zaterdag 8 juli 2023

Willy Van Damme: China smijt deur dicht voor Josep Borrell

 

China smijt deur dicht voor Josep Borrell

Het voor 10 juli aangekondigde bezoek naar China van Joseph Borrell, de verantwoordelijke voor het buitenlands beleid van de EU, is door Beijing afgelast. Officieel wegens agendaproblemen in China maar dat gelooft natuurlijk niemand. De relaties van de EU met China zitten al jaren onder druk van Washington in een neerwaartse spiraal. En dus nu dit.

Amerikaanse druk

Typerend voor het Europees beleid was natuurlijk het recente optreden van de EU tegen Huawei in Maleisië waar ze samen met de VS de plaatselijke regering onder druk zetten en feitelijk bedreigden om toch niet met het Chinese Huawei in zee te gaan voor het installeren van het 5G systeem voor telecommunicatie. 

Typerend was ook het Europese optreden tegenover China in de zaak van Oekraïne. Ze eisten als het ware dat China hun kant koos en minstens zou onderhandelen tussen Oekraïne en Rusland. Maar als de Chinese diplomatie in Kiev haar voorstel deed was Zelenski er als de kippen bij om het in de vuilbak te gooien nog voor het amper in Kiev was afgegeven. Terecht voelde China zich door het Westen misbruikt. 

Het zelfde overkwam de Afrikaanse delegatie die onder druk van het Westen eveneens moest gaan bemiddelen. Afrikaanse leiders die in Europa moesten bemiddelen over een Europees conflict. Een nieuwigheid. President Zelenski zat hen zelfs te beledigen. 

Josep Borell Fontelles

Het buitenlands beleid van Josep Borrell: Europa dienen door de hielen te likken van de VS. 

Een serieus keerpunt was enkele jaren terug toen de Europese Commissie na jaren intern geruzie een voor de EU voordelig handelsakkoord met China had afgesloten. Zo moesten Europese bedrijven zoals VW in China zoals voorheen verplicht was geen joint-ventureakkoorden meer afsluiten om er te investeren. Cruciaal was ook dat de sterke Europese dienstensector zoals verzekeraars en de zorgsector in China actief mochten zijn. 

Mensenrechten

Het was een al jaren aanslepende en begrijpelijke vraag van het Europees bedrijfsleven. Maar terwijl de ondernemers de champagne al lieten aanrukken was er het Europees parlement die de zaak torpedeerde. Officieel omdat China tegen enkele parlementsleden zoals Reinhard Bütikhofer van de Duitse Groenen sancties hadden getroffen. Een reactie tegen eerdere Europese sancties tegen enkele Chinese politici. 

Borrell had zelfs de mensenrechten op de agenda van de gesprekken in China geplaatst. De mensenrechten in die landen die al het bezoek kregen van de NAVO zoals Irak, Libië, het vroegere Joegoslavië en Syrië? Neen, schenden van de mensenrechten is een Chinees en in hun ogen zeker geen Europees probleem. Schaamte is iets wat men de EU en Borrell zeker niet kan verwijten. 

Hoe dat verder tussen Beijing en Brussel gaat evolueren is onduidelijk. Zeker is dat China geen derderangs gewezen kolonie is die de EU of het globale Westen denkt op de knieën te kunnen krijgen. Zeker ook omdat China in de wereld veel bevriende regeringen heeft, naast dan de BRICS met Indië, Rusland, Brazilië en Zuid-Afrika. 

Ook deze zijn de bullebakken van de EU, NAVO en G7 kotsbeu. Ze willen wel vriendelijke relaties met Washington en Brussel maar staan op hun strepen. De oorlog in Oekraïne heeft dat nog duidelijker gemaakt. En de onhandige acties van het Westen rond Oekraïne tegenover het opkomende Zuiden heeft dat alleen nog maar verergerd. Het is die van de slaaf en zijn meester. Maar de slavernij is afgeschaft.

1

Reinhard Bütikhofer Europarlementslid voor de groenen. Hier geen geitenwollen sokken maar tanks, gevechtsvliegtuigen en kogels. 

En waarom zou China plooien? Omdat Nederland op het vlak van chipsproductie de beste machines ter wereld heeft en Airbus beschikt over steengoede vliegtuigen? Het zal wat tijd vergen maar de wereldhandel is zo diffuus en China zo sterk dat het die achterstand in de kortste keren zal ingelopen hebben. Is men dan beter af? Neen, integendeel. 

Illusies 

Zoals steeds zijn de illusies in het Westen zeer populair. Zie maar naar dat groots militair offensief dat Oekraïne al maanden geleden met trompetgeschal aankondigde. Het is als een ingezakte pudding. Zelfs de regering in Kiev geeft het nu toe. Maar het wordt nu zelfs voor de blinden zichtbaar dat de EU haar ziel verkocht heeft aan de VS.

In het verhelderende boek ‘Gekochte journalisten’ van de overleden journalist Udo Ulfkotte staat op de pagina’s 169 tot 173 een lijst met Duitse prominenten en hun verschillende lidmaatschappen bij Amerikaanse lobbygroepen. Men spreekt in onze pers altijd over Chinese en Russische beïnvloeding maar zwijgt zedig over de massale Amerikaanse infiltratie in de Europese politiek. 

Neem het Duitse Europees parlementslid voor de Groenen Reinhard Bütikhofer die hoofd is van de commissie voor de relaties met China. De man is zelfs lid van het American Jewish Committee naast dan het Aspen Institute gekend voor zijn goede relaties met de CIA. Toen ze begonnen waren de Duitse Groenen fanatieke aanhangers van de vredesbeweging. Nu verkopen ze massaal tanks en bommen. 

Dwergen

Maar dat de Europese poging om China onder druk te zetten en hun kant te kiezen in de oorlog met Rusland getuigt van complete waanzin. De in koopkrachtpariteit berekende economische sterkte toont dat China op dit ogenblik goed is voor 19,27% van de wereldeconomie terwijl de niet zelden verdeelde EU tezamen goed is voor 14,2%. 

Xi Jinping in Saoedi-Arabië - 7 december 2012

China heeft veel met haar bevriende landen zoals hier Saoedi Arabië. Ooit was China zelfs een aartsvijand van de familie al Saoed want het was zogenaamd communistisch. Nu zijn het boezemvrienden. 

Een EU die niets anders is dan een verzameling ruziemakende economische dwergen met als grootste Duitsland welke goed is voor …. 3,18%. Met een al jaren qua economische sterkte durende neerwaartse trend. Wie wil investeren in economische groei en toekomst doet dat niet in de EU of de VS maar elders. 

Maar men lijkt in de EU amper te beseffen welke kwalijke gevolgen het verder verslechteren van de relaties van China met de EU kan betekenen. Zo is er Volvo, eigendom van het Chinese Geely, dat in het Gentse auto’s maakt waaronder elektrische. En daar is men in België voor zover geweten best tevreden mee. 

Juist zoals de Duitse autobouwer VW in China goed is voor 40% van haar wereldwijde verkoop die bovendien nog de meest winstgevende divisie blijkt. ‘Verniel dat maar’, lijken figuren als een Borrell en Bütikhofer te zeggen. 

Men kan nochtans China zien als een economische partner waarmee het goed zaken doen is. Om van het culturele aspect nog maar te zwijgen. Het kan de onze alleen maar verrijken. Maar neen in navolging van Washington is dit uitgeroepen tot de vijand. Want de VS wil alleenheerser zijn en dus staat China in de weg. Pover Europa. 

Willy Van Damme

https://willyvandamme.wordpress.com/

Geen opmerkingen: