woensdag 18 september 2013

Thalia Verkade van de NRC 2


Om te voorkomen dat de lezer zich een eigen oordeel zou aanmeten, liet de redactie van nrc.next de vertaalde tekst van president Poetin’s recente betoog in de New York Times, vergezeld gaan van niet één maar twee opinies, de eerste van een zogeheten commerciele ‘overtuigexpert,’ wat dat ook moge zijn, en de tweede van de ‘correspondent Rusland,’ Thalia Verkade, die op internet, enigszins raadselachtig, ondermeer als volgt staat aangekondigd: 

OPSTAND IN MOLDAVI DANKZIJ TWITTER NRC JOURNALISTE THALIA VERKADE EN ONDERZOEKER TOM BAKKER. MP3

Hoe dan ook: Thalia Verkade mainstream visie op de werkelijkheid wordt bij haar krant gewaardeerd, gezien haar carriere van ‘twitter journaliste’ tot correspondent in één van ‘s werelds machtigste landen. Verkade schrijft in haar opiniestuk dat

De Rozenrevolutie in Georgie, waarmee de op de VS georienteerde president Saakasjvili aan de macht kwam, was volgens Lavrov een typisch ‘Amerikaans project’ geweest om macht uit te oefenen in een regio ver van huis.

Opnieuw doet de nrc.next correspondent het voorkomen dat het een privé-mening betreft van de Russische minister van Buitenlandse Zaken. Maar ook hier is sprake van een tendentieuze voorstelling van zaken. Niet alleen kreeg Saakasjvili van de Amerikanen de gelegenheid om aan de prestigieuze Columbia University te studeren, sterker nog, vlak voor de zogeheten Rozenrevolutie kreeg hij van Washington te horen dat de Amerikaanse regering hem zou steunen wanneer hij en zijn partijgenoten de destijds aan de macht zijnde president Edoeard Sjevernadze zouden dwingen af te treden. Met deze belofte  op zak trok hij naar het Georgische Parlement op en veroverde de macht. Hoe ik dit weet? Wel, ‘straight from the horse’s mouth,’ oftewel van de echtgenote van Saakasjvili, de Nederlandse Sandra Roelofs met wie ik al lange tijd regelmatig contact heb. 

De Amerikaanse bemoeienis geldt overigens evenzeer voor de korte Russisch-Georgische oorlog van 2008, toen Georgia launched a large-scale military offensive against South Ossetia, in an attempt to reclaim the territory, jaren nadat de Osseten zich van Georgie hadden afgescheiden. Russische en Ossetische troepen versloegen in vijf dagen het Georgische leger. De Georgische aanval vond pas plaats nadat de regering Bush senior Saakasjvili had laten weten dat ze hem zou steunen en dat nu het moment rijp was om het afgescheiden Zuid-Ossetie te veroveren. Seumas Milne, journalist van de Guardian, wees er naderhand op dat

The short-lived Russian-Georgian conflict marked an international turning point. The US’s bluff had been called, its military sway and credibility was undermined by the war on terror, Iraq and Afghanistan.  After the better part of two decades during which it had been able to bestride the world like a colossus, enforcing its will in every continent, the years of uncontested US power were over. Pumped up with petroleum dollars, Russia had called a halt to a relentless process of US expansion and demonstrated that its writ didn’t run in every backyard. The lesson was quickly absorbed across the world.

Behalve dan door de Nederlandse commerciele massamedia die nog steeds braaf de Koude Oorlogsretoriek blijven herhalen, zoals we nu weer in de berichtgeving van de polder pers over het Syrie conflict merken. De tendentieuze nrc.next-berichtgeving is daarvan een illustrerend voorbeeld, zoals onder andere ook Thalia Verkade's kwalificatie 'stunt' voor Poetin’s uiteenzetting in de New York Times. De doelgroep van de krant, jonge lezers, mogen niet zelfstandig een oordeel vormen, maar moeten van twee ‘duiders’ erin gehamerd krijgen dat de Russen niet deugen. Vandaar dat nrc. next hen verteld: ‘Waarom, hoe en met welk effect Vladimir Poetin het Amerikaanse volk toesprak.’ De redactie heeft nog steeds niet door dat de oude propaganda methoden niet meer werken, om de simpele reden dat het neoliberalisme gewantrouwd wordt.



Geen opmerkingen: