maandag 4 januari 2010

De Nuance van de NRC 155






De soft-porno approach waarmee de Sauertjes in Rusland rijk werden, lijkt nu ook door de NRC-redactie te worden overgenomen.



Kom op collega's van de NRC, nu de familie Brenninkmeijer heeft laten weten dat ze de NRC niet heeft gekocht, wordt het nog interessanter te weten wie naast SP-miljonair Derk Sauer en zijn kameraden, de krant dan wel heeft gekocht. Een beetje journalist van de slijpsteen voor de geest moet daar na enige speurwerk toch achter kunnen komen?




C&A bericht:

NRC Handelsblad is niet gekocht door de familie Brenninkmeijer

Brief Brief | Woensdag 30-12-2009 | Sectie: Overig | Pagina: 07 | Martin Pereboom

COFRA, de holding waartoe ondermeer C&A en Redevco behoren, zwijgt in de regel als het gaat over zaken die de familie Brenninkmeijer betreffen. In dit uitzonderlijke geval echter zien wij ons genoodzaakt de publiciteit te kiezen. Niet door het uitbrengen van een persbericht of het geven van een persconferentie, maar door het schrijven van een ingezonden brief aan de krant die hierbij nauw betrokken is.

Jaren geleden heeft COFRA het private-equityfonds Egeria opgericht. Aanvankelijk participeerde hierin alleen een beleggingsmaatschappij van COFRA, maar na verloop van tijd traden ook andere investeerders toe. Inmiddels is Egeria volstrekt zelfstandig. Het is geen onderdeel van COFRA en beheert inmiddels ook fondsen waarin de familie Brenninkmeijer part noch deel heeft. Het is nu juist een van deze Egeria-fondsen die mede-eigenaar wordt van NRC Handelsblad.

Wij begrijpen als geen ander de rol van Egeria. Investeringsfondsen kunnen de namen van hun investeerders doorgaans niet noemen.

Zelfs als derden namen noemen die niet juist zijn, dan behoort een fondsbeheerder te zwijgen. Daarop moeten de investeerders kunnen vertrouwen. Ook als berichten in de media niet kloppen, dan zal een private-equityfonds niet de telefoon pakken of in de pen klimmen om een en ander recht te zetten.

Wij denken daar in de regel net zo over. Dit keer echter niet, omdat er op basis van onvolledige informatie, verkeerde conclusies zijn getrokken die vervolgens als nieuws in de media terecht zijn gekomen.

Egeria is al lang niet meer, zoals de media ons willen doen geloven, het beleggingsvehikel van de familie Brenninkmeijer. De hieruit getrokken conclusie dat de familie Brenninkmeijer NRC Handelsblad heeft gekocht, is dan ook niet juist. Zij is niet eens klein aandeelhouder van deze krant, want in het fonds van Egeria dat samen met Het Gesprek de nieuwe eigenaar wordt, participeren COFRA en de familie Brenninkmeijer in het geheel niet.

Martin Pereboom

Company Secretary

COFRA HOLDING AG


Eerder berichtte de NRC abusievelijk dat C&A wel degelijk de krant had gekocht:

Egeria en Sauer winnen veiling om NRC

Jan Benjamin Philip de Witt Wijnen

artikel artikel | Zaterdag 19-12-2009 | Sectie: Voorpagina | Pagina: 01 | Jan Benjamin; Philip de Witt Wijnen

De Persgroep, eigenaar van deze krant en nrc.next, heeft voor de verkoop van de NRC-titels gekozen voor televisiezender Het Gesprek en investeringsmaatschappij Egeria. Het Belgische concern, sinds een half jaar meerderheidsaandeelhouder van het voormalige PCM Uitgevers, heeft hier gisteren de knoop over doorgehakt. De tweede bieder op NRC Media, een combinatie van Veronica Holding en uitgeefconcern Corelio, is daarmee afgevallen. Dat bevestigen verschillende bronnen rondom de veiling die De Persgroep voor NRC Media heeft georganiseerd.

De keuze voor Het Gesprek en Egeria wil niet zeggen dat zij ook definitief de nieuwe eigenaar van NRC Media worden. De ondernemingsraad van het bedrijf moet nog een advies voor de overname geven. De redactieraad van NRC Handelsblad en nrc.next heeft hierbij een adviesrecht. Morgenmiddag komt de voltallige redactie bijeen om over het bod van Egeria/Het Gesprek te spreken. Egeria is een investeringsmaatschappij van de familie Brenninkmeijer (eigenaar van het C&A-concern). Achter tv-zender Het Gesprek zit een groep mediaondernemers, onder wie Derk Sauer.

Voor de veiling waren drie geïnteresseerde partijen geselecteerd. FD Mediagroep, eigenaar van Het Financieele Dagblad, besloot uiteindelijk geen bod uit te brengen.

Via een brief aan de redactie lieten Het Gesprek en Egeria gisteren weten wat zij van plan zijn met NRC Media. Daarbij benadrukten zij dat de onafhankelijkheid van de redacties overeind blijft en dat de kranten niet zullen opdraaien voor de eventuele verliezen van de tv-zender. Enkele redacteuren van NRC Handelsblad hebben afgelopen week hun zorgen uitgesproken over de manier waarop de aankoop wordt gefinancierd.

NRC Media: pagina 17



1 opmerking:

AdR zei

Goed, Derk Sauer.

Maar wie zitten er verder in Het Gesprek?

- Frits Barend, ooit als verslaggever/medepresentator begonnen bij Henk Bongaerts (van Dorp) op Radio Veronica. Barend & Van Dorp, tot het einde toe.

- Ruud Hendriks, ooit als bijzonder onderbetaald discjockey geheten Rob Hudson begonnen op Radio Mi Amigo/Caroline (is nog in staking gegaan toen het loon helemaal uitbleef), later bij de Amsterdamse piratenzender Unique. Met alle overvallen van de opsporingsdienst op die zender kan niemand daar rijk aan geworden zijn, integendeel.

Men kan zich ook afvragen hoe zulke eenvoudig begonnen zeezenderjongens "media-ondernemers" zijn geworden. Pieter Storms, de laatste van het viertal, is toch ook een groot deel van de tijd een eenvoudige boerenlul geweest.

Zijn deze mensen echt de eigenaren van Het Gesprek en dus van NRC-Handelsblad of zitten er Grotere Belangen achter die nodig eens met een breekijzer naar voren gebracht moeten worden?

Nou ja, zo'n succes is dat station niet, wat eigenlijk het raadsel nog groter maakt.

Most Young People Have No Interest in Ridiculous “Ukraine Language”

  Most Young People Have No Interest in Ridiculous “Ukraine Language” ANDREW ANGLIN  • DECEMBER 20, 2024  • 500 WORDS   •  4 COMMENTS   •  R...