vrijdag 5 oktober 2012

Slavoj Zizek 2



De Spaanse indignados stellen het volgende:

'Sommigen van ons beschouwen ons als progressief, anderen als conservatief. Sommigen van ons zijn gelovers, anderen niet. Sommigen van ons hebben uitgesproken ideologieen, anderen zijn apolitiek, maar wij allen zijn bezorgd en boos over het politieke, economische en sociale gezicht dat wij om ons heen zien: corruptie onder politici, zakenlieden en bankiers, die ons machteloos laten, zonder stem.'

In Eerst als tragedie, dan als klucht voegt Slavoj Zizek hier aan toe :

'Op dit cruciale punt stuiten we op de fatale zwakte van de protesten: ze drukken een echte woede uit, maar zijn niet in staat deze om te zetten in een minimaal positief programma voor een sociaal-politieke verandering. Ze drukken een geest van revolte zonder revolutie uit.'

Het grote probleem van progressieve burgers is dat men denkt via een 'ethische revolutie' zonder geweld de macht te kunnen overtuigen dat ze fatsoenlijk dient te zijn. Zoiets is nog nooit in de geschiedenis gebeurd. De macht kan alleen via geweld tot de orde worden geroepen, en is dit eenmaal gebeurd dan doen de nieuwe machthebbers uiteindelijk precies hetzelfde als hun voorgangers. Daarom '[heeft] iedere generatie een nieuwe revolutie nodig,' zoals Thomas Jefferson al eeuwen geleden adviseerde, de slaveneigenaar die de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring schreef.

4 opmerkingen:

Sonja zei

Kwam ik laatst op het internet tegen. Dit is wat de jonge generatie Nederlandse entrepreneurs onde 'De Revolutie' verstaan: http://www.derevolutie.nl/ Een commercieel bureau voor marketing, strategie en promotie.

"Vanuit het bolwerk in Den Haag wordt er op zowel regionaal als landelijk niveau gestreden voor een betere wereld. Een wereld die geen grenzen kent; zo profileert De Revolutie zichzelf graag als een organisatie die geen uitdaging uit de weg gaat. Out of the box denken, durven en gaan, dat is het motto!"

Het werk dat het bureau uitvoert, is niet gewoon 'het werk', 'de dienst', 'de projecten'. e.d., maar heet "Onze Strijd".

AdR zei

Was een cartoon van meer dan veertig jaar geleden - Ron Cobb? weet ik niet zeker - van een billboard va neen oliemaatschappij, vuist om de tankslang: Chevron [ofzo] says "All power to the people"!
Langharig werkschuw tuig [zo heette het toen, was een geuzennaam in zekere zin] onder het bord: "I guess it was bound to happen one day".

Sonja zei

Hou Zuid-Afrika in de gaten. Anglo American Platinum heeft 12.000 mijnwerkers ontslagen.

"De stakingen in de mijnindustrie zijn inmiddels overgeslagen naar andere sectoren. Zo heeft Shell bekendgemaakt dat er in Johannesburg geen benzine kan worden geleverd aan de pompen omdat de vrachtwagenchauffeurs staken. Ook de werknemers bij General Motors in Port Elizabeth hebben het werk neergelegd."

http://nos.nl/artikel/426184-zafrika12000-kompels-ontslagen.html

Anoniem zei

Altijd zeer scherp die Zizek. Inderdaad dat tenenkrommende altijd maar fatsoenlijk blijven terwijl de reactie de meest verschrikkelijke dingen uithaalt.

Groeten, Ben

Israeli Mayor Caught Lying By Sky News