies in Kiev – vermomd als een strijd tegen de corruptie – wordt steeds intenser. Men belooft wel een offensief maar dat van decembertegen de stad Kremina ten noorden van Bachmoet en in de provincie Loehansk viel als een mislukte pudding in elkaar. Het raakte nergens. 

Bahmoet - Slag om de stad - 19-01-2023

Elk blauw blokje betekent in theorie een Oekraïense brigade. Een brigade is normaal goed voor 3 tot zelfs 8.000 man. Zelfs pas in het buitenland opgeleide mannen werden hier in de regio Bachmoet al in de vleesmolen gegooid. Een kort militair leven beschoren. 

Het moest de druk op Bachmoet duidelijk wegnemen. Het resulteerde echter zelfs in een Russisch offensief richting de steden Siversk en Lyman. Ook hier dreigt op relatief korte termijn de omsingeling. Het zijn gebieden die het Oekraïense leger in de herfst van vorig jaar wist te veroveren. Het in de praktijk enige echt succesvolle offensief van het Oekraïense leger. 

Dat offensief in het noorden van de provincie Kherson dat iets later van start ging was feitelijk beperkt tot enkele kleinere dorpen in het noorden. Wat in de zomer van 2022 gebeurde in het noorden van Oekraïne met Kiev en later de stad Kherson met de westelijke over van de Dnjepr hadden alleen te maken met strategische beslissingen van de Russische legerleiding. 

Complete idiotie

Rusland was met naar schatting 150.000 troepen het land binnengetrokken en men hoeft geen militair specialist te zijn om te weten dat dit totaal onvoldoende is. Bovendien waren er vier aparte militaire groepen zonder blijkbaar zelfs een centrale leiding. Complete idiotie. Vandaar de reorganisatie en terugtrekking.

Hetzelfde met Kherson waar Ukraine de noordelijker gelegen dam over de Dnjepr bombardeerde en er grote schrik was dat bij een breuk van die dam aan de stad Nova Kachovka de stad Kherson en de regio aan de monding van die Dnjepr door een vloedgolf onder water zouden komen. Vandaar de terugtrekking zonder dat er op een incident na geschoten werd. Een zeer succesvolle operatie. 

Het meest verrassende van de huidige militaire situatie in de regio rond Bachmoet is dat de huurlingen van Wagner niet alleen verder westwaarts trokken met hun omsingeling van Bachmoet meer ook noordelijker oprukten naar de stad Siversk en zo naar Lyman. 

Die laatste stad was na Izium de belangrijkste Oekraïense verovering bij haar herfstoffensief. Lyman zou normaal 28.000 inwoners hebben met Izium ongeveer 64.000. Bachmoet had voor de oorlog een 83.000 inwoners. 

De komende val van Bachmoet kan dan ook alleen maar gezien worden als een zware nederlaag voor Oekraïne en uiteraard ook voor de NAVO. Het idee dat deze lente en zomer beslissend zullen zijn voor deze oorlog is langs beide zijden sterk aanwezig. Komt er een echt succesvol Oekraïens offensief en wat met dat van Rusland? 

Wat na de val van Bachmoet?

De capaciteit van Rusland om oorlog te voeren is normaal veel malen groter – Het heeft reserves in begrepen tegen de 3 miljoen militairen – dan dat van Oekraïne dat bovendien met een tekort aan soldaten zit zoals de hardere rekruteringsacties tonen. De hulp van de NAVO is zeker impressionant maar zorgt er in wezen alleen voor dat het land nu al niet is ingestort. 

En als dat gebeurt dat zitten de EU en de NAVO met een enorm probleem. Hoe moet de nieuwe politieke en economische structuur van Europa er dan gaan uitzien? Wat met de nieuwe wereldorde die zich steeds duidelijker aan het vormen is? De de-dollarisatie van de wereldhandel neemt toe. Welke positie gaat de dan vernederde EU daarin nemen? 

UAP met Heinrich Himmler - SS divisie Galicia

Heinrich Himmler met gestrekte arm en leden van de Oekraïense SS Divisie Galicia/UAP. Hun kinderen en kleinkinderen zitten nu terug aan het vechten tegen de Russen. De replay van de Tweede Wereldoorlog. 

Wat met de VS en haar plaats in de wereld? En hoe evolueert de relatie van Rusland met de wereld zoals China, Afrika, Indië, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika? Of de wereld dan stabieler zal zijn is maar de vraag. Het antwoord hierop zou wel eens kunnen tegenvallen. Waarom? Omdat het om mensen gaat. 

Daarom is de strijd om Bachmoet zo belangrijk. Voor de aanhangers van fascistenleider Stepan Bandera dreigt een nachtmerrie. Hetzelfde voor hun financiers in het Westen. Zijn de dagen van de Banderisten geteld? In de veel hoofdsteden van de wereld kijkt men dan ook nauwlettend toe om te zien wie dit duel wint. 

Willy Van Damme

X: De stad Bachmoet werd in 1923 Artemov genoemd naar Fjodor Sergeyev. Een activist die tijdens de tsaristische periode de schuilnaam Artem aannam. Hij was een Russische activist geboren in 1883 in de regio van Koersk die de kant koos van de Bolsjewisten. Hij kwam in 1921 om het leven bij een ongeval met een experimentele hogesnelheidstrein. Onder het nieuwe Russofobe bewind werd het opnieuw Bachmoet. 

Zijn zoon Artyom Sergeyev, een majoor-generaal uit het Sovjetleger, was gehuwd met de dochter van de Spaanse communiste Dolores Ibàrruri, tijdens de Spaanse burgeroorlog was zij wegens haar felle radiotoespraken gekend als La Passionara.

https://willyvandamme.wordpress.com/2023/02/05/de-slag-om-bachmoet/?fbclid=IwAR3SBdyjMuMPfAfQeExwlGdaTjIeWG2spjcGmIJY5q06Dbw-zA5HNAXl4Vc