woensdag 15 november 2023

Ministerie doet aangifte van lekken vertrouwelijke informatie

 NOS:

Ministerie doet aangifte van lekken vertrouwelijke informatie na 

NRC-artikelen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken doet aangifte van het lekken van vertrouwelijke stukken, nadat er volgens het ministerie in "recente berichten in de media" is geciteerd uit vertrouwelijke, niet-openbare correspondentie van het departement.

Daarmee wordt waarschijnlijk gedoeld op berichtgeving in NRC over onder meer een vertrouwelijke memo van de Nederlandse ambassade in Tel Aviv, waarin onder meer staat dat het Israëlische leger "de intentie heeft om bewust enorme vernietiging aan te richten aan de infrastructuur en civiele centra" in Gaza.

NRC meldde vorige week ook dat Nederland reserveonderdelen voor de F-35 stuurt vanuit Nederland naar Israël, wat mogelijk in strijd is met het humanitair oorlogsrecht. In het NRC-artikel staat dat juristen Buitenlandse Zaken waarschuwden voor de mogelijke schendingen van het oorlogsrecht.

Volgens secretaris-generaal Paul Huijts van het ministerie raakt het bewust lekken van informatie "het functioneren van onze organisatie in de ziel en zaagt aan het onderlinge vertrouwen van collega's". Bovendien zou het de veiligheid van ambtenaren van het ministerie in gevaar kunnen brengen, stelt Huijts in een verklaring. "Volgens de Gedragscode Integriteit Rijk dienen ambtenaren zorgvuldig om te gaan met (vertrouwelijke) informatie." Meer wil het ministerie er niet over zeggen.

https://nos.nl/collectie/13959/liveblog/2497865-leger-israel-hamas-basis-gevonden-in-ziekenhuis-actie-gaat-door

Geen opmerkingen:

Ollongren wil snel een hogere Europese munitieproductie

  Defensieminister Ollongren wil snel een hogere Europese munitieproductie: 'Kost belastinggeld, maar is voor eigen veiligheid' 07-0...