zondag 19 december 2021

Max Pam en Máxima Zorreguieta

Mijn altijd geestige collega en gewaardeerde kennis Max Pam schrijft in de recente HP/De Tijd, ditmaal enigszins vertoornd, ondermeer het volgende:  

Het zijn steeds kleine gebeurtenissen, waardoor de monarchie zichzelf in een kwaad daglicht stelt. Zelfs de steekpenningen die prins Bernhard van Lockheed accepteerde, waren klein bier en niet genoeg om het Nederlandse koningshuis aan het wankelen te krijgen. Ook ironisch was het dat juist de sociaaldemocratie, in de vorige eeuw nog een wervende macht in ons land, de Oranjes telkens de helpende hand reikte bij het overleven van de monarchie. 

De laatste tijd stapelden de kleine gebeurtenissen zich steeds vaker op. De ongeautoriseerde vakantie naar Griekenland, de jachtdomeinen die ondanks overheidssubsidies maar niet opengaan, schijt hebben aan de corona-maatregelen, de lijst aan koninklijke onbetamelijkheden groeit gestaag. Het idee dat royalty’s een voorbeeldfunctie zouden hebben, raakt daarentegen steeds verder uit zicht. Wat de Oranjes voornamelijk uitstralen is dat wat voor het gewone volk geldt, niet geldt voor zichzelf en hun vrienden. In de Middeleeuwen en nog lang daarna, toen men geloofde in de goddelijke afstamming, kon het volk daar nog vrede mee hebben, maar inmiddels lijkt een enorme afbrokkeling gaande van het krediet, waarop de monarchie altijd heeft kunnen bouwen. 

Omdat ik Max al enige tijd niet heb gezien kon ik hem niet vertellen welk gerucht mij ter ore is gekomen. Het betreft hier de echtgenote van ons beider staatshoofd. Zij, Maxima, zou tijdens een reis naar Tanzania voor 75.000 euro aan halfedelstenen hebben gekocht. Maar tot grote schrik van de schatrijke Oranjes bleken die steentjes nep te zijn, waarop hare majesteit ze in een zakje terugstuurde en de Nederlandse ambassadeur in Dar es Salaam en hem opdracht gaf het geld terug te halen. Zo niet dan zou de Nederlandse belastingbetaler de schade moeten vergoeden. Dit  gerucht doet de ronde in diplomatieke kringen. Met gefronste wenkbrauwen vertellen de diplomaten elkaar en anderen dit verhaal. Is het allemaal waar? Ik weet het niet, maar één ding weet ik wel, en dat is dat Maxima's optreden door  het corps diplomatique wordt gezien als de praktijken van een nieuwe rijke. 




Geen opmerkingen:

Het Nihilistische Israel

‘Het Westen heeft de wereld niet gewonnen door de superioriteit van zijn ideeën, waarden of religie, maar eerder door zijn superioriteit in ...