De Verenigde Staten zijn van plan Patriot-raketsystemen aan Oekraïne te leveren, maar het is onwaarschijnlijk dat deze wapens in de nabije toekomst op het slagveld zullen worden gebruikt, aldus de gepensioneerde Amerikaanse generaal Mark Hertling.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky vraagt ​​al maanden aan Amerikaanse functionarissen om Oekraïne sterkere wapens te geven om Russische raketten neer te schieten. Geconfronteerd met een stagnerende invasie, heeft Moskou zich tot aanvallen op de Oekraïense civiele infrastructuur gewend om druk uit te oefenen op Zelensky.

De regering-Biden zal waarschijnlijk deze week de levering van Patriot-raketsystemen goedkeuren, hoewel de beslissing volgens Associated Press nog niet definitief is.

Dit zou het meest geavanceerde raketsysteem zijn dat de VS tot nu toe aan Oekraïne hebben geleverd - hoewel Oekraïne andere militaire hulp heeft ontvangen, waaronder High Mobility Artillery Rocket Systems, ook wel bekend als HIMARS, waarvan wordt aangenomen dat het de defensie-inspanningen van het land heeft gestimuleerd.

Oekraïense Patriot-raketten "maanden" onbruikbaar: Hertling
Hierboven is de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in een inzet afgebeeld, boven een foto van een Duitse Patriot-raket die op 15 oktober 2008 op het Griekse eiland Kreta wordt ingezet. om de wapens maandenlang op het slagveld te gebruiken, waarschuwde de gepensioneerde generaal Mark Hertling.PETER MUELLER/BUNDESWEHR VIA GETTY IMAGES; LUDOVIC MARIN/ZWEMBAD/AFP VIA GETTY IMAGES

Hertling zei dinsdag dat Oekraïense troepen moeten worden getraind om deze wapens te gebruiken voordat ze ze tegen Rusland kunnen gebruiken.

"Tenzij er maandenlang geheime training aan de gang is, betekent 'goedkeuring' niet dat die systemen onmiddellijk op het slagveld zullen zijn. Patriotten hebben maandenlange operator- en onderhoudstraining nodig", twitterde Hertling .

Meer details over de levering, inclusief hoeveel raketwerpers er zullen worden geleverd, bleven dinsdagmiddag onbekend terwijl defensiebeambten werkten om het pakket af te ronden.

De uitrusting zal naar verwachting binnen enkele dagen naar Oekraïne worden verscheept en troepen zullen worden opgeleid om de wapens te gebruiken op een Amerikaanse basis in Grafenwoehr, Duitsland, meldde CNN .

De Patriot is een luchtdoelraketsysteem dat zowel ballistische en kruisraketten als rondhangende munitie en vliegtuigen kan aanvallen. Sean Spoonts, een veteraan van de Amerikaanse marine en hoofdredacteur van Special Operations Forces Report, vertelde eerder aan Newsweek dat de Patriot de "gouden standaard is op het gebied van antiraketsystemen".

Eerder in december kondigde Polen aan dat het Duitse Patriot-raketten zou plaatsen aan de grens met Oekraïne nadat een raket een nabijgelegen dorp had geraakt, waarbij twee mensen omkwamen, volgens een rapport van Reuters.

Amerikaanse functionarissen verzetten zich eerder tegen het leveren van sterkere raketten aan Oekraïne vanwege de vrees dat dit zou leiden tot een escalatie met Rusland, dat zich eerder heeft uitgesproken tegen de mogelijkheid dat het Westen Oekraïne voorziet van wapens met een groter bereik.

In plaats daarvan heeft de regering-Biden Oekraïne voorzien van een gestage stroom HIMARS . Oekraïne heeft deze raketsystemen gebruikt om belangrijke Russische doelen uit te schakelen .

De VS hebben Oekraïne ook voorzien van National Advanced Surface-to-Air Missile Systems (NASAMS), die volgens het Pentagon 100 procent succes hebben gehad bij het stoppen van Russische raketten.

Maar nu de Russische raketaanvallen toenemen, heeft Zelensky gevraagd om raketten met een groter bereik. Maandag vertelde hij de leiders van de Groep van Zeven industriële machten dat zijn leger langeafstandsraketten en andere hightech verdedigingssystemen nodig zou hebben om Russische aanvallen te bestrijden, meldde de AP.

Newsweek heeft contact opgenomen met het Oekraïense ministerie van Defensie voor commentaar.

https://www-newsweek-com.translate.goog/ukraine-months-away-using-patriot-missile-systems-retired-general-mark-hertling-warns-1766893?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=nl&_x_tr_hl=nl&_x_tr_pto=sc