vrijdag 1 mei 2009

Terreur 4


Spits bericht: 'Karst T. pleegde aanslag op Koninklijk Huis
Justitie interpreteert de daad van Karst T. uit de Gelderse plaats Huissen als een aanslag op leden van het Koninklijk Huis.'
http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2009/04/karst_t_pleegde_aanslag_op_kon.html

Dus wel 'aanslag' maar 'geen terreur', van deze 'blanke', 'allochtone' Nederlander, die deze 'aanslag' 'bewust [zou] hebben gepland.' Interessant wat men met woorden allemaal kan doen. 

De Telegraaf bericht: 'Geen terreur Het OM gaat er vanuit dat het geen terroristische actie betreft. Het is nog niet bekend of het om een eenmansactie gaat, maar er is nog niets dat er op duidt dat het een groep de aanslag heeft gepland. De man is geen bekende van politie/justitie en er is evenmin iets bekend over problemen met zijn geestelijke gezondheid.'
http://www.telegraaf.nl/binnenland/3819588/__VIER_DODEN_EN_DERTIEN_GEWONDEN__.html?p=2,1

De NRC bericht: 'Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de man, een autochtone Nederlander, van een poging tot aanslag op leden van het Koninklijk Huis. De dader zou zijn actie volgens het OM bewust hebben gepland.'
http://www.nrc.nl/binnenland/article2228305.ece/Vier_doden_bij_aanslag_rijtoer_koningin

21 opmerkingen:

Anoniem zei

Moet je dit eens lezen:


Er stonden zo te zien niet veel nieuwe Nederlanders daar in Apeldoorn. Ik hoop dat zij het vandaag wel zien en mee boos en bezorgd zijn.
http://weblogs3.nrc.nl/opklaringen/2009/04/30/ongeloof-voor-het-loo/#comments


Ongelofelijk.

gr,
Merijn

Anoniem zei

ps:

Afkomstig van een hoogleraar journalistiek.
Dat is toch diep treurig, wat voor gedachtenkronkels die man heeft.

gr,
Merijn

Anoniem zei

Niet te geloven, Merijn! Zo, laat die zich in de kaart kijken, zeg! Zoveel teleurstelling dat de dader geen "nieuwe Nederlander" was, dat hij dit er maar bijhaalt. Er moet toch iets te vinden zijn. Wat een schofterig stukje. Hoogleraar journalistiek?

anzi

Sonja zei

Merijn, is dit er later aan toegevoegd?

"Sommige lezers zijn verontwaardigd dat ik nieuwe Nederlanders er bij haal. Vooruitdenken over wat kan blijft speculatief. Zwijgen is altijd het veiligste. Valt hen niet op dat alle beelden uit Apeldoorn overwegend wit zijn? Vinden zij dat niet een teken van iets dat nog niet helemaal klopt? Maar geen misverstand: mijn opluchting is groot dat het er voorlopig uitziet als een individuele actie van een willekeurige autochtone eenling. Relatieve opluchting, want het drama wordt er niet minder om."

"Valt hen niet op dat alle beelden uit Apeldoorn overwegend wit zijn? Vinden zij dat niet een teken van iets dat nog niet helemaal klopt?"

Wat betekent dit, wat bedoelt de schrijver? Wat klopt er dan "nog niet helemaal"?

Anoniem zei

@Sonja

Dat is er inderdaad door de schrijver later aan toegevoegd. Noem het zijn excuusparagraaf. Wat het volgens mij zelf niet is (maar juist daarom wel is).
Hij probeert er nu een verhaal van te breien dat nog een beetje te verkopen is. Hij komt nu ook opeens met allerlei 'intelligente' overwegingen waarom hij dat gedaan zou hebben.
Onzin natuurlijk. Hij probeert nu z'n straatje een beetje schoon te vegen. Tja en wat zijn bedoeling is met: "Vinden zij dat niet een teken van iets dat nog niet helemaal klopt?"
Ik zou het niet weten. Misschien denkt hij een conclusie te kunnen trekken over demografie van de bezoekers aan de hand van tv-beelden?
of: je bent alleen geïntegreerd als 'nieuwe nederlander' als je met een sneu oranjehoedje langs de kant naar de koningin staat te zwaaien?
In ieder geval zegt dit stukje onbedoeld meer over de schrijver dan over het onderwerp.



Ik schreef hem:
Of het overlijden van een 'nieuwe nederlander' genoeg betrokkenheid voor hem was (want er is een donkere bejaarde man overleden door het ongeluk).



