woensdag 5 januari 2022

VN-rapporteur Klaagt over Amsterdamse Politie Terreur

 

VN-rapporteur over politieoptreden bij coronaprotesten: ‘Walgelijk’

De Speciaal VN-Rapporteur op het gebied van marteling uit kritiek op Twitter naar aanleiding van het optreden van de Nederlandse politie bij demonstraties.

ANP
Een van de arrestaties in Den Haag vorig jaar die Melzer benoemde op Twitter. Beeld ANP
Een van de arrestaties in Den Haag vorig jaar die Melzer benoemde op Twitter.BEELD ANP

Nils Melzer noemt op Twitter de beelden van slaande agenten ‘een van de meest walgelijke voorbeelden van politiegeweld sinds George Floyd’, een zwarte Amerikaan die om het leven kwam bij zijn hardhandige arrestatie.

Melzer reageert op filmpjes waarin agenten optreden tegen betogers. Het gaat onder meer om een video waarin te zien is hoe de mobiele eenheid op het Malieveld een man slaat die op de grond ligt. ‘Deze agenten en hun leidinggevenden moeten worden vervolgd voor martelpraktijken,’ schrijft Melzer.

Het Openbaar Ministerie liet eind vorig jaar al weten dat agenten worden vervolgd voor hun optreden op het Malieveld. Justitie vond dat sprake was van disproportioneel geweld bij de arrestatie van een demonstrant. Die liep verwondingen op aan zijn hoofd en een bijtwond van een politiehond.

De VN-rapporteur kondigt aan op korte termijn een officieel protestbericht te sturen. Ook deelde hij een veelbekeken filmpje, waarin te zien is hoe een politiehond afgelopen weekend een man greep in Amsterdam. Hij heeft getuigen van politiegeweld opgeroepen om bewijs aan te leveren in aanloop naar een bezoek dat hij dit jaar wil brengen aan Nederland en andere Europese landen.

In een reactie laat de Nationale Politie weten dat zij het “teleurstellend” vindt dat Melzer “dergelijke stellige uitspraken doet op basis van enkele beelden, zonder kennis te nemen van de context”.

“Nederland is een rechtsstaat waar politieoptreden waarbij geweld wordt gebruikt, wordt getoetst,” aldus de politie. “Dat is ook gebeurd bij het optreden op 14 maart vorig jaar in Den Haag. Het Openbaar Ministerie heeft daarbij besloten vervolging in te stellen tegen twee agenten, die onder uiterst moeilijke omstandigheden hun werk deden. Het is belangrijk om eerst het oordeel van de onafhankelijke rechter in deze zaak af te wachten.” Justitie vond dat in dat specifieke geval sprake was van disproportioneel geweld bij de arrestatie van een demonstrant. Die liep verwondingen op aan zijn hoofd en een bijtwond van een politiehond.

https://www.parool.nl/amsterdam/vn-rapporteur-over-politieoptreden-bij-coronaprotesten-walgelijk~b5a78071/?utm_source=link&utm_medium=app&utm_campaign=shared%20content&utm_content=free



Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...