vrijdag 29 oktober 2010

Peter van Walsum Oud-Diplomaat 24

(JPEG)Links: Peter van Walsum. Hieronder Anton Chigurh gespeeld door Javier Bardem in No Country for Old Men van de Coen Brothers.


javierbardem-no-country-for-old-men1.jpg

Peter van Walsum doet me denken aan Anton Chigurh, de huurmoordenaar in Cormac McCarthy's boek Geen Land voor Oude Mannen. Chigurh vermoordt een andere huurmoordenaar, genaamd Wells, die nog een menselijk trekje vertoonde door zijn slachtoffer een kans te geven om gestolen geld terug te geven. Vlak voordat Chigurh zijn collega Wells vermoordt confronteert hij hem met de vraag waarom hij zijn humaniteit liet prevaleren. 'Als de regel waar jij je aan hield je in deze situatie heeft gebracht, wat had die regel dan voor nut?' Met andere woorden: als men de logica van het geweld aanhangt, de basis waarop onze westerse cultuur al meer dan vijf eeuwen rust, dan kunnen humanitaire overwegingen geen enkele rol van betekenis spelen. Vervolgens schiet Chigurh het gelaat van Wells aan flarden, zonder enige emotie, puur als een professionele daad.

Dit is precies de gestoorde houding van de oud-diplomaat Peter van Walsum, een autoriteit met de mentaliteit van de huurmoordenaar Anton Chigurh, een man zonder geweten. Dit mag dan wel cru gesteld lijken, maar ik zal mijn stelling toelichten met het volgende:

In December 1999 John Pilger asked Peter van Walsum, Chairman of the UN Sanctions Committee to explain why Iraq is still being subjected to economic sanctions. The transcript of the interview appears below.
John Pilger: Why should the civilian population, innocent people, be punished for Saddam's crimes?
Peter van Walsum: It's a difficult problem. You should realise that sanctions are one of the curative measures that the Security Council has at its disposal. And obviously they hurt. They are like a military measure.
JP: But who do they hurt?
PW: Well, this, of course is the problem, but with military action, too, you have the eternal problem of collateral damage.
JP: So an entire nation is collateral damage? Is that correct?
PW: No, I am saying that sanctions have (similar) effects. You understand we have to study this further.
JP: Do you believe that people have human rights no matter where they live or under what system?
PW: Yes.
JP: Doesn't that mean that the sanctions you are imposing are violating the human rights of millions of people?
PW: It's also documented that the Iraqi regime has committed very serious human rights breaches.
JP: There is no doubt about that. But what is the difference in principle between human rights violations committed by the regime and those caused by your committee?
PW: It's a very complex issue Mr Pilger.
JP: What do you say to those who describe sanctions that have caused so many deaths as 'weapons of mass destruction' as lethal as chemical weapons?
PW: I don't think that's a fair comparison.
JP: Aren't the deaths of half a million children mass destruction?
PW: I don't think you can use that argument to convince me...
JP: How much power does the United States exercise over your committee?
PW: We operate by consensus.
JP: And what if the Americans object?
PW: We don't operate.

Uitgaande van het feit dat het vermoorden van een half miljoen Irakese kinderen onder de vijf jaar als gevolg van het sanctiebeleid voor Van Walsum geen 'argument' is 'dat mij kan overtuigen,' kan de conclusie alleen maar zijn dat net als voor Chigurh voor de oud-diplomaat de logica van het geweld tot het bittere einde moet worden doorgevoerd. En dat is belangrijk te weten aangezien Peter van Walsum nu in de zelfbenoemde 'kwaliteitskrant' de NRC een verkapt pleidooi voor een gewelddadige aanval op Iran bepleit waarbij humanitaire overwegingen geen enkele rol van betekenis zullen spelen. Meer hierover in een volgend stukje.

4 opmerkingen:

Sonja zei

Ter attentie: Volkskrant: "Yochanan Visser woont en werkt in Israël"

Sonja zei

Ik begrijp verdomde goed Stan waarom jij iemand als Van Walsum 'eruit pikt'. Nee, het is geen zogeheten bekende Nederlander, we zien hem niet in RTL Boulevard of bij Pauw en Witteman, maar hij maakt naar mijn mening deel uit van de grootste schurkenbende in de wereld. Deze mensen opereren ook het liefst achter de schermen. Het zijn de hoogleraartjes en de mensen die binnen instituten opereren.
Onno Ruding is er ook zo een.

Wie spreekt bijvoorbeeld voor Nederland in de VN? Wie kent hem? Wat is dat voor iemand? En wat draagt hij namens Nederland bij? Wat zegt hij daar? Daar lezen we nooit iets over.

Anoniem zei

Als ik even de hand in eigen boezem mag steken Sonja, ik zou het ook niet weten, wie er voor Nederland spreekt in de VN. Dat kun je me voor de voeten werpen.
Anderzijds lees ik er inderdaad nooit iets over, terwijl ik mezelf toch goed probeer te informeren.
Het citaat van John Milton komt bij me op:

"They who have put out the people's eyes, reproach them of their blindness"

groet
jan

stan zei

sonja,

als wij de drijfveren van onze eigen schreibtischmörder niet onder ogen zien, zullen we nooit iets kunnen ondernemen, daarom blijf ik deze man ontleden tot ik denk bij de kern te zijn aangekomen. en de kern bestaat uit een ernstige kwaal, die het hele sociale weefsel heeft geinfecteerd.
stan

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...