Merijn

Anoniem zei

correctie: 'Wat het volgens mij zelf'


ik bedoelde: wat het volgens de schrijver zelf niet is

Merijn

Sonja zei

Bij het populaire TelegraafGeenStijl lezen we de stem van ons racistische volk:

Zullen we die moslim te zien krijgen of.....?
inctrl | 30-04-09 | 12:21

Iets met te weinig lintjes voor allochtonen?
Tuig van de Richel | 30-04-09 | 12:35

Terrorisme die niet is gerelateerd aan islam? Dat is nieuw zeg.
inctrl | 30-04-09 | 12:57

Krijg ik een beetje het gevoel van een soort van hofstad-groep actie. Maw geradicaliseerde moslim. Mss vooroordeel, maar we zullen wel zien/horen om 15.45 bij de persco.
wo ist der bahnhof | 30-04-09 | 13:13

Waarschijnlijk aanslag met moslimfundamentalistische of antimonarchistische achtergrond, met als doel: veel slachtoffers maken en bijkans de koninklijke familie raken.
Karlskrona | 30-04-09 | 13:49

Denk dat ze veel te bang zijn te zeggen dat het een moslim was omdat er denk ik wel relletjes gaan ontstaan in NL. Zal wel doofpotje worden
Eddy1 | 30-04-09 | 13:53

Aan de hand van de foto's maak ik er uit op dat het geen 'allochtoon' is geweest, dat valt dan alweer mee.
Klapband | 30-04-09 | 14:39

Geen moslims of zo; die plegen aanslagen op een andere manier , met kogels en explosieven.
kuifje. | 30-04-09 | 14:45

Dit kan geen ongeluk zijn, ook al lijkt het een Nederlander.
the Q geenstijl | 30-04-09 | 15:05

Ergens hoop je dat het geen allochtoon/moslim is. En ergens toch ook weer wel, want dan zal wel even wat emoties gelucht worden die nu nog opgekropt zitten bij iedereen/veel mensen.
Klesh | 30-04-09 | 15:07

Mag het niet zeggen van Joris maar het ziet er toch uit als een allochtone medelander, ondanks zijn blanke huidskleur!? Het is voor een Nederlandse staatsburger niet interessant om een aanslag te plegen op ons koninklijk huis.
bijbal | 30-04-09 | 15:40

Erg opvallend dat er nu mensen zijn die roepen: "kijk, t is geen allochtoon! zie je wel." Dat laat volgens mij zien dat die mensen in hun achterhoofd ook eigenlijk wel weten dat het vaak wél allochtonen zijn.
Bolletje Bakfiets | 30-04-09 | 16:23

Maar god wat ben ik blij dat het een "hardwerkende nederlander" was. Als het een allochtoon was geweest had GeenStijl, Wilders, half Nederland te hoop gelopen.
Brutus Grootbek | 30-04-09 | 20:17

Er zijn ook nog steeds vele Nederlanders die het idee hebben dat het met de betrokkenheid van allochtonen bij criminaliteit/misdrijven best meevalt.
Schout-bij-nacht | 30-04-09 | 22:52

Pauw raakte geirriteerd, maar had het zelf wel in dit verabdn over "dat het een allochtoon was?" Ranzig dat zulke lui het nog steeds over allochtonen hebben. Het gaat niet over allochtonen, maar over islamieten.
bottehond | 30-04-09 | 23:47

De oranjeclique is gedhimmificeerd, die wegrijdende angsthazen.
bottehond | 01-05-09 | 01:53

Rotterdam is gewoon gevuld met allochtonen.
Daar kan je helaas niets meer van maken net als Utrecht . Amsterdam en Den Haag.
Het hele zooitje moet onder water voordat Nederlanders daar weer een stap durven wagen.
Boemba | 01-05-09 | 03:26

Anoniem zei

Ja, ach mijn reacties haalt hij steeds weg onder zijn stukje. Eerst omdat ik alleen maar met mijn initialen reageerde. Later met achternaam was het nog niet goed.

Sneu geval. Dit land is geestelijk ziek. Als figuren zoals Cavannes en bv een Mees autoriteiten (voorbeelden) moet zijn voor de massa; dat kan niet anders.

Merijn

Anoniem zei

Ik denk dat de AIVD wel denkt dat de koning van Marokko erachter zit, of die van Rusland of China.

Sonja zei

En nog steeds niets over die kogelgaten in de auto...

