zaterdag 12 december 2020

Het CIDI-Antisemistisme

 

E-mail niet leesbaar? Klik hier
The Rights Forum
11 december 2020
Beste lezer,

Het CIDI heeft het antisemitisme en racisme binnen het Forum voor Democratie jarenlang gedoogd vanwege Baudets pro-Israël-opstelling. Daarmee bevestigt het opnieuw dat de belangen van de joodse gemeenschap bij de organisatie niet in goede handen zijn. Meerdere CIDI-medewerkers waren lid van de partij, anderen steunden het FvD pontificaal. Ondanks de zich opstapelende uitingen van onfris extreemrechts FvD-gedachtegoed liet het CIDI pas van zich horen toen onlangs een nationale rel uitbrak over antisemitisme binnen de partij. 

Opnieuw gediskwalificeerd
Hoe kan het dat het CIDI zich met veel tamtam presenteert als hoeder van joodse belangen en als spil in de inventarisatie van antisemitische incidenten, en tegelijkertijd jarenlang de politiek van het FvD heeft gedoogd of gesteund?

De reden van deze ogenschijnlijke discrepantie is dat het CIDI hier zijn andere pet opheeft: die van pro-Israëlische lobbyorganisatie. Daarbij staat niet de strijd tegen antisemitisme centraal, maar de bevordering van Israëls politieke belangen, ook al vereist dat relaties met partijen die er extreemrechtse, racistische ideeën op nahouden. Partijen als FvD worden gedoogd of aan de borst gedrukt vanwege hun bereidheid om in de Tweede Kamer de politieke agenda van de Israël-lobby na te streven.

Thierry Baudet en Theo Hiddema tijdens de ‘Keppel Op’-manifestatie, 29 mei 2019. Baudet benutte de uitnodiging voor een tirade tegen immigratie uit islamitische landen. CIDI-directrice Hanna Luden stond pal naast het spreekgestoelte, maar liet Baudet zijn gif spuwen.[c] Hart van Nederland  

Bruine walm
In de Volkskrant van 30 november stelde journaliste Hella Rottenberg deze praktijk, waarin partijen ongeacht hun extreme denkbeelden als natuurlijke bondgenoten door het CIDI worden omarmd, aan de kaak. Zij schrijft dat antisemitisme van (extreem)rechtse partijen door het CIDI (en ook door het Nieuw Israëlietisch Weekblad) wordt ‘genegeerd, gebagatelliseerd of door de vingers gezien, als ze maar “pro Israël” zijn’.

In een reactie in dezelfde krant schreef Hanna Luden twee dagen later dat rond het FVD weliswaar een ‘bruine walm’ hing, maar dat de partij steeds ‘net binnen de lijntjes kleurde’. Dat excuus staat niet alleen haaks op de realiteit, maar verklaart bovendien niet waarom het CIDI zich enthousiast met die bruine walm heeft geëncanailleerd.

Lastercampagnes
Luden schreef daarnaast dat het CIDI ‘voorzichtig’ zou zijn met beschuldigingen. Die bewering is aantoonbaar onjuist. Het CIDI laat geen mogelijkheid onbenut om personen en organisaties die niet in de pas lopen met Israëls Palestinapolitiek te intimideren door ze met antisemitisme en terrorisme te associëren. Een pregnant voorbeeld is de rol die het CIDI eind 2017 speelde in de lastercampagne tegen aantredend minister Sigrid Kaag, waarbij onwaarheden bewust werden opgepookt om Kaag te belasteren en haar aanstelling te verhinderen.

Andere voorbeelden zijn de campagne tegen een vliegerfestival in Vlissingen, de wijze waarop een debat aan de Vrije Universiteit werd verhinderd en de stemmingmakerij tegen een Nederlandse diplomate en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Van terughoudendheid en voorzichtigheid was in deze, en vele andere, gevallen geen sprake. De campagnes van het CIDI berusten op vérgezochte of zelfs gefabriceerde beschuldigingen en insinuaties. 

Geen joodse belangen
Het exploiteren van antisemitisme en het sollen met joodse belangen door het CIDI is al veel langer bekend en ook veelvuldig beschreven. Het niet (willen) herkennen van de anti-joodse sentimenten binnen het FvD komt daar nu bovenop. De onvermijdelijke conclusie is dat het CIDI zich definitief heeft gediskwalificeerd als ‘antisemitismewaakhond’ en als bondgenoot en belangenbehartiger van de Nederlandse joodse gemeenschap.

Lees hier meer over het FvD, het CIDI en zijn lastercampagnes tegen Nederlandse en Palestijnse organisaties.
Steun de strijd voor rechtvaardigheid >

Webinar - Palestinian Refugees in International Law

Op 17 december organiseren Pax en The Rights Forum een online boekpresentatie met Francesca Albanese en dr. Lex Takkenberg, auteurs van het boek Palestinian Refugees in International Law.

Palestinian Refugees in International Law biedt een duidelijke en alomvattende analyse van de Palestijnse vluchtelingenkwestie in het licht van verschillende gebieden van het internationaal recht. In het boek onderzoeken Albanese en Takkenberg de relevantie van internationale normen voor het bieden van internationale bescherming aan Palestijnse vluchtelingen en hun zoektocht naar duurzame oplossingen.

Bij het evenement zullen naast de auteurs ook Mouin Rabbani en Marcel Brus aanwezig zijn. Rabbani is een onafhankelijke Midden-Oosten-analist, gespecialiseerd in Palestijnse zaken en het Arabisch-Israëlische conflict. Marcel Brus is hoogleraar Internationaal Recht aan de Universiteit van Groningen.

Het evenement wordt in het Engels gehouden, en zal ook in het Arabisch te volgen zijn. 

De bijeenkomst, waarvoor u zich hier kunt aanmelden, begint op 17 december om 13.30 uur.

Documentaire: Songs for the Love of Palestine

Al-Jazeera heeft op 9 december een mooie documentaire gepubliceerd over de verhalen achter vier Palestijnse liederen uit het begin en midden van de twintigste eeuw.

De liederen weerspiegelen het Palestijnse culturele erfgoed en de sterke wens van de diaspora om terug te keren naar het thuisland dat ze in 1948 gedwongen moesten verlaten. Ze bevatten allemaal momentopnames van de tijd en plaats waarin ze zijn geschreven - van het Britse mandaat, tot het Jordanië van de jaren 1950, tot de Palestijnen die tegenwoordig in het buitenland wonen.

Bekijk hier de documentaire.

Geen opmerkingen:

Kicking Cats in the Holy Land

  Plaatsen Nieuwe posts bekijken Gesprek Sulaiman Ahmed @ShaykhSulaiman ZIONIST CHILDREN KICKING CATS 0:02 / 0:05 8:29 p.m. · 19 apr. 2024 ·...