donderdag 28 augustus 2014

Het Raadsel Marcel van Dam


In de Volkskrant van vandaag stelt columnist Marcel van Dam onder de kop De Raadsels van het menselijk gedrag zichzelf en zijn lezers de volgende in wezen retorische vraag:

Met een onbeschrijflijke wreedheid worden door strijders van IS onschuldige burgers vermoord, liefst voor het oog van de camera's. Niettemin lijkt die organisatie veel moslimjongeren, ook bij ons, te inspireren. Daar moet een reden voor zijn. Waarom kennen wij die niet?

Het staat er echt! Deze vraag wordt gesteld door een oud PVDA-politicus en socioloog, terwijl in de sociologie in de hele twintigste eeuw ontelbare diepgravende onderzoeken zijn gedaan naar dit fenomeen. Waarom sluiten vooral, maar zeker niet uitsluitend, jeugdige kleinburgers zich aan bij fanatieke bewegingen? Het antwoord is steevast dat de massamens gedreven wordt door ressentimenten tegen een vervreemdend systeem. De mens zoekt een doel, kan niet zonder zingeving. Het consumentisme is onvoldoende om de voormalige burger een identiteit te geven. Daarom gaat een Amerikaanse jongere bij de Marines in de overtuiging voor zijn vaderland te strijden, voor democratie en mensenrechten, om, eenmaal aan het front, de mensenrechten en democratie te vernietigen. Precies hetzelfde gaat op voor islamitische jongeren die allang de weerzinwekkende westerse hypocrisie hebben doorgeprikt. Men hoeft geen intellectueel te zijn (sterker nog: men dient juist geen intellectueel te zijn) om te beseffen dat bijvoorbeeld het zionistisch fascisme door Washington en de Europese Unie van 'Geen Jorwert zonder Brussel' beloond wordt. Deze islamitische jongeren voelen zich permanent bedrogen en vernederd, en op den duur accepteert een deel van hen dit niet meer, is niet in staat dit te verwerken. Kortom, het bestaande politieke systeem drijft sommige islamitische jongeren het geweld in. Zo moeilijk is dit niet te begrijpen. Wat veel onthullender zou moeten zijn, is dat een blanke, bejaarde columnist die geschoold is als socioloog, en levend in één van de meest gewelddadige culturen ooit, anno 2014 nog steeds niet door heeft wat zijn 'beschaving' aan het verwoesten is. Ik kan maar één conclusie trekken: Marcel van Dam lijdt aan dezelfde vervreemding als de islamitische jongere die zich bij ISIS aansluit. De wereld wordt geregeerd door oorzaak en gevolg. De terreur van het westerse systeem wordt beantwoord door contra-terreur. Daar is niets raadselachtig aan. De storm is pas begonnen. Men oogst wat men zaait.


Gaza, nadat de Joods-Israelische strijdkrachten weer eens met steun van het Westen hun terreur konden plegen.





"According to this senior U.S. officer, who had access to the July 21 Pentagon summary of the previous 24 hours of Israeli operations, the internal report showed that 11 Israeli artillery battalions —a minimum of 258 artillery pieces in all, according to this officer’s estimate — had pumped at least 7,000 high explosive shells into the Gaza neighborhood, which included a barrage of some 4,800 shells during the seven-hour period marking the height of the operation. Senior U.S. officers were stunned by the report."


Is het PVDA/VVD kabinet van plan tegen dit zionistisch fascisme op te treden? Men is verdacht stil, terwijl toch de opschorting van het EU-Associatieverdrag met Israel nu op de agenda zou moeten staan van 'democratische' politici die doorgaans het belang van het internationaal recht prediken.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...