Anoniem zei

Maar volgens mij kan die man onmogelijk nog relaas gedaan hebben van zijn bedoelingen aan een agent?
Volgens mij was hij al buiten westen getuige de foto. Dus een aanslag op de oranjes was en is helemaal niet zo zeker, lijkt mij?
De man wilde aandacht en beging een vreselijke daad door in te rijden op de menigte.
Merijn

Sonja zei

Merijn, ik heb op een video gezien dat hij, toen de eerste fiets-agent bij zijn raam stond, zijn hand even optilde. Anders had ik niet geloofd dat de man nog in leven was. Maar natuurlijk is het nog steeds de vraag of de man wel een verklaring heeft afgegeven. Daarover lezen we niets in de media, ook niet nu hij dood is. We lezen ook niets over zijn geschoren 'taxi driver' kapsel - wel in The Telegraph, die op 1 mei o.a. schrijft:
""He wore rolled trousers with high black boots. His hair was often very short and totally shaved at the sides," said one neighbour."
en
"Investigators are focusing on the theory that 38-year old Karst Tates, who died of his injuries yesterday, had embarked on a mission of vengeance against society after losing his job as a night-shift security guard earlier this year."
Ik neem aan dat het idee van 'vigilante' vermeden moet worden, alsook dat we te maken hebben met een slachtoffer van het systeem, of misschien wel de crisis.

Toen Fortuyn was vermoord dacht ik 'ik hoop dat het geen moslim is'. Daarna ben ik ermee opgehouden. Bij dit gebeuren wist ik het inmiddels al: is hij een autochtoon dan is het een loner, een gek, is hij anders, dan wordt het een terreuraanslag. Niet omdat ik zo denk, maar omdat ik weet hoe de samenleving en de overheid in elkaar zitten. En ja, het blijkt een autochtoon, DUS niemand is nieuwsgierig naar zijn geloof, zijn opleiding, zijn vrienden, etc. om maar wat te noemen. Nee, gisteren op televisie zat iedereen in de kerk, en vanmorgen staan de kranten vol van de Apeldoornse kerkdienst. (en ik maar denken: gebeurt zoiets elders op de wereld, dan is er niemand "geschokt" en ontbreekt elk huilmoment - of stemmen we er zelfs mee in)

Was de dader een moslim geweest, dan had je geen journalist in een moskee gezien, laat staan een imam interviewen die de aanslag veroordeeld. 'Integreren' is nog steeds een one way street - wennen aan het idee dat wij geen uitgesproken 'wit' land meer zijn, daar beginnen we niet aan. Hoe kunnen we van immigranten verwachten dat ze integreren in de Nederlandse samenleving, of cultuur, whatever, terwijl we altijd zo onze best doen om ze als groep apart te zetten?

Wanneer de hoogleraar journalistiek Chavannes in de Slijpsteen zich afvraagt waarom Apeldoorn op Koninginnendag zo wit is, en dat dat 'niet helemaal klopt', moet hij zich toch ook afvragen waarom Amsterdam zo gay is tijdens de Canal Parade, en dat dat 'niet helemaal klopt'?

Enfin, de dader wilde een aanslag plegen op de koninklijke familie, maar het was geen tereuraanslag, zo ver zijn we nu. Wat journalisten niet op zijn minst opmerkelijk vinden, is dat de man in een kaarsrechte lijn op het monument afstevende, zonder ook maar een beetje bij te sturen naar de bus. Daarom denk ik dat de man niet meer wilde leven, maar nog wel even five seconds of fame wilde pakken - voor zover je dat kunt analyseren.

stan zei

sonja
die opgerolde pijpen en hoge zwarte kissies is toch de outfit van rechtse jongeren? waarom wordt dit verzwegen?
stan

Anoniem zei

Daarom is de vergelijking met 'Falling down', die ik eerder maakte, mijn inziens wel passend.
Die film gaat ook over een man die opeens kortsluit omdat hij het 'systeem' niet meer trekt en alle zaken daar om heen.

Falling Down:
12 juni 1991, Los Angeles, de warmste dag van het jaar. Een medewerker van het ministerie van defensie staat door wegwerkzaamheden al de hele ochtend in de file. Hij besluit uit de auto te stappen en naar het huis van zijn ex-vrouw te wandelen, waar zijn dochtertje haar verjaardag viert. Maar de man heeft een nogal agressief karakter en wordt tijdens zijn wandeling opgehitst door alles wat in zijn ogen onrechtvaardig is in deze maatschappij.
Merijn


ps:
Chavannas zegt wel dat het in zijn ogen zo wit was. Maar volgens mij valt dat wel mee (los van het idee dat je pas geintegreerd bent als je met een sneu oranjehoedje naar Bea staat te zwaaien).

