maandag 6 juni 2022

Verslag Geven? De NRC in de Bocht


Oorlog in Oekraïne

Zelensky wil hulp buitenlandse marine voor graanexport over Zwarte Zee

In dit blog doet NRC verslag van de belangrijkste 

ontwikkelingen in de oorlog in Oekraïne. 

Lees meer stukken in ons dossier.

16:51

Zelensky wil hulp buitenlandse marine voor graanexport over Zwarte Zee

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zoekt naar opties om de graanexport vanuit Oekraïne over de Zwarte Zee weer op gang te brengen en zo een wereldvoedselcrisis tegen te gaan. Maandag zei hij dat hij met Groot-Brittannië en Turkije heeft gesproken over de inzet van een buitenlandse marinevloot, die de veiligheid van de scheepvaart door de Zwarte Zee zou moeten garanderen.

Volgens Zelensky zijn anti-scheepswapens „de belangrijkste garantie” dat het Oekraïense graan veilig naar andere landen kan worden uitgevoerd. Op dit moment zou zo’n 22 à 25 miljoen ton graan bestemd voor de export zijn opgeslagen in het land. Doordat veel uitvoerroutes geblokkeerd zijn als gevolg van de oorlog, is de verwachting dat dit in de herfst op kan lopen naar zo’n 75 miljoen ton.

De UGA, de Oekraïense vereniging van graanboeren en -exporteurs, zei vorige week te verwachten dat de mais- en tarweoogsten dit jaar tientallen procenten lager zullen uitvallen dan in 2021. In de huidige situatie kan Oekraïne volgens de UGA zo’n 12 tot 18 miljoen ton graan en zaden exporteren, op een totale productie van 66,5 miljoen ton.

Graan in een door Russische beschietingen geraakte opslag in de plaats Cherkaska Lozova, vlakbij Charkov. Foto Bernat Armangue/AP

13:01

Atoomagentschap wil ‘team van experts’ sturen naar kerncentrale in Zaporizja

Het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) wil een team van experts sturen naar de Oekraïense kerncentrale in Zaporizja. Dat heeft Rafael Grossi, directeur van het VN-atoomagentschap, maandag tijdens de raad van bestuur bekendgemaakt, zo meldt persbureau Reuters. De centrale in de zuidoostelijke regio Zaporizja, een van Europa’s grootste kerncentrales en tien keer groter dan Tsjernobyl, is al langer bezet door de Russische strijdkrachten.

Volgens Grossi is de veiligheid van de kerncentrale in het geding door de onrustige situatie in Zaporizja. Zondag raasde een Russische raket volgens staatsenergiebedrijf Energoatom „gevaarlijk laag” over de energiecentrale. Grossi uitte ook zijn zorgen over een gebrek aan reserveonderdelen voor het onderhoud van de kerncentrale. In de centrale werkt Oekraïens personeel onder Russisch bevel.

Wat het team van het IAEA precies gaat doen in de door Rusland bezette centrale is niet duidelijk. Er worden momenteel voorbereidingen getroffen, liet Grossi weten. „Niets mag deze essentiële internationale missie verhinderen.” Hij voegt daaraan toe dat Oekraïne zelf het IAEA om dergelijke hulp heeft gevraagd. 

Een Russische militair houdt de wacht buiten een reactor van de Zaporizja-kerncentrale in de stad Energodar. Foto Andrey Borodulin/AFP

Ik begrijp ditv niet: NRC stelt: 'In dit blog doet NRC verslag van de belangrijkste ontwikkelingen in de oorlog in Oekraïne. '

Maar ik lees geen enkel 'verslag' van die oorlog? Dit is alleen maar het overschrijven van de bekende pro-Oekraïne-propaganda. Zouden de Lotjes en Koenen en al dat ander klein grut niet weten hoe ze een verslag van een oorlog moeten geven?



Geen opmerkingen:

Het Nihilistische Israel

‘Het Westen heeft de wereld niet gewonnen door de superioriteit van zijn ideeën, waarden of religie, maar eerder door zijn superioriteit in ...