Finse premier Sanna Marin © Laura Kotila / Finnish Government (CC BY 2.0)

De Finse premier Sanna Marin heeft gewaarschuwd dat lockdowns en andere restrictieve Covid-maatregelen een enorme “populistische terugslag” zullen veroorzaken tegen regeringen en politici in Europa.

In de Financial Times voorspelt Marin dat de draconische beperkingen “steeds meer protesten zullen veroorzaken, en het is een voedingsbodem voor populistische bewegingen in heel Europa”. Marin legt uit dat burgers uiteindelijk de overheid de schuld zullen geven van het opleggen van al deze Covid-19-geïnspireerde beperkingen op het verkeer en het bedrijfsleven, waarvan sommige hebben bijgedragen aan de vernietiging van bedrijven en carrières, waardoor een golf van leed en ellende is veroorzaakt.

“Dit zal meer en meer protesten veroorzaken, en het is een voedingsbodem voor populistische bewegingen in heel Europa. Als je een economie en de werkplekken van mensen sluit, zal dat politieke instabiliteit veroorzaken. Populisten komen met gemakkelijke antwoorden op moeilijke problemen, maar hun oplossingen zijn zelden de juiste”, voegt ze eraan toe.

Marin gelooft dat hoe meer het publiek gefrustreerd raakt, hoe meer mensen zich zullen wenden tot rechtse populisten die hebben gepleit voor een minder restrictieve aanpak gericht op de meest kwetsbaren.

“Ik denk dat de situatie nog erger kan worden en dat de mensen nog vermoeider kunnen worden. De situatie is in de herfst verslechterd. Mensen willen vaak iemand vinden om de schuld te geven en vaak zijn de regeringen en politici de makkelijkste om de schuld te geven”, aldus Marin, die steeds meer opstand als reactie op de lockdowns voorspelt.

De protesten tegen de blokkade woeden al in heel Europa, met boze burgers die de straat op gaan in Spanje, Duitsland, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk en elders.

https://www.frontnieuws.com/finse-premier-waarschuwt-dat-corona-restricties-een-populistische-opstand-zullen-ontketenen/