woensdag 25 oktober 2023

New York Times: raket op videobeelden viel niet op ziekenhuis Gaza

 

NYT: raket op videobeelden viel niet op ziekenhuis Gaza 

The New York Times meldt op basis van een eigen analyse dat een raket die op videobeelden is te zien niet terechtgekomen kan zijn op het Al-Ahli-ziekenhuis in Gaza-Stad. Door een explosie bij dat ziekenhuis vielen vorige week dinsdag volgens Palestijnse bronnen honderden doden en gewonden.

Israëlische autoriteiten zeggen dat het niet om een Israëlische luchtaanval ging, maar om een afzwaaier: een raket van Islamitische Jihad, die per ongeluk op het ziekenhuis terecht was gekomen. Ze baseren zich daarbij op videobeelden uit een livestream van een camera van nieuwszender al-Jazeera, waarop te zien is hoe er iets misgaat met een projectiel in de lucht, gevolgd door een explosie bij het ziekenhuis.

Maar een gedetailleerde visuele analyse van de beelden laat iets anders zien, schrijft The New York Times. De krant vergeleek de video met andere beelden die op hetzelfde moment vanaf andere plaatsen zijn gemaakt. Volgens de Times is de raket die in de video is te zien "hoogstwaarschijnlijk niet wat de explosie in het ziekenhuis veroorzaakte."

"Hij ontplofte in de lucht, zo'n twee mijl (3,2 kilometer) verderop, en staat los van de gevechten die zich die nacht rond de grens tussen Israël en Gaza afspeelden."

De krant benadrukt dat uit de analyse niet is af te leiden waardoor de explosie in het ziekenhuis wel is veroorzaakt of wie er verantwoordelijk voor was, en dat de stelling dat het een falende Palestijnse raket betrof nog steeds aannemelijk is.

Los van deze analyse meldt de onderzoeksredactie van de krant dat drie dagen voor de dodelijke inslag een 155 millimeter-granaat op hetzelfde ziekenhuis was afgevuurd. Volgens de onderzoekers worden dat soort granaten doorgaans niet door Palestijnse milities gebruikt, en wel door het Israëlische leger. Op beelden zou de schade zijn te zien die het explosief aanrichtte en een restant van de granaat. Het ziekenhuis meldde vorige week dat het voor de aanval op 14 oktober was gewaarschuwd door het Israëlische leger.

Geen opmerkingen:

Welk Zionistisch Tuig Verdedigt Halsema?

 Halsema verdedigt dit zionistische tuig. Plaatsen Nieuwe posts bekijken Gesprek Sulaiman Ahmed @ShaykhSulaiman ISRAELI SETTLERS ATTACK AND ...