donderdag 20 oktober 2022

Natascha van Weezel en Ursula von der Leyen

Afgelopen maandag vertelde het intellectueel lichtgewicht Natascha van Weezel haar Parool-lezers 'voor het eerst in mijn leven is sprake van een serieuze nucleaire dreiging. Ik denk overigens niet dat het écht zover komt.

Althans, dat hoop ik. Met een gek als Poetin weet je het nooit.'

Deze paar regels demonstreren hoe chaotisch en ongeïnformeerd het 'denken' van mevrouw Van Weezel en haar achterban is. Een 'serieuze nucleaire dreiging' die in de volgende regel al niet meer 'serieus' is, want zij denkt 'niet dat het écht zover komt.' In de daarop volgende regels blijkt haar 'denken' niet meer te zijn dan 'hoop.' En juist deze 'hoop' verraadt een gebrek aan 'denken,' en haar kwalificatie van 'Poetin' toont andermaal hoe weinig zij en de locale krant Het Parool begrijpt van de context van deze oorlog. Wie wel de context maar al te goed beseft is de rechtse christen Ursula von der Leyen, de eerder wegens corruptie in opspraak geraakte huidige voorzitter van de Europese Commissie die op 12 oktober 2022 in Brussel tegenover een zaal EU-ambassadeurs ondermeer het volgende verklaarde:

De oorlog in Oekraïne is niet alleen een Europese Oorlog, maar een oorlog over de toekomst van de hele mensheid... Dus, de horizon van Europa kan alleen de gehele wereld omvatten.

https://www.youtube.com/watch?v=fW4Sc6JAJEs 

In haar ogen is de huidige oorlog het begin van een strijd tussen enerzijds de zogeheten 'op regels gebaseerde orde,' waarbij allereerst Washington de regels maakt en schendt -- zoals ook de recente geschiedenis heeft aangetoond -- en anderzijds China en Rusland. Het doel van de EU is het verijdelen van Chinese- en Russische invloed in de gehele wereld, zo maakte zij duidelijk. De voorzitter van de Europese Commissie ziet het grondgebied van de voormalige Europese koloniën als het toekomstige slagveld in de strijd om de noodzakelijke grondstoffen en markten te beheersen. Zij doelde daarbij allereerst op Azië, Afrika en Zuid-Amerika, ‘want,’ zo stelde Von der Leyen:

wij weten dat wij energie nodig hebben, wij hebben duurzame energiebronnen nodig, wij hebben waterstof nodig, en Afrikaanse landen bezitten in overvloed alle grondstoffen die noodzakelijk zijn. 

Enkele jaren geleden al liet de machtigste bestuurder van de EU weten dat Europa de komende vijf jaar 300 miljard euro zal vrijmaken om in ontwikkelingslanden infrastructurele projecten te financieren in een poging China's ‘Belt and Road initiative,’ de nieuwe zijderoute, te dwarsbomen. Het betreft hier een initiatief waarin China vele biljoenen dollars investeert. Dit project behelst een wereldwijde ontwikkelingsstrategie die negen jaar geleden werd gestart, met als doel te investeren in 149 landen en internationale organisaties, zodat alle landen aangesloten worden op één groot netwerk van spoorlijnen, havens, wegen, industriële centra, etcetera. 

Kortom, de NAVO-oorlog in Oekraïne is slechts de eerste stap om de opkomst van Azië te stoppen, desnoods met geweld. 

Ik kom hierop terug, omdat de lichtgewichten van de polderjournalistiek totaal niet beseffen wat onder hun neus en voor hun ogen zich voltrekt, namelijk dat de EU en de VS verantwoordelijk zijn voor een agressieve geopolitieke strategie, die het gevaar van een genocidale Derde Wereldoorlog razendsnel dichterbij brengt. Dit blijkt uit de eigen woorden van de westerse politieke leiders. Democratie en mensenrechten spelen hierbij geen enkele rol van betekenis. 



 


 

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...