In afwachting van de kalkoen nog even deze informatie:
Staatsschuld VS kan verder stijgen
De Amerikaanse Senaat heeft ingestemd met een verhoging van het plafond voor de Amerikaanse staatsschuld met een bedrag van 290 miljard dollar. Daarmee komt de maximaal toegestane schuld op 12,4 biljoen dollar (12.400 miljard).
Het Huis van Afgevaardigden ging vorige week al akkoord met de verhoging. De regering kan nu weer nieuwe obligaties uitschrijven om geld binnen te halen. Daarmee zijn alle overheidsuitgaven tot medio februari veiliggesteld.
De VS heeft de grootste staatsschuld ter wereld. Door overheidssteun aan het bedrijfsleven loopt de schuld dit jaar met 1,4 biljoen dollar op.
8 opmerkingen:
Het is me niet helemaal duidelijk wat je hiermee wil zeggen (geen kalkoen meer eten?) maar als de Amerikanen dit niet gedaan hadden zaten we nu in de penarie. En hoe erg is het?
kalkoen aten we vanmiddag. wie is we? en hoe weet u dat we nu niet in de penarie zitten?
We zijn u en ik.
Bij penarie refereerde ik specifiek aan deflatie waar Krugman (zie mijn link) het over heeft. Ik denk overigens niet dat het over is, het enige dat men heeft bereikt is dat het kaartenhuis niet is ingestort.
Ik reageerde omdat ik vaak zie dat het begrotingstekort - hier en in de US - gebruikt wordt voor politieke doelen, dus ik was benieuwd waarom u het ter sprake brengt.
beste meneer koekebakker,
vooruit, het woord 'we' dan. maar 'we' zijn hoe dan ook de pineut, want op een bepaald moment zal iemand die onvoorstelbare schuld moeten betalen. dat zal niet de superrijke zijn, maar de modale burger. wat betreft het kaartenhuis, dat zal te zijner tijd toch in elkaar storten. mijn gedachte is, laat het nu onmiddellijk ineen storten, want nu is er slechts sprake van uitstel van executie. ondertussen zadelen we de generatie na ons op met een geweldig failliet. het neoliberalisme is in een permanente staat van oorlog met mens en natuur. dat kan niet oneindig doorgaan. hoe sneller het ineenstort des te beter het is.
groet
stan
Mee eens. De klap is voor iemand die nog niet helemaal uitgemolken is minder erg dan voor de 'kale kip'.
Het mooist is de slotzin van het stukje:
Door overheidssteun aan het bedrijfsleven loopt de schuld dit jaar met 1,4 biljoen dollar op.
Achach, alles moest geprivatiseerd worden - wat zeg ik, moet nog steeds geprivatiseerd worden, tot het opsluiten van ongewenste immigranten aan toe - want de Markt kan de economie zoveel beter laten draaien dan de overheid.
En de ideologen van (ultra-)rechts altijd blaten over subsidiesocialisten.
En dan dat ene zinnetjje over de kosten van het subisidieliberalisme. 1,4 biljoen. Een krats. Een zinnetje. Je leest er net zo goed overheen.
In mij beroep, de kunsten, werd in 2003 de neoliberale slag geslagen. Er werd voor tweehonderduizend euro voor Rotterdam een onderzoek gedaan door een bureau met een werkgroep (geleid door bestuurslid Pim Fortuyn Foundation - en 0 verstand van kunst) dat, zo bleek later, met een 'analyse' kwam die door de (Leefbare) politiek allang was gedicteerd. Eén gevolg daarvan was dat er een miljoen op de Rotterdamse Kunst & Cultuur werd bezuinigd. En nu komt het: in hetzelfde jaar kreeg het Havenbedrijf er een miljoen extra subsidie bij.
Spanje: bruto rond de 1.700.000 miljoen euro,
netto :(netto IIP) 900.000 miljoen euro,
Voetbalteams bijna 3.000 miljoen !
Een reactie posten