vrijdag 10 juni 2022

Escalatie in Oekraine door Westerse Wapens

 


De VS hebben besloten nieuwe geavanceerde raketten aan Oekraïne te leveren, en Rusland antwoordt door een groot aantal krachtige en zelfrijdende houwitsers naar Wit-Rusland te sturen, een wapen met een groot bereik, dat het midden houdt tussen een kanon, dat granaten met een vlakke baan afvuurt, en een mortier, die met grote stijg- en daalhoeken vuurt. Dit betekent een mogelijke escalatie van de oorlogsspelletjes en de mogelijkheid van enkele nieuwe Russische militaire operaties vanaf de noordgrens en in de richting van Kiev. Veel conflictanalisten hebben de terugtrekking waartoe de Russische president Vladimir Poetin heeft besloten in de opmars naar de Oekraïense hoofdstad, geïnterpreteerd als een teken van zwakte.
Er is echter ook een andere interpretatie mogelijk van deze tactische beslissing. Misschien had het Kremlin besloten tot een dreigende actie tegen Kiev, alleen maar om zijn spierballen te laten zien en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky tot een snelle wapenstilstand te bewegen.
Maar de koppigheid van de Kievse leider, die in opdracht van de NAVO een bloedige zelfmoordoorlog voor zijn land voert, heeft Moskou ertoe gebracht een nieuwe aanval vanuit het noorden te hervatten na de recente successen in het zuidoosten van het land met de verovering van Mariupol, een belangrijke uitvalsweg naar de Donbass Zee van Azov, en de nu op handen zijnde verovering van Severodonetsk, in het achterland van de Oblast Luhansk, waar Russische troepen nu ongeveer 80 procent van de verwoeste stad controleren.
"Moskou zal de beslissingscentra fataal treffen als Kiev de van de Verenigde Staten ontvangen wapens tegen de Russische gebieden gebruikt". Dit verklaarde het plaatsvervangend hoofd van de Veiligheidsraad van de Russische Federatie Dmitry Medvedev, in een interview met Al Jazeera, gemeld door het Russische agentschap Tass. "Als dit soort wapens wordt gebruikt tegen Russische grondgebieden - voegde hij eraan toe - zullen de strijdkrachten van ons land geen andere keuze hebben dan op te treden om de besluitvormingscentra te verslaan. "Het langverwachte besluit van de Verenigde Staten om Kiev lange-afstandsraketsystemen te sturen waarmee zijn strijdkrachten verder en sneller kunnen vuren, is waarschijnlijk te laat gekomen om twee belangrijke steden in de Donbas-regio te redden, die het brandpunt van de gevechten is geworden.
Maar de levering van de wapens na maanden van aandringen van Oekraïense ambtenaren zal het leger van het land helpen het hoofd te bieden aan de volgende, mogelijk beslissende fase van het conflict - zoals het Kremlin misschien liet doorschemeren in zijn reactie, waarbij het de VS beschuldigde van "opzettelijk olie op het vuur gieten".
President Joe Biden kondigde woensdag aan dat de VS Oekraïne het high mobility artillery rocket system of HIMARS zullen sturen. "Dit nieuwe pakket zal hen bewapenen met nieuwe mogelijkheden en geavanceerde wapens, waaronder HIMARS met slagveldmunitie, om hun grondgebied te verdedigen tegen Russische opmars," zei hij in een verklaring. President Joe Biden kondigde woensdag aan dat de VS Oekraïne het high mobility artillery rocket system of HIMARS zullen sturen. "Dit nieuwe pakket zal hen bewapenen met nieuwe mogelijkheden en geavanceerde wapens, waaronder HIMARS met slagveldmunitie, om hun grondgebied te verdedigen tegen Russische opmars," zei hij in een verklaring.
Een hoge Oekraïense functionaris vertelde NBC News na de aankondiging dat hij "zeer bezorgd bleef... vooral omdat ze slechts een kleine batterij MLRS's hebben ingezet, wat betekent dat ze nog geen groot verschil zullen maken."
MLRS raketten hebben doorgaans een bereik van maximaal 40 mijl en kunnen worden uitgerust met GPS-geleide raketten. Dit zou een aanzienlijke verbetering betekenen ten opzichte van het huidige bereik van de Oekraïense artillerie, dat met de M777 houwitsers die de bondgenoten tot dusver hebben geleverd, niet verder reikt dan ongeveer 20 mijl. De systemen hebben het bijkomende voordeel dat ze zelfrijdend zijn, wat betekent dat ze snel genoeg kunnen worden afgevuurd en verplaatst om vijandelijke antwoordsalvo's te ontwijken.
Phil Wasielewski, verbonden aan het in Philadelphia gevestigde Foreign Policy Research Institute, zei dat de systemen de Oekraïense strijdkrachten in de Donbas zouden helpen, waar de strijd is "veranderd in een artillerieduel".
DE AKATSIYA HOWITERS VAN RUSLAND NAAR BELARUS
Rusland heeft 2S3M Akatsiya zelfrijdende houwitsers naar Wit-Rusland gestuurd in het kader van het 2022-contract na hun grote reparaties, meldde het persbureau van de Uralvagonzavod defensiefabrikant (onderdeel van de staatstechnische corporatie Rostec) op donderdag" meldde het Russische persagentschap TASS.

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...