donderdag 12 maart 2020

Steven Derix van NRC Functioneert als Propagandist


De NRC-correspondent in Moskou, Steven Derix, gaf in zijn krant van 18 april 2019 de volgende voorstelling van zaken:

Begin 2014 probeerde het Kremlin Odessa los te weken van Kiev. Op twee locaties in de stad verrees een podium waar pro-Russische activisten aansluiting met Rusland eisten. Als de ‘Volksrepubliek Odessa’ een feit was geworden dan was de hele Zwarte-Zeekust in handen gevallen van separatisten.

De meeste Odessieten hadden echter geen trek in een ‘Donetsk-scenario.’ Op 2 mei 2014 escaleerde een confrontatie tussen pro-Russische demonstranten en aanhangers van de Majdan. Er werd geschoten over en weer, er vielen zes doden. Daarna jaagde een woedende menigte de separatisten het huis van de vakbonden in. Nog altijd is niet opgehelderd waarom er vervolgens brand uit brak in het gebouw. 42 separatisten kwamen om.

Het is een schoolvoorbeeld van Derix's uitgesproken anti-Russische berichtgeving, al was het maar door deze bewering: 'Nog altijd is niet opgehelderd waarom er vervolgens brand uit brak in het gebouw.'

Derix, presenteert zich als onafhankelijke journalist van NRC Handelsblad, een krant, die het 'beginsel' koestert dat 'wij de grondslag van het Atlantisch bondgenootschap aanvaarden,' inclusief de NAVO dus. 

Men hoeft zelf geen journalist te zijn om te beseffen dat een dergelijk 'beginsel' het werk van iemand als Derix op zijn minst bemoeilijkt, zoals keer op keer uit zijn tendentieuze en soms zelfs leugenachtige verslaggeving blijkt. Voor hem mag dan wel gelden dat de brandstichting 'onopgehelderd' is gebleven, maar voor een serieuze waarnemer is duidelijk dat de pro-Kiev 'demonstranten' het gebouw in brand hebben gestoken, zoals de volgende beelden haarscherp aantonen. Zie voor uzelf:

Odessa Fire: What Western media doesn't tell -- Full documentary 02.05.2014


Kortom, de berichtgeving van Derix's is onjuist. Hij is als journalist niet te goeder trouw maar functioneert als een propagandist. Is het verstandig een dergelijke propagandist in Moskou te stationeren? Als journalist/auteur zou ik zeggen: nee, het feit dat Rusland door de westerse commerciële media, zeker in Nederland, wordt gedemoniseerd is uiterst gevaarlijk gezien de mogelijkheid van een gewapend conflict tussen de Russische Federatie en de NAVO, die ruim dertien keer meer spendeert aan bewapening dan Moskou.  


Geen opmerkingen:

Kicking Cats in the Holy Land

  Plaatsen Nieuwe posts bekijken Gesprek Sulaiman Ahmed @ShaykhSulaiman ZIONIST CHILDREN KICKING CATS 0:02 / 0:05 8:29 p.m. · 19 apr. 2024 ·...