zondag 15 januari 2006

Nederland en Afghanistan 21

De PVDA speelt een politiek spel. In de NOVA-uitzending van 10 januari 2006 zei drs. Bert Koenders, buitenlandwoordvoerder van de sociaal democraten dat de centrale vraag bij het besluit om nog meer Nederlandse troepen naar Afghanistan te sturen: 'Kun je echt met 1300 militairen in een provincie waar het slechter gaat dan twee jaar geleden , waar de bestaande strategie van het Westen mislukt is een deuk in een pakje boter slaan?' Een belangrijke vraag vond hij zelf, ook gezien het feit dat 'de militaire inlichtingendienst heeft gezegd: eigenlijk moet je het niet doen, want het is zo gevaarlijk.' http://www.novatv.nl/ Vier dagen later bericht de NRC: 'PvdA voor Uruzgan onder voorwaarden. De PvdA is bereid in te stemmen met een militaire missie naar Uruzgan, mits aan drie voorwaarden wordt voldaan. Dit werd duidelijk nadat het kabinet gisteren de procedurele bezwaren van de Kamer wegnam. De PvdA krijgt een sleutelrol bij de beslissing over de missie naar de Afghaanse provincie. Het parlement kan nu binnenkort debatteren over het al dan niet doorgaan van de militaire missie. Met steun van de PvdA lijkt een grote meerderheid in de Tweede Kamer voor het sturen van troepen naar Uruzgan te zijn.
De voorwaarden van de PvdA zijn: de wederopbouw dient in deze Afghaanse provincie een reële mogelijkheid te zijn, er dient een duidelijke scheiding te zijn met het Amerikaanse militair optreden in het gebied en het Nederlandse kabinet dient onverkort en eensgezind uitvoering te geven aan hetgeen de Tweede Kamer ten aanzien van Uruzgan uitspreekt – ook de D66-ministers.' Zie: http://www.nrc.nl/binnenland/article128685.ece Een politiek spel, want nu heeft de PVDA een wig gedreven tussen de ministers van D'66 en de kamerfractie van de redelijk alternatieven. Die kamerfractie staat nu geisoleerd. Bovendien heeft men het kabinet Balkenende zowel in binnen- als buitenland weer eens belachelijk gemaakt door het via een zogeheten vormkwestie in een politiek moeras te manoeuvreren. Alles in Nederland is uiteindelijk een vormkwestie. Dat kan in dit land een enorme zetelwinst opleveren, 11 kamerzetels volgens de laatste opiniepeiling, zetels en dus macht. Macht niet om een fatsoenlijk beleid te voeren, maar om baantjes te verdelen. En dat alles over de ruggen van Afghanen en Nederlandse militairen. Let op dat pakje boter.

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...