woensdag 16 februari 2022

Eindelijk Waarschuwt Rusland Nederland voor zijn Confrontatie-Politiek

 NIEUWSUUR  BUITENLAND  

Rusland kondigde gisteren aan een deel van de troepen terug te sturen naar de thuisbasis. Oekraïne zegt daar vandaag nog niets van te merken. Ook de NAVOzegt geen beweging te zien. Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten zou vandaag een Russische invasie zijn. De westerse landen houden er rekening mee dat die alsnog komt.

De Russen houden vol een deel van de troepen terug te trekken. De Russische ambassadeur Alexander Vasilievich Shulgin zegt in Nieuwsuur dat enkele eenheden inderdaad zijn teruggetrokken, maar hij wil niet zeggen waar precies.

Shulgin: "Volgens de Amerikaanse president Biden zouden de Russische troepen vandaag, op 16 februari, in Oekraïne moeten zijn. Dat zijn ze niet. Wat vindt u daarvan? Wij vinden dat er een hoge muur met desinformatie wordt opgetrokken vanuit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk."

De ambassadeur waarschuwt Nederland voor het leveren van eventuele steun. "In deze tijd, waarin de spanningen goed zichtbaar zijn, moet je op de juiste manier handelen. Je moet op verantwoordelijke wijze afzien van iedere stap die olie op het vuur zou kunnen gooien." Het sturen van militaire goederen verhoogt volgens Shulgin de kans op een "zeer gevaarlijke escalatie".

Ik kan mij voorstellen dat Rusland naar verschillen zoekt, maar ik heb gezien dat we het bij de NAVO erg eens zijn.

Defensieminister Kasja Ollongren onderstreept in Nieuwsuur dat NAVO-landen juist heel eensgezind zijn in de boodschap richting Rusland. "Namelijk: de-escaleer, alsjeblieft. Ik kan mij voorstellen dat Rusland naar verschillen zoekt, maar ik heb gezien dat we het bij de NAVO erg eens zijn."

Volgens Ollongren is de stemming in de NAVO "bezorgd". "Er is bezorgdheid over troepenopbouw. We hopen een afbouw te zien, maar dat hebben we nog niet kunnen constateren. Alles gericht op de dialoog en de-escalatie."

De NAVO maakt zich grote zorgen over de Russische troepenopbouw aan de grens van Oekraïne. Maar volgens Poetin zit de NAVO zelf fout. Hoe kijkt hij naar Oost-Europa?

Waarom Poetin niet wil dat de NAVO verder uitbreidt

Volgens NAVO-chef Jens Stoltenberg moet Europa er rekening mee houden dat de gespannen verhoudingen voorlopig aanhouden. De NAVO overweegt om te versterken in Zuidoost-Europa.

Over eventuele Nederlandse steun daaraan is vandaag niet gesproken, zegt Ollongren. "Er is nu om een analyse gevraagd voor versterking, pas daarna komt de vraag welke landen een bijdrage aan kunnen leveren."

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2417682-russische-ambassadeur-nederlandse-steun-verhoogt-kans-op-zeer-gevaarlijke-escalatie



Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...