zaterdag 13 juni 2015

Geen Jorwert zonder Piraeus

De Koude Oorlog Hysterie is weer helemaal terug. Net nu de Nederlandse welingelichte kringen zichzelf en hun aanhang hadden wijsgemaakt dat de PVDA-minister Dijsselbloem van de Bilderberg Conferentie zijn partijtje blufpoker met de Grieken had gewonnen, blijkt hij het te gaan verliezen! Niet alleen komen de Russen, maar nu ook de Chinezen, HET GELE GEVAAR! Hilversum, bel onmiddellijk Geert Mak en vraag hem hoe het nu verder moet met Europa? Nog meer geld naar de NAVO? Ik stel voor dit keer de hersenen te gebruiken, en niet meteen te gaan schreeuwen. Let op de terminologie van de Atlantici. Wie heeft die paniekzaaiende CDA-propagandist De Hoop Scheffer van stal gehaald? Wat vindt zijn geestelijke leidsman uit Nazareth hier allemaal van? 


'Grexit bedreigt Europa'

Update: Varoufakis: Eerder komeetinslag dan Grexit ... Oud-Navo topman De Hoop Scheffer vreest dat Griekenland in handen valt van Rusland of China

Als Griekenland wordt verstoten door de EU-landen dan is het land een gewilde prooi voor Rusland en China vanwege de strategische positie van het land. Dat stelt Jaap de Hoop Scheffer, oud-minister van Buitenlandse Zaken en voormalig secretaris-generaal van de Navo. Europa kan zich dat niet veroorloven, meent hij.
Jaap de Hoop Scheffer, Giles MerrittIn een interview met het FD stelt De Hoop Scheffer dat Griekenland een veel sterkere onderhandelingspositie heeft dan veel mensen denken. Het is een van de redenen dat president Obama kritisch is over de Europese halsstarrige houding ten opzichte van de Grieken. China  is erg geïnteresseerd in de Griekse haven van Piraeus, Rusland vindt Griekenland interessant vanwege de pijpleidingen die straks naar het westen moeten lopen om te voorzien in de Europese energiehonger. Hij vreest dat Griekenland politiek gaat zweven als er geen oplossing komt voor de crisis:
"Griekenland is een buitengrens van Europa. Kijk naar de recente migrantenstromen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Op eilanden als Kos en Lesbos zie je de 'World of order' en de 'World of disorder' elkaar ontmoeten."

De oud-politicus meent ook dat het een illusie is dat Griekenland zijn schulden ooit zal afbetalen.
Update 19:14De Griekse minster van Financiën gelooft er niets van dat Griekenland tot een Grexit gedwongen gaat worden, zegt hij in De Morgen:
"Als een voormalig statistieker geloof ik nooit dat iets helemaal onmogelijk is. Morgen kan er ook een komeet de aarde raken", zei Varoufakis vandaag. "Maar ik geloof ni
et dat eender welke redelijke Europese politicus het pad van een Griekse exit zou bewandelen."
De tijd dringt omdat er eind juni een cruciale betalingstermijn verloopt. Er wordt tot zeker nog donderdag koortsachtig overlegd om tot een vergelijk te komen tussen de Griekse regering, die een vermindering van de schuldenlast eist, en de schuldeisers die willen dat Griekenland tal van ingrijpende economische maatregelen doorvoert.
cc-foto: Security & Defence Agenda

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...