dinsdag 16 maart 2010

Israel als Schurkenstaat 53



Via Lucas:

‘Menahem Begin gaf opdracht voor aanslag Adenauer’

Gepubliceerd: 13 juni 2006 09:43 | Gewijzigd: 22 augustus 2008 17:51
Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 13 juni. De mislukte aanslag die in 1952 werd gepleegd op de Duitse bondskanselier Konrad Adenauer is uitgevoerd in opdracht van Menahem Begin, de latere premier van Israël en in 1978 winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede.

Tot die conclusie komt de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) op basis van onder andere een verklaring van een van de vijf daders.

FAZ-journalist Henning Sietz deed in 2003 onderzoek naar de aanslag en publiceerde daarover in de krant en in het boek Attentat auf Adenauer. Daarin concludeerde hij al dat de daders moesten worden gezocht in kringen van de in 1948 ontbonden joodse terreurorganisatie Irgun Zwai Leumi, die streed tegen het Britse bestuur over het VN-mandaatgebied Palestina. Veel van de toenmalige activisten werden na 1948 lid van Herut, de partij van Begin. Tot die activisten behoorden ook de aanslagplegers, onder wie Elieser Sudit. Deze heeft verklaard dat Begin, als instigator, organisator en financier, achter de aanslag zat.

Bij de mislukte aanslag kwam een politieman om het leven. Dat gebeurde toen de bom, die in een aan Adenauer gericht postpakket zat, op 27 maart 1952 in het politiebureau van München ontplofte. Volgens historici was de aanslag bedoeld om de onderhandelingen tussen Duitsland en Israël over herstelbetalingen – waarover in die tijd in Wassenaar werd onderhandeld – te laten mislukken.

http://www.nrc.nl/buitenland/article1692087.ece/Menahem_Begin_gaf_opdracht_voor_aanslag_Adenauer

2 opmerkingen:

Lucas zei

Een aanslag om geld op een bevriend staatshoofd en overtuigd anti-fascist lijkt mij toch van geheel andere orde dan het vernoemen van een plein naar een aanslagpleegster.

"Het was destijds al duidelijk dat de aanslag uit de hoek van de Israëlische, zionistische terreurorganisatie Irgun onder leiding van het radicale Knesset-lid Menachem Begin kwam. Adenauer en de Israëlische premier David Ben-Gurion waren het erover eens dat een strafvervolging en een openbaar maken van de achtergrond niet in het gezamenlijke belang van beide landen zou zijn."
http://nl.wikipedia.org/wiki/Konrad_Adenauer

"11 maart 1978 was een zwarte dag in de Israelische geschiedenis: 37 mannen, vrouwen en kinderen werden vermoord tijdens een buskaping door Palestijnse terroristen. De Palestijnse Autoriteit vierde deze dag door een plein te vernoemen naar de commandant van de kapersgroep, Dalal Mugrabi."
http://www.cidi.nl/Nieuws/Nieuwsberichten/-PA-verheerlijkt-terroriste.html

"The museum of the I.Z.L. in 1947-1948, dedicated to the memory of Amihai Paglin (“Gidi”), the operation officer of the I.Z.L., is a memorial to the 41 fighters of the Irgun Zvai Leumi (I.Z.L.) - the National Military Organization (Etzel in Hebrew) - who fell in the campaign to conquer Jaffa. The I.Z.L. was a Jewish underground organization active in Palestine from 1931-1948, which retaliated against the anti-Jewish terrorist attacks by the Arabs and rebelled again the British regime’s “White Paper” policy that imposed restrictions on immigration to Palestine, condemning the Yishuv to remain a perpetual minority in its own homeland.

The museum exhibit is devoted to I.Z.L. combat during the War of Independence, from 29 November 1947 - the date of the UN resolution on the establishment of a Jewish State and an Arab State within the confines of Eretz Israel - until the dissolution of the I.Z.L. on June 1, 1948. Integration of I.Z.L. members in the Israel Defense Forces (IDF) was set forth in an agreement signed between the I.Z.L.’s Commander-in-Chief, Menachem Begin, and Israel Galili on behalf of the Israeli government, and its soldiers enlisted in the just-established IDF. I.Z.L. headquarters, and several of the I.Z.L. united carried on with their activities in Jerusalem, which, according to the partition resolution, was proclaimed international territory. Final dissolution of the Jerusalem regiment of the I.Z.L. took place on 22 September 1948 when they officially joined the IDF.

Museum of the I.Z.L. is located at 38 HaMelech George St. (King George Street) in Tel Aviv.
Visiting Hours: Sunday through Thursday, 8:30 a.m - 4:00 p.m.
Tel: 03-5177180
Admission: 10 NIS"
http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Society_&_Culture/IZLMuseum.html

Lucas zei

"condemning the Yishuv to remain a perpetual minority in its own homeland"


Geconfronteerd met de gevolgen van de joodse vestiging in het door Palestijnen bewoonde Palestina en de gecompliceerde Brits-joodse en intern-joodse politieke verhoudingen werd De Haan anti-zionist. Hij publiceerde hierover en zond memoranda aan de Engelse regering en de Volkenbond. Omdat hij een steeds groter rol speelde in de politiek belangrijke groepering van de orthodoxe Chaim Sonnenfeld (de Agoeda Israel, die zionisten het recht ontzegde namens het joodse volk te spreken) en hij openlijk met Arabieren omging, werd zijn positie steeds moeilijker. Na een boycot van zijn colleges in 1922 werd hij eind 1923 als docent ontslagen. Hij werd een uitgestotene. In 1924, vlak voor zijn vertrek naar Londen als leider van een Agoedistische missie, schoot – naar in 1985 bekend werd – de zionistische bevrijdingsorganisatie Hagana, die in De Haan een verrader zag, hem neer. Dit was de eerste politieke moord in joods Palestina.
http://www.iisg.nl/bwsa/bios/haan.html

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...