zondag 2 januari 2022

Rutte Kabinetten Steunde Terroristen in Syrie met pick-uptrucks en uniformen'

Jihadistische beweging

'Nederland steunde terreurgroep 

in Syrië met pick-uptrucks en uniformen'

10 september 2018 18:10Aangepast: 10 september 2018 18:24
Archieffoto uit Syrië, troepen van de Syrische president Assad in de buurt van Douma.Beeld © AFP

De Nederlandse regering heeft in Syrië een terreurbeweging gesteund. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur en Trouw. Het gaat om Jabhat al-Shamiya, die door het Openbaar Ministerie als een 'criminele organisatie met terroristisch oogmerk' wordt omschreven.

Tussen mei 2015 en voorjaar 2018 steunde Nederland 22 gewapende groepen in Syrië die vechten tegen president Bashar Assad. Die geheim gebleven organisaties kregen geen wapens, maar wel voor ruim 25 miljoen euro aan auto's (313 in totaal), voedsel, medicijnen, communicatieapparatuur, tenten, uniformen en trainingen.

OM: 'Salafistisch en jihadistisch'

Het was de bedoeling van de regering gematigde rebellen te steunen, maar volgens Nieuwsuur en Trouw zijn ook aan Jabhat al-Shamiya onder meer uniformen en pick-uptrucks geleverd. Het OM noemt die groepering 'salafistisch en jihadistisch' die 'streeft naar de oprichting van een kalifaat'. Het OM vervolgt op dit moment een Nederlandse man, omdat hij is uitgereisd naar Syrië en daar heeft deelgenomen aan Jabhat al-Shamiya.

In een reactie aan Nieuwsuur en Trouw benadrukt het ministerie van Buitenlandse Zaken dat het programma inmiddels is stopgezet: "Uit onze monitoring bleek dat de risico’s te groot werden; gezien de veranderde situatie in Syrië vonden we voortzetting niet geoorloofd. De berichten van Nieuwsuur en Trouw sterken ons in de overtuiging dat het stopzetten van de steun de juiste beslissing was." 

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) en Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) schreven vrijdagavond al aan de Tweede Kamer dat Nederland niet langer de Syrische oppositie steunt. 

Steun aan Witte Helmen

De steun aan de rebellen die vechten tegen president Bashar Assad is afgelopen voorjaar al gestaakt. Nu eindigt ook de hulp aan de hulpverleners van de geprezen Witte Helmen en aan de politiemacht en het lokale bestuur in opstandig gebied. Alleen het ruimen van mijnen rond de gevallen IS-hoofdstad Raqqa kan op steun blijven rekenen.

Nederland heeft sinds 2015 70 miljoen euro uitgegeven om de tegenstanders van Assad te helpen. Dat geld is vooral besteed aan goederen voor de rebellen (25 miljoen), aan de politie in rebellengebied (bijna 15 miljoen) en aan de Witte Helmen (12,5 miljoen). Vooral op de hulp aan de eerste twee kwam geregeld kritiek, omdat zij bijvoorbeeld zouden samenwerken met extremisten.

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/4412281/nederland-gaf-steun-aan-terreurgroep-syrie

1 opmerking:

Anoniem zei

https://www.presstv.ir/Detail/2022/01/02/673928/Netherlands-police-protest-COVID-19-lockdown-vaccination

Herman

Land of the Free. Home of the Brave

  Going Underground @GUnderground_TV From the country that lectures the world on freedom and press and democracy: State troopers are sent to...