maandag 20 december 2021

Gied ten Berge. Vredesapostel

'Wanneer luistert Israël eindelijk naar zijn profeten?' Zo vroeg zich de rooms-katholieke vredesapostel Gied ten Berge zich in 2014 publiekelijk af. 

https://www.nieuwwij.nl/themas/wanneer-luistert-israel-eindelijk-naar-zijn-profeten/

Dit is een schoolvoorbeeld van een oude en beproefde techniek, een foefje waarbij iemand het kamp van de tegenstander binnendringt om daar met luide stem te verkondigen dat hij de oude ‘profeten’ veel beter begrijpt dan zijn tegenstanders dit doen, in dit geval de hedendaagse Joods Israeli’s. Vooral de christenen die vanaf de hemelvaart van de revolutionaire profeet Jezus van Nazareth bij hoog en bij laag volhouden dat zij niet alleen de Joodse timmermanszoon beter begrijpen dan diens landgenoten, maar dat zij tevens de strekking van het Oude- en Nieuwe Testament beter doorgronden dan  het Joodse volk in 'Het beloofde Land' dit kunnen, aangezien deze nazaten van de twaalf stammen, die in de oudheid Israel met genocidaal geweld veroverden, maar niet willen luisteren ‘naar zijn profeten.’ Deze beweringen vergen een forse dosis jezuïtisme. De ouderen onder ons kennen dit wel door anecdotes als deze: 

twee monniken lopen te brevieren in een kloostertuin, en na enige tijd steekt de jezuïet een sigaar op, met als gevolg dat de dominicaner monnik opmerkt: ‘Wij mogen niet roken tijdens het bidden.’ Zonder te hoeven nadenken antwoordt de jezuïet: ‘Dat is vreemd, bij ons mag je bidden tijdens het roken.’ Welnu, deze jezuïtische streek schetst helder hoe de clerus, beroep doend op de goddelijke leer, twee volstrekt tegengestelde meningen kan ventileren, waardoor uiteindelijk alles niet meer is dan retoriek. Vandaar ook dat de christelijke civilisatie tot nu toe moeiteloos de genade van haar god kan afroepen om volkeren te decimeren of, zo nodig, uit te roeien, waarmee nog eens wordt benadrukt dat god’s wegen ondoorgrondelijk zijn en zelden aangenaam. 

Waarom meldt ik dit alles nog eens? Welnu, omdat ik onlangs opnieuw merkte hoe het jezuïtisme onder rooms-katholieke voormannen nog steeds prominent aanwezig is. In concreto doel ik nu op ‘Egidius Joannes Josef Melchior (Egidius of Gied) ten Berge,’ de op 1 mei 1948 geboren Nederlandse ‘socioloog, theoloog, publicist en vredesactivist.’ Zijn hele werkzame leven staat bij ‘Egidius’ (Gied voor vrienden en bekenden), in het teken van de liefde die, naar verluidt, uitgaat van Het Woord dat de volgelingen van de judeo-christelijke luchtgod verspreiden. Althans, zo zien Gied en zijn rooms-katholieke broeders dit. Zij zijn trouw aan de religie die zoveel slachtoffers heeft veroorzaakt onder zowel jeugdige gelovigen die door priesters lange tijd seksueel werden misbruikt, als onder de ketters die al twee millennia lang te vuur en te zwaard worden vervolgd. Hoewel deze grootschalige smeerpijperij in strijd lijkt met de ‘Bergrede,’ waarin god’s zoon de mens vertelde: ‘Zalig zijn de armen van geest; want hunner is het Koninkrijk der hemelen,’ zou men verwachten dat Egidius ten Berge vandaag de dag een toontje lager zou zingen. Niets van dit alles. Met de botheid van een ware gelovige spreekt Egidius ‘waer bestu bleven’ ook op Facebook zijn banvloeken uit tegen een ieder die een afwijkende opvatting erop nahoudt. Kortom tegen burgers zoals ik, die op de website The Rights Forum de dagelijkse Joods-Israelische terreur tegen de Palestijnse bevolking benoemen voor wat het is, namelijk Joods-Israelische terreur. Dat mag niet van Ten Berge, omdat dit het ‘vredesproces’ zou belemmeren. Bovendien stinkt dit, volgens hem,  naar ‘antisemitisme.’ En dus riep hij de beheerder van de site op mijn ketterij tegen het ware geloof te bestraffen met een ban. 

Meer over Gied ten Berge en zijn Pax, voorheen Pax Christi, de rooms-katholieke vredesbeweging, de volgende keer.






1 opmerking:

Rene Westermann zei

Misschien is er een rol weggelegd voor deze ‘Egidius Joannes Josef Melchior ten Berge' bij de K.R.O, de katholieke radio omroepstichting, als omroeppastor die hel en verdoemenis predikt en dappere jongeren, vooral de armen van geest, oproept om ten strijde te trekken tegen het duivelse gevaar dat keer op keer het beloofde land Israël bedreigt.

POLITICIANS? NO. MAD MEN!

  S.L. Kanthan @Kanthan2030 Western politicians are absolute clowns, but they have no self-awareness. “Iran’s actions are reckless!” Surpr...