zaterdag 30 oktober 2010

Zaplog 3

John Reed, de onvergetelijke revolutionaire journalist

John Reed, de onvergetelijke Amerikaanse, revolutionaire journalist en schrijver, werd 123 jaar geleden op 27 oktober geboren.

Het opstandige Mexico en haar revolutionaire bevolking met Francisco Villa als een van haar belangrijkste leiders werd mede geholpen door de uitstekende reportages van Reed.

Het talent en de overtuigingen van John Reed stelde hem later in staat wederom een meesterwerk te schrijven, waar hij de waarheid over Rusland in het daglicht plaatste, dat besloot in haar straten de realiteit waar in wij leven te veranderen, dat de wereld deed schudden en met succes de Bolsjewieken van Lenin op de voorgrond plaatste tijdens de beroemde Grote Oktober Revolutie van 1917. Zijn boek "Tien Dagen Die De Wereld Deden Wankelen" werd gelezen door miljoenen mensen.

John Reed was de oprichter van de Communistische Partij van de Verenigde Staten. Als afgevaardigde van zijn partij, werd hij gekozen in het Uitvoerend Comité van de Derde Communistische Internationale. Hij nam ook deel als revolutionair leider aan het belangrijke Congres van de Oosterse Volkeren in Bakoe.

Vanwege zijn werk als vastlegger van historische en sociale gebeurtenissen, werd hij erkend als de beste oorlogsverslaggever. Maar zijn revolutionaire ideeën leidden ook tot bedreigingen en achtervolgingen door de VS regering. Ze zetten hem het land uit, waarna hij asiel kreeg in de Sovjet Unie.

John Reed is een van de beste journalisten aller tijden.
http://zaplog.nl/zaplog/article/john_reed_de_onvergetelijke_revolutionaire_journalist

Met intelligentie, moed en eerlijkheid, laat John Reed ons duidelijk zien hoe het mogelijk is het vak van journalist met waardigheid uit te oefenen. Daarbij gaat het om het recht op informatie. Als mensen moeten we werkelijkheid beter leren begrijpen en haar transformeren in een leven van harmonie en vrede. Dat is waarom juist John Reed herdacht wordt, vooral door zij die zijn voorbeeld volgen. Zoals bijvoorbeeld Julius Fucik die mede dit belangrijke vak in leven houdt.

door Armando Francisco Higuera del Reyo

Geen opmerkingen:

De Misdadige Hypocrisie van de Nederlander

  Zondag 23 augustus 2020 schreef ik het volgende op mijn weblog over de cynische hypocrisie van de Polder Politici en Polder Pers: O p 20 m...