dinsdag 5 januari 2010

Spinoza




Vanmiddag, bij mij in de buurt, de dissident Spinoza, die moest uitwijken naar Den Haag omdat hij in conflict kwam met de joodse gemeenschap in Amsterdam. De burgerij vreesde zijn vrijheid van geest. De wereld verandert niet echt.

4 opmerkingen:

Sonja zei

Wat een prachtig beeld.

Ik was een paar jaar geleden in Den Haag toen iemand me meenam naar het graf van Spinoza. Ergens achteraf ligt het, foeilelijk 'monumentje', klein, en slecht onderhouden.
In 2005 werd de grafsteen van Spinoza als parkeerplaats gebruikt! Voor VIP-bezoekers van de Nieuwe Kerk.

N.a.v. het bericht ’Grafmonument gebruikt om te parkeren’ (Tel. 23/3): de wereldberoemde filosoof De Spinoza werd in 1677 in de Nieuwe Kerk begraven, maar na enkele jaren is het graf geruimd en zijn z’n stoffelijke resten verspreid over het terrein achter de kerk. De exacte plaats is onbekend. In 1927 is op een willekeurige plek een liggende herdenkingssteen onthuld en in 1956 een staande. In de jaren ’80 werd het monument ook al gebruikt als parkeerplaats, met als gevolg diepe spleten. De gemeente Den Haag heeft de steen toen gerestaureerd.
Voorschoten, Th. van der Werf (Ver. Het Spinozahuis


http://spinoza.blogse.nl/log/spinozas-graf.html

Volgens mij is Spinoza in het buitenland veel bekender dan in Nederland.

AdR zei

Dat weet ik wel zeker. Ik kreeg eens van toeristen uit de VS in de Amsterdamse Jodenbreestraat de vraag waar het geboortehuis van Spinoza was, die Rembrandt dat geloofden ze wel.

Ik wees een straattegel bij het fietspad-stad-uit aan. "Hier ongeveer." (Het adres heette Jodenhouttuinen).
Ze waren ontsteld. Ze mochten nog blij wezen dat ik de geschiedenis kende. De meeste Nederlandse voorbijgangers zullen geen idee hebben over wie ze het hadden.

Dit standbeeld staat aan de rand van de rommelmarkt, Waterlooplein genoemd (eigenlijk aan de Zwanenburgwal). Het zou te pijnlijk zijn het op de plaats van zijn geboortehuis te plaatsen. Bovendien hindert het dan het verkeer... :-(

AdR zei

Excuses, Spinoza is geboren op Vlooienburg, het eiland nu grotendeels in beslag genomen door de Stopera. Hij heeft wel op de Jodenhouttuinen gewoond.

De toeristen uit de VS had ik dus beter naar de plaats waar ik toen aan het guerrillatuinieren was kunnen verwijzen (zo noemden we het toen niet).

Ismael zei

Het woonhuis van Spinoza in Den Haag is al jarenlang in of bij de louche Doublettestraat(een hoerenbuurt) gevestigd.