donderdag 22 november 2012

Steun de Palestijnen


Petitie: steun de VN-statusophoging van de Palestijnse Autoriteit

Ga direct naar de petitie en roep de Nederlandse Vertegenwoordiging bij de VN ook op om de VN-statusophoging van de PA te steunen!
PetitietekstOp donderdag 27 september heeft Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit, de VN-lidstaten verzocht om de Palestijnse Autoriteit de status van ‘waarnemer als niet-lidstaat’ toe te kennen. Deze ophoging van de status van de Palestijnse Autoriteit binnen de Verenigde Naties opent de mogelijkheid voor lidmaatschap van tal van VN-organisaties, geeft toegang tot belangrijke VN-sessies en zou een indirecte erkenning betekenen van de Palestijnse claim op een eigen staat op de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem. Ik steun dit initiatief en roep de Nederlandse Vertegenwoordiging bij de VN op vóór deze statusophoging te stemmen!
De twee-statenoplossing op basis van de grenzen van vóór 1967, waarbij Israël en Palestina in vrede en veiligheid naast elkaar bestaan, is de internationaal geaccepteerde oplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict. De kans daarop neemt echter met de dag af, zolang Israëls nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden zich blijven uitbreiden en gelijkwaardige vredesonderhandelingen tussen de partijen uitblijven. Een status voor de Palestijnse Autoriteit van ‘waarnemer als niet-lidstaat’ kan hier echter verandering in brengen: het laat zien dat de internationale gemeenschap zich achter de oprichting van een Palestijnse staat schaart, en geeft meer mogelijkheden aan de Palestijnen om een eigen staat mede via de VN te verwezenlijken.
De huidige status quo is onhoudbaar: de bezetting ontneemt de Palestijnen fundamentele rechten, houdt het conflict en de daaruit voortkomende gewelddadigheden in stand, en is daarom slecht voor zowel Palestijnen als Israëli’s. Ook de Nederlandse Vertegenwoordiging zal in de Algemene Vergadering van de VN de mogelijkheid hebben om te stemmen over de ophoging van de status van de Palestijnse Autoriteit tot waarnemer als niet-lidstaat. Daarom roep ik u op: steun de statusophoging van de Palestijnse Autoriteit bij de Verenigde Naties!
Update 13 november 2012
‘Palestinian UN observer state bid on 29 November’, BBC News
Update 19 oktober 2012
‘Palestinian push for U.N. upgrade likely to succeed’, Reuters Africa.

3 opmerkingen:

Sonja zei

Aangezien steeds meer Palestijnen de PA zien als de slippendragers van Israël, en het sowieso 'de Palestijnen' niet representeert, teken ik niet. En veel heil zie ik niet in de Tweestatenoplossing omdat het geen oplossing zal zijn maar een legitimering van de bezetting, waarbij het recht op terugkeer zal worden verkwanseld door Abbas.

stan zei

daar heb je gelijk in, sonja. het punt is alleen dat de palestijnen nu volkomen vogelvrij zijn en geen beroep kunnen doen als staat op het recht. zodra ze een staat hebben moet israel ze serieus nemen. daarom zijn fanatieke zionisten ook zo tegen een palestijnse staat.

Sonja zei

Zionisten zijn denk ik vooral tegen een Palestijnse staat omdat niemand er dan nog omheen kan dat Palestijnen zich mogen verdedigen tegen de Israëlische agressie (het recht hebben). Maar ik ben er persoonlijk altijd op tegen om te kiezen voor de 'lesser of two evils'. Het grote probleem van een Tweestatenoplossing is ook dat het nooit meer teruggedraaid kan worden. Ik zie allereerst veel meer heil in een samenwerking tussen Hamas en Fatah, de Palestijnen moeten zich verenigen. En gezamelijk voor hun rechten gaan strijden. A people united can never be defeated.

Chris Hedges:The Return of Fascism

      SEP 28 Listen to this Article: "The Return of Fascism" As in the 1930s, a bankrupt liberalism, grotesque social inequality a...