Excuses koning voor Nederlands geweld bij onafhankelijkheid Indonesië
Indonesië Koning Willem-Alexander heeft tijdens zijn staatsbezoek aan Indonesië excuses aangeboden voor Nederlands geweld bij de onafhankelijkheid van Indonesië.
Koning Willem-Alexander heeft dinsdag aan het begin van zijn staatsbezoek aan Indonesië excuses aangeboden voor het Nederlandse geweld bij de onafhankelijkheidsstrijd van het land.
„Meneer de president, op 17 augustus is het 75 jaar geleden dat Indonesië met de Proklamasi zijn plek claimde tussen de onafhankelijke en vrije staten”, zei de koning tijdens zijn toespraak, in aanwezigheid van de Indonesische president Widodo.
„In de jaren direct na de Proklamasi volgde een pijnlijke scheiding die aan velen het leven heeft gekost. Voor geweldsontsporingen van Nederlandse zijde in die jaren wil ik hier nu, in navolging van eerdere uitspraken van mijn regering, mijn spijt uitspreken en excuses overbrengen.”
„Dit doe ik in het volle besef dat de pijn en het verdriet van de getroffen families generaties lang voelbaar blijven”, aldus Willem-Alexander. „Het is hoopvol en bemoedigend dat landen die ooit tegenover elkaar stonden, naar elkaar konden groeien en een nieuwe relatie konden ontwikkelen gebaseerd op respect, vertrouwen en vriendschap.”
Nieuw onderzoek
In 1995 bracht toenmalig koningin Beatrix een staatsbezoek aan Indonesië. Zij zou toen al excuses hebben willen maken, maar de regering zou dit destijds niet hebben gewild. De conclusie van regeringsonderzoek uit 1969 (bekend als de excessennota) was dat Nederlandse militairen zich tijdens die periode „correct hadden gedragen”. De afgelopen decennia doken echter meermaals verhalen op over wreedheden uitgevoerd door Nederlandse militairen tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd, die duurde van 1945 tot 1950.
Wel bood ambassadeur Tjeerd de Zwaan in 2011 namens de regering „diepe verontschuldigingen” aan voor een specifieke gebeurtenis tijdens de oorlog. Dat ging om het bloedbad in Rawagede in 1947, waarbij ruim vierhonderd mannen werden gedood. Later volgde, na een vonnis van de rechtbank in Den Haag, een schikking en formele excuses van de Staat.
Volgend jaar verschijnt op verzoek van kabinet-Rutte II een nieuw onderzoek naar de dekolonisatie en geweld in Indonesië. Excuses voor het koloniale verleden in Indonesië heeft Nederland nooit gemaakt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten