vrijdag 18 februari 2011

Uri Rosenthal. Een Nederlandse Minister 33

Een zionistische minister van Buitenlandse Zaken van Nederland kan alleen maar brokken maken zodra het 't Midden Oosten aangaat. Uri Rosenthal zou gedwongen moeten worden op te stappen voor zijn beleid nog meer desastreuze gevolgen krijgt. De NRC bericht:


Rosenthal schoof advies voor bemiddeling Bahrami terzijde

DEMONSTRATIE IRANIëRS TEGEN EXECUTIES
Een demonstratie in Den Haag van Iraniërs tegen de doodstraf in Iran, na de dood van Zahra Bahrami. Foto WFA / Bart Maat
BINNENLAND
Minister Rosenthal wees al in een vroeg stadium een ambtelijk advies af om bemiddeling in te roepen in de kwestie van de Nederlands IraanseZahra Bahrami.
Gisteren gaf Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) toe dat hij het advies, van 12 januari, terzijde schoof. Op een vraag van Alexander Pechtold bevestigde Rosenthal dat ambtenaren inderdaad al eerder bemiddeling hadden geadviseerd. Volgens hem was bemiddeling niet aan de orde, omdat er nog andere mogelijkheden waren, zo schrijft NRC Handelsblad vandaag.
Mark Kranenburg, die de zaak voor NRC volgt, verwacht niet direct politieke gevolgen voor Rosenthal.
“Dit zingt natuurlijk nog wel een tijdje door. Eerder was er al dat debat in de Kamer, waar Rosenthal met op z’n minst een krasje uitkwam. Deze nieuwe ontboezeming komt daar bovenop. Een minister mag een advies gewoon terzijde schuiven, maar de Kamer zal het zeker onthouden.” – Mark Kranenburg
Zahra Bahrami werd op 5 januari ter dood veroordeeld wegens het in bezit hebben van cocaïne. Ze werd op 29 januari ter dood gebracht.
Rosenthal veronderstelde tot het moment van haar executie nog dat er met Iran te praten viel. Direct daarna zei hij door Iran ‘misleid’ te zijn.
In de Tweede Kamer kwam de minister twee weken geleden onder vuur te liggen om de zaak. Uiteindelijk gaf hij toe dat ‘achteraf gezien meer nodig was geweest.’
De Nederlandse ambassadeur in Iran, Cees Kole, die naar Den Haag was teruggeroepen, keert dit weekend weer terug naar Teheran. Hij is daar, meent Rosenthal, nodig om de familie van Bahrami te helpen met de afwikkeling van de formaliteiten. Ook moet hij eventueel andere Nederlanders in Iran bijstaan. Het terugroepen van een ambassadeur geldt als een vorm van protest.

Geen opmerkingen: