zondag 16 november 2014

De Mainstream Media 3


The Unknown Citizen

And our Social Psychology workers found
That he was popular with his mates and liked a drink.
The Press are convinced that he bought a paper every day
And that his reactions to advertisements were normal in every way.
Policies taken out in his name prove that he was fully insured,
And his Health-card shows he was once in hospital but left it cured.
Both Producers Research and High-Grade Living declare
He was fully sensible to the advantages of the Instalment Plan
And had everything necessary to the Modern Man,
A phonograph, a radio, a car and a frigidaire.
Our researchers into Public Opinion are content 
That he held the proper opinions for the time of year;
When there was peace, he was for peace:  when there was war, he went.'
W.H. Auden

Frits van Exter, hoofdredacteur Vrij Nederland, tien jaar lang hoofdredacteur Trouw: 'Reflexen zijn het, je bent daar geconditioneerd in.'

Als hoofdredacteur van Trouw verklaarde jaren geleden Frits van Exter onder de kop: 'De conditionering van de kudde' het volgende: 

Lezers horen wantrouwend te zijn tegenover de media... De aandacht van de media [wordt] natuurlijk voor een belangrijk deel gestuurd… door de politieke machten… Dat geldt voor de nationale politiek, maar natuurlijk ook voor de internationale politiek… Het heeft voor een deel te maken met de vluchtigheid van het medium. Deels ook volgen de media elkaar, sommige zijn dominanter, en andere lijden aan kuddegedrag… Als je volgend bent, dan betekent dat als een autoriteit, of iemand die gekozen is om een bepaald gezag uit te oefenen, zegt 'ik vind dit een belangrijk onderwerp, daar gaan we nou es wat aan doen,' dat je dat ook bekijkt. De dingen waar hij het niet over heeft, die volg je dus minder… het werkt voor een deel reflexmatig. Reflexen zijn het, je bent daar geconditioneerd in.

Het is juist deze mentaliteit van mainstream-journalisten die maakt dat zij allen in mindere of meerdere mate corrupt zijn, ze doen wat de politieke en economische macht van hen verwacht. Meestal gebeurt het onbewust, omdat de corruptie geïnternaliseerd is, soms doen journalisten het bewust. Het is moeilijk te bepalen hoe bewust de zo geprezen en nu diep gevallen Perdiep Ramesar van zijn eigen leugens is geweest. Waar een vraag is moet een aanbod zijn, aldus de wetten van het neoliberale kapitalisme. Vandaar ook dat in het steeds meer islamofobe Nederland niemand in de mainstream-media besefte dat Ramesar loog. De kleinburgerlijke sfeer in Nederland is dermate verziekt geraakt dat de Trouw-journalist wel gelijk moest hebben. Dat kon gewoon niet anders, zijn propaganda sloot naadloos aan bij een behoefte. De islamieten waren een vijfde colonne, een stel barbaren temidden van de blanke, christelijke beschaving. Dat is gezien ook de huidige regering en zeker ook de commerciële massamedia de publieke boodschap. En moet u nu opletten hoe mijn collega's nu elkaar verdringen om deze ongelukkige een trap na geven, om zichzelf daarmee op een voetstuk te kunnen plaatsen. En dat terwijl hun dagelijks werk bestaat uit liegen, verzwijgen en propaganda bedrijven. 



1 opmerking:

Sonja zei

Vooralsnog lees ik gematigde berichten... Ik heb al drie keer gelezen over het "persoonlijk drama" van Ramesar. Ja, dat zal wel, maar het lijkt me toch vooraleerst een drama voor onze "kwaliteitspers" en voor Nederland in het algemeen.
Toch geloof ik inderdaad Stan dat zijn collega's hem zullen gaan verketteren om er zelf mooi bij te blijven. Ach, het is weekend, misschien dringt het nog niet goed door.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...