maandag 17 april 2023

Militaire samenwerking met Israël moet direct stoppen!!!

 

The Rights Forum
14 april 2023
Beste lezer,

Donderdag 6 april debatteerde de Tweede Kamer over goedkeuring van een verdrag tussen Israël en Nederland dat de juridische ‘status van hun strijdkrachten’ op elkaars grondgebied regelt. Volgens het kabinet is dat een noodzakelijke stap voor nauwere samenwerking met het Israëlische defensie-apparaat. 

Treurig was dat vrijwel geen Kamerleden bij het debat aanwezig waren. Alleen DENK, de initiator van het debat, de SP en PVV waren vertegenwoordigd. Regerings­partijen VVD en D66 hadden zich weliswaar aangemeld, maar trokken zich om onduidelijke redenen terug.

Vaagheid alom
Kenmerkend voor het debat was dat de antwoorden van de verantwoordelijke minister van Defensie Kajsa Ollongren (D66) uitblonken in vaagheid. Dat gold met name voor de reactie van Ollongren op vragen van SP-Kamerlid Frank Futselaar over de aanleiding voor het verdrag. De samenwerking zou volgens het kabinet bijdragen aan de versterking en innovatie van de Nederlandse krijgsmacht; Israël beschikt over waardevolle kennis en technologie, aldus Ollongren.

Volgens Futselaar is dat niet het punt; hij vroeg zich terecht af waarom je een militair verdrag zou sluiten met een land dat zich aanhoudend schuldig maakt aan schendingen van het internationaal recht. Het antwoord daarop werd begraven in vaagheden.
Een Israëlische militair richt zijn wapen op Palestijnse hulpverleners, Ramallah, december 2017. [c] Activestills Collective
Israëlische bezetting
Ollongren benadrukte dat het verdrag op geen enkele manier kan worden gezien als goedkeuring van de Israëlische bezetting en dat alleen zal worden samengewerkt binnen Israëls internationaal erkende grenzen van voor 1967. Ook onderstreepte zij dat de samenwerking met Israël de bezetting van de Palestijnse gebieden niet mag faciliteren of versterken.

Hoe Ollongren die afspraak gaat waarborgen bleef volstrekt onduidelijk. Het Israëlische leger vormt immers de spil van de bezetting en is verantwoordelijk voor het geweld, de onderdrukking en de apartheid waarmee de Palestijnse bevolking al decennia dag in, dag uit wordt geconfronteerd. Daar kun je als Nederland niet omheen werken.

Verdrag aangenomen
Ondanks het onbevredigende debat werd het verdrag op dinsdag 11 april met een ruime meerderheid aangenomen. Alleen DENK, BIJ1, SP, PvdD en FvD stemden tegen. Opvallend is dat ook GroenLinks, de PvdA en D66 voor het verdrag stemden.
Lees hier het hele artikel over het Kamerdebat over de defensiesamenwerking met Israël.
Defensieverdrag moet wapendeal mogelijk maken
In het Kamerdebat herhaalde minister Ollongren het keer op keer: het verdrag regelt ‘slechts’ de juridische grondslag voor aanwezigheid van troepen op elkaars grondgebied, maar van concrete activiteiten is voorlopig geen sprake.

Maar, slechts vier dagen voor het debat informeerde Ollongrens staatssecretaris Christophe van der Maat (VVD) de Tweede Kamer over het voornemen van het kabinet om voor 515 miljoen euro een Israëlisch raketsysteem aan te schaffen. Daar wordt haast mee gemaakt. Het debat over toestemming van de Tweede Kamer vindt al op 19 april plaats.

Die haast is nodig omdat Nederland het systeem snel operationeel wil hebben. Dat houdt in dat Israëlische militairen en ander personeel langdurig op Nederlands grondgebied zullen verblijven voor installatie en instructie. Daarvoor ontbrak tot dusver echter de juridische grondslag. Voor Van der Maat komt Ollongrens verdrag dan ook precies op tijd.

Sterker, uit Van der Maats bovengenoemde Kamerbrief blijkt dat door het kabinet al in december of januari tot aanschaf van het Israëlische raketsysteem is besloten. Vanuit dat perspectief lijkt het verdrag primair bedoeld om de wapendeal te faciliteren. 

Wij strijden tegen landroof, bezetting en onderdrukking. Helpt u mee?

Ja, ik help mee

Petitie Militaire samenwerking met Israël moet direct stoppen

Hoewel de Tweede Kamer het verdrag met Israël heeft goedgekeurd, blijven wij campagne voeren tegen militaire samenwerking met Israël. Daarbij richten we ons op de voorgenomen aanschaf van het Israëlische raketsysteem waarover de Tweede Kamer woensdag 19 april debatteert. Ons standpunt is dat elke vorm van samen­werking met het Israëlische defensie-apparaat onacceptabel is. Waarom? Het Israëlische ministerie van Defensie, met het leger als uitvoerende tak, vormt de spil van de illegale bezetting en kolonisering van Palestijns gebied, en is verantwoordelijk voor het geweld, de onderdrukking en de apartheid waarmee de Palestijnse bevolking al decennia dag in, dag uit wordt geconfronteerd. Bent u het met ons eens? Teken dan de petitie! Al 7.500 Nederlanders gingen u voor. 

Teken hier de petitie!
En wilt u ons helpen de petitie zo breed mogelijk te verspreiden? Daarvoor stellen wij nu ook onderstaande poster/flyer beschikbaar. Klik hier om een kleurenversie te downloaden, en hier voor een variant in zwart-wit.
TwitterTwitter
FacebookFacebook
WebsiteWebsite
Stuur ons een berichtStuur ons een bericht

Geen opmerkingen:

Het Nihilistische Israel

‘Het Westen heeft de wereld niet gewonnen door de superioriteit van zijn ideeën, waarden of religie, maar eerder door zijn superioriteit in ...