Merijn

psps:
Dit sluit goed aan op hoe ik denk wat er aan de hand is. Man raakt baan kwijt, kan geen huur meer betalen en krijgt dwangbevel in naam der Koningin. Woont in de buurt en slaat door. Wil aantonen dat hij onterecht is ontslagen als beveiliger. (maar ach wat doet het er toe, tis interessanter om te zien hoe iedereen er een mening over heeft) ;)

Aanslag meer toeval dan planning
http://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/4909379/Aanslag-meer-toeval-dan-planning.ece

Unknown zei

@stan
die opgerolde pijpen en hoge zwarte kissies is toch de outfit van rechtse jongeren? waarom wordt dit verzwegen?

- Hij was dan ook bij een bewakingsdienst, het soort werk dat lui uit die hoek aantrekt.
Ook het soort werk dat de overheid voortdurend als werk aansmeert aan mensen bij wijze van arbeidssimulatie (stadswachten, handhavers, vreemdelingenbewaarders, smerissen etc.).

@Merijn
Huissen is niet "in de buurt" van Apeldoorn. Het ligt in dezelfde provincie, maar wat afstand betreft en gevoelsmatig is het een heel verschil.
In verslagen van buitenlandse media wordt steeds gezegd dat Apeldoorn 90 km van Amsterdam af ligt - alsof het vlakbij is. Maar zo zit Nederland niet in elkaar.
Huissen ligt aan de rand van de bijbelgordel, maar niemand vraagt zich af of de (vermoede) dader een christenfundamentalist is. Nou is men juist in die kringen nogal dol op het koningshuis...

Het opmerkelijkst is nog steeds dat een aanslag die zes mensenlevens gewelddadig beëindigd heeft (tot nu toe, zeven inclusief dader) in dit geval als wanhoopsactie wordt omschreven, maar als de man Mohammed ofzo had geheten was het "terreur" geweest. Je hoeft maar naar de gezichten van de koninklijke familie te kijken om te zien dat het hier wel degelijk om terreur (schrik) gaat (om van de omstanders op grondniveau maar te zwijgen).

Sonja zei

Dat klopt Stan. Extreem rechts kent een strakke dress code. Bijvoorbeeld witte veters zouden binnen de skinheadscene voor White Power staan. Rode veters zouden dan nationaal-socialistische skinheads zijn, maar veel rechtse skinheads dragen ze ook onder het motto 'Rooien trappen'. En zwarte veters zou duiden op anarchistische skinheads.

Laatste nieuws vandaag:
Karst T. wilde wraak nemen op de beveiligingsdienst waavoor hij had gewerkt en waarbij hij onlangs was ontslagen.
Dit beweert een met de dader van de aanslag bevriende man tegenover De Telegraaf.
Karst zou volgens de getuigenis van de man niet van plan zijn geweest een aanslag op Koningin Beatrix te willen plegen.
"Dit is een noodsituatie geweest. Karst was zijn huis, geld en baan kwijt. Hij wilde aantonen dat de beveiliging in Apeldoorn niet goed was."

Sonja zei

PS Iemand die zelfmoord gaat plegen laat meestal een bericht achter.

'Dader Apeldoorn geen einzelgänger'
De dader van de aanslag tijdens Koninginnedag in Apeldoorn was geen einzelgänger of een zonderling. Dat zei burgemeester Harry de Vries van de gemeente Lingewaard op een persconferentie vrijdagmiddag.
"Het was niet iemand die actief deelnam aan de samenleving, maar ook niet iemand die met de gordijnen dicht leefde", aldus de burgemeester. "De bewoners kwamen regelmatig bij elkaar over de vloer en er was sprake van normaal contact." De bewoners vertelden dat zij geen enkele aanwijzing hadden voor het drama van donderdag.
De koppen (het lijkt 'massavernietigingswapens in Irak' wel):
NOS 30 april: OM:doelwit was koninklijke familie
De Volkskrant 30 april: Een man die zelden een echt gesprek aanging
De Stentor 30 april: Een man met weinig vrienden
Parool 1 mei: Karst T. was een aardige Einzelgänger
Telegraaf 1 mei: 'Een bijzonder stille, teruggetrokken man'
Telegraaf 1 mei: Karst T. leefde teruggetrokken
De Standaard 2 mei: Een stille, teruggetrokken man

De officiele werkelijkheid volgens hoofdofficier L. Goossens:

Hij was iets eerder al door de marechaussee tegengehouden.
"Dat duidt erop dat hij doelgericht bezig was. Hij kan het maanden vooruit bedacht hebben, of op de dag zelf. Hij nam het risico bewust. Zijn motief stond voorop. Het zag eruit als een soort kamikaze-actie."

Volgens justitie heeft hij geen voorgeschiedenis van psychische problemen.
"Dat zegt mij niet zoveel. Iemand met een psychische stoornis hoeft geen hulp te zoeken. In dat geval is er zelfs een potentieel hoger risico op gewelddadig gedrag. Iemand kan paranoïde waandenkbeelden hebben, maar verder toch goed functioneren. Die mensen zijn vaak stil en teruggetrokken. Dat ze psychotisch zijn is alleen na onderzoek en door deskundigen te achterhalen."

Kan hij dit hebben gedaan omdat dan alle ogen op hem gericht zouden zijn?
"Dat kan. We noemen dat grootheidswaan. Een daad stellen die de historie van Nederland in zal gaan. Dat is dan een teken dat hij in een hele ernstige psychose verkeerde. Hij riskeerde alles, het leven van onschuldigen en dat van zichzelf om een daad te stellen op deze bijzondere dag."
--------

Laatste nieuws: Dader aanslag Apeldoorn had cannabis in z'n bloed
O jee, wat nu? (Weer) War on Cannabis?
--------

Zojuist in de Volkskrant, journalist Peter Giesen bevestigt zonder bronvermelding de officiele werkelijkheid:

"Karst T. wilde met zijn Suzuki Swift tegen de koninklijke bus rijden."

"Naar het zich laat aanzien was T. een eenling zonder veel maatschappelijk succes, die de wereld op dramatische wijze nog één keer wilde laten zien dat hij er wel degelijk toe deed." alsof de journalist de man goed gekend heeft.

En hierbij springen de tranen me in de ogen: "Met zijn daad trof Karst T. Nederland recht in het hart. Koninginnedag is een symbool van een onbedorven Nederland, waar de koningin nog gewoon over straat kan en door een voorbijganger spontaan gezoend kan worden. ... Zelfs onder het koekhappen zal het gevaar nog door ons hoofd spoken."

Anoniem zei

Veel dagjesmensen op rampplek Apeldoorn
APELDOORN - Op de rampplek in Apeldoorn maken zaterdag veel dagjesmensen een stop. Rond De Naald staan toeristen met een fiets in de hand te kijken naar het verwrongen hekwerk rond het monument.
Een vrouw uit Gouda staat met haar drie kinderen van negen, elf en dertien rond te kijken op de rampplek. ,,Vandaag hadden we toch al een uitje naar het Loo gepland. De kinderen hebben het zo intensief gevolgd op internet dat we dachten dat het misschien goed is dat we even een kijkje nemen.''
De vrouw maakt foto's van het hekwerk en van een van de briefjes die op het stenen gedenkteken is geplakt. ,,Wat moet jij ver heen zijn geweest om dit alles te laten gebeuren!''
Rozenkrans
Op een van de dranghekken om De Naald hangt een rozenkrans en op de grond staan een paar waxinelichtjes. ,,Nu we het kunnen aanraken, is het allemaal nog verschrikkelijker'', verzucht de vrouw.
Op het kruispunt tegenover de plek waar de zwarte Suzuki Swift zich op Koninginnedag door de mensenmassa boorde, zit een vrouw op een bankje. ,,Mijn man staat bij het monument, maar ik hoef het niet te zien'', zegt ze. ,,Ik word er heel naar van. Ik heb het op tv gezien, maar nu ik hier zo sta, komt het echt dichtbij.
Het duo zou eigenlijk gaan fietsen in de Achterhoek, maar ze besloten naar Apeldoorn te gaan. ,,We wilden het toch graag met eigen ogen zien.''

Dit uit het AD.

En later met z,n allen meelopen in de stille tocht. Piet kent Henk die een vriend is van Ans wiens tante een dochter heeft wiens vriendin de dader kent die hem wel eens langs zag rijden. Nooit verwacht dat hij tot zo iets in staat was.

anzi

Sonja zei

Chavannes zou ook hierbij beweren dat er hier "iets niet helemaal klopt".

Anoniem zei

A oui, certainement! Waar zijn de nieuw Nederlandse toeristen?

anzi

Anoniem zei

Karst Tatus zou 's nachts hebben gewerkt en overdag studeren. Wat studeerde hij, weet iemand dat?

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...