maandag 25 oktober 2010

Wilders als Terrorist 4


Het feit dat Wilders zich volledig loyaal verklaart met de Israelische schendingen van het internationaal recht, is volkomen verklaarbaar. Net als de 'Joodse staat' wordt Wilders gedreven door een zorgvuldig gecultiveerd slachtofferisme. Vandaar zijn onverzadigbaarheid, vandaar ook zijn extremisme, vandaar dat hij -- om het plat te stellen -- schijt heeft aan alles en iedereen. Net als fanatieke zionisten portretteert hij zich permanent als het slachtoffer bij uitstek, terwijl hij in werkelijkheid zich gedraagt als een dader, als een terrorist. Die houding werkte vele decennia gunstig uit voor de zionisten, maar uiteindelijk is deze niet te stillen zucht naar macht contraproductief. Er zijn nog maar weinig Westerlingen die blind achter Israel staan. Bovendien bestaat het gevaar dat het slachofferisme tenslotte in een modern fascisme eindigt, zoals we in de 'Joodse staat' zien.


Vele jaren geleden al waarschuwde de juriste Heikelien Verrijn Stuart hiervoor toen ze schreef dat: 'slachtofferisten via erkenning of genoegdoening uit [zijn] op macht. Een macht die zij menen te hebben verdiend door een onschuld, die is geconstrueerd door hun slachtofferschap.' Ze bestreed vooral 'het excuus dat het slachtofferschap bood om zich niet verantwoordelijk te hoeven voelen.' Een paar jaar later wees de Duitse filosoof Peter Sloterdijk erop dat: 'Verantwoordelijkheid steeds lager [wordt] ingeschat, terwijl het slachtofferschap steeds hoger wordt gewaardeerd. Het is een ontwikkeling die buitengewoon gevaarlijk is voor onze samenleving. Deze slachtofferistische manier van denken is de belangrijkste vorm van ressentiment geworden… Het slachtofferisme, het verleidelijke gevoel slachtoffer te zijn, kan men overal om ons heen waarnemen, en is een extreem morele kracht geworden.' En de in asiel levende joods-Russische dichter Joseph Brodsky adviseerde vlak voor zijn dood in zijn laatste essaybundel On Grief and Reason: 'Probeer ten koste van alles te vermijden dat je jezelf de status van slachtoffer toestaat… probeer te onthouden dat menselijke waardigheid een absoluut begrip is… Bedenk tenminste, als dat andere je te hoogdravend in de oren klinkt, dat je door jezelf als slachtoffer te beschouwen alleen maar het vacuüm vergroot dat door gebrek aan persoonlijke verantwoordelijkheid ontstaat en dat demonen en demagogen zo graag opvullen.' In de week voorafgaand aan de moord op Pim Fortuyn schreef Arnon Grunberg: 'Juist zij die ogenschijnlijk nauwelijks reden hebben zichzelf als slachtoffer te zien, hebben hun identiteit opgebouwd rond de cultus van het slachtofferschap, een cultus die de verongelijktheid legitimeert en het falen excuseert. Welke machteloos wil zich niet laten vertegenwoordigen door een andere machteloos? En daar is Mr. Fortuun, het ex-slachtoffer dat nu alle andere slachtoffers zal leiden naar de vruchtbare velden waarop hij al enige tijd graast.'


Het zieke kind Wilders is uit op macht, hij zal daarvoor alles opofferen, behalve dan zijn slachtofferisme, het enige dat hem een identiteit geeft. Nooit zal hij zich echt bevredigd voelen, daarvoor is hij te gekrenkt. In zijn jeugd is iets fundamenteel fout gegaan en de wereld zal daarvoor een prijs moeten betalen. Maar andermaal, het is algemeen bekend onder artsen dat het bestrijden van alleen de symptomen vaak de ziekte verergert en langduriger maakt. En ook al verdwijnt dit droevige jammerende kind, dan nog zal de ziekte in de samenleving niet verdwijnen. Integendeel, een nieuwe symptoomdrager zal opstaan, zoals na Fortuyn talloze andere zieke poseurs zich onmiddellijk aandienden.

4 opmerkingen:

Sonja zei

Het product van zelfhaat en machtshonger?

Joseph Goebbels' been was misvormd, hij liep mank, en moest een beugel dragen. Hij werd afgekeurd als soldaat (WO1) en dat zette kwaad bloed. Soms deed hij zich voor als veteraan met een oorlogswond. Hij schreef ook romans en toneelstukken, maar geen uitgever had interesse, en dat verbitterde hem ook.

The culture of the German extreme right was violent and anti-intellectual, which posed a challenge to the physically frail University graduate. Joachim Fest writes:

This was the source of his hatred of the intellect, which was a form of self-hatred, his longing to degrade himself, to submerge himself in the ranks of the masses, which ran curiously parallel with his ambition and his tormenting need to distinguish himself. He was incessantly tortured by the fear of being regarded as a ‘bourgeois intellectual’… It always seemed as if he were offering blind devotion (to Nazism) to make up for his lack of all those characteristics of the racial elite which nature had denied him. (Wikipedia)

Sonja zei

Nieuws: Nederlandse hulpverlener ontvoerd in Afghanistan

Opmerkelijk: "Taliban" ontbreekt opeens overal. Men spreekt van "strijders" (NOS), "gewapende mannen" (Volkskrant 2x, RTLZ en het ANP), "mannen met geweren" (Nu.nl) en "daders" (NRC, Spits). Ook The Associated Press spreekt van "gunmen". Opmaat naar onderhandelen met de Taliban dus.

Anoniem zei

Bij deze mag wilders met zijn vervolg! gewoon af treden! en gaan we wel op nieuw stemmen, dat is beter dat dit cirkus! Beter NU dan dat we weer opnieuw wat moeten horen! van het kamp van Wilders!

Gewoon STOPPEN

Anoniem zei

De PVV vertoont de primitieve trekjes van een wolvenroedel of een mensenvolk in de praehistorie : " Helemaal onderaan staat de UNDERDOG. De UNDERDOG is een wolf die er niet helemaal bij hoort en het pispaaltje van de roedel is. De underdog is de zwakste van de familie en eigenlijk een stakker, die niets te vertellen heeft. Toch heeft hij een belangrijke functie binnen de roedel want doordat er een pispaaltje is waar iedere andere wolf zijn FRUSTRATIE op af kan reageren is de roedel stabiel." Hoe TRIEST als je nog zo onbewust bent van menselijke drijfveren dat je een bevolkingsgroep tot pispaal moet maken. Ik denk ook niet dat dit soort mensen ooit to inzicht komt